15 Ιουλίου 2009

Universal Erasmus



Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ξεκινήσει μια πανευρωπαϊκή καμπάνια προβολής του «Universal Erasmus». Αρωγοί της είναι οι νεολαίες των κομμάτων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και απευθύνονται σε όλους του νέους (και όχι μόνο!) της Ευρώπης.
Τι είναι, όμως, το Universal Erasmus; Σίγουρα, οι περισσότεροι γνωρίζουν ή έστω έχουν ακούσει για το πρόγραμμα Erasmus που αφορά τις ανταλλαγές φοιτητών μεταξύ των πανεπιστημίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή ένας φοιτητής έχει το δικαίωμα να καλύψει μέρος των σπουδών του (από 2-3 μήνες έως 5 χρόνια!) σε πανεπιστήμιο άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Universal Erasmus έρχεται να επεκτείνει τη δυνατότητα αυτή και σε άλλους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Το αίτημα είναι απλό: «Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι νέοι άνθρωποι μεταξύ 16 και 29 ετών να έχουν το δικαίωμα και την ευκαιρία να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να εργαστούν ή να σπουδάσουν τουλάχιστον για έξι μήνες σε μία χώρα-μέλος της ΕΕ διαφορετική από αυτή στην οποία κατοικούν» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Η ιδέα αυτή βρίσκει αρκετό πρόσφορο έδαφος στη νεολαία και της δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα για περαιτέρω διεκδικήσεις!
Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ιδιαίτερη σημασία κυρίως σε θέματα οικονομικής φύσης παραμερίζοντας, ίσως, άλλους τομείς, όπως η νεολαία. Πολλοί νέοι έχουν πάψει να πιστεύουν στα ιδεώδη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διάφορους λόγους. Σημαντικότερος εξ αυτών είναι η μη ενεργή συμμετοχή τους σε προγράμματα νεολαίας και εκπαίδευσης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως από τους περίπου 90 εκατομμύρια Ευρωπαίους νέους ηλικίας 16 έως 29 ετών ΜΟΝΟ οι 300.000 έχουν συμμετάσχει σε αντίστοιχα προγράμματα…
Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το Universal Erasmus. Να δώσει το κίνητρο της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ανταλλαγές στους νέους που για διάφορους (κοινωνικούς, πολιτικούς ή οικονομικούς) λόγους δεν είχαν μέχρι στιγμής αυτή τη δυνατότητα. Να προσφέρει στη νεολαία τη ευκαιρία της ευρωπαϊκής εμπειρίας. Να ζήσουν στην Ευρώπη, να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, να έλθουν σε επαφή με άλλους νέους Ευρωπαίους, να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική και κοινωνική ποικιλία της Ένωσής μας. Με λίγα λόγια να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ Ευρωπαϊκό Σχέδιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να έχει το χαρακτήρα της διάκρισης των νέων σε προνομιούχους και μη προνομιούχους. Όλοι οι νέοι της Ευρώπης πρέπει να έχουν ισότιμες ευκαιρίες ανάδειξης των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων τους, τόσο εντός της χώρας τους όσο και εκτός! Η ζωή στο εξωτερικό θα τους δώσει σημαντικά εφόδια για τις σπουδές τους, την καριέρα τους και κυρίως τη ζωή τους. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, από τις κυβερνήσεις μέχρι την τοπική αυτοδιοίκηση και τις ομάδες ενεργών πολιτών, θα πρέπει να προωθήσουν και να μεριμνήσουν ιδιαίτερα για την κινητικότητα των νέων Ευρωπαίων.
Περισσότερες πληροφορίες για το Universal Erasmus μπορείτε να βρείτε στη σελίδα http://universalerasmus.eu . Μάλιστα, στη συγκεκριμένη σελίδα συγκεντρώνονται υπογραφές για την προώθηση του αιτήματος. Περίπου 1400 Ευρωπαίοι από όλα τα κράτη-μέλη έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει. Επίσης, ιδιαίτερα κινητικοί και ευαισθητοποιημένοι για το όλο ζήτημα αποδεικνύεται πως είναι οι Έλληνες, καθώς η πλειοψηφία των νέων που υπογράφουν προέρχεται από τη χώρα μας!

Bookmark and Share
Read more...

10 Ιουλίου 2009

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας “ΑΡΧΕΛΩΝ”




Ήταν το καλοκαίρι του 1977, όταν ο Δημήτρης και η Άννα Μαργαριτούλη, κατά τη διάρκεια των θερινών τους διακοπών στη Ζάκυνθο, παρατήρησαν για πρώτη φορά εκείνα τα περίεργα ίχνη στην άμμο. Μέχρι τότε δεν υπήρχε επιστημονική αναφορά για την παρουσία θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα.
Η σκληρή δουλειά, η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον των πρώτων «χελωνάδων», χάραξε το δρόμο και ανέδειξε τη θαλάσσια χελώνα σε σύμβολο για την προστασία της ζωής που απειλείται με εξαφάνιση.
Το 1983 ιδρύθηκε ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
Είναι Εταίρος του Μεσογειακού Προγράμματος Δράσης του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UNEP/MAP), μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διατήρηση των Ακτών. Μέλη του συμμετέχουν στη Διεθνή Ένωση Εμπειρογνωμόνων για τις Θαλάσσιες Χελώνες καθώς και σε Μεσογειακά και διεθνή συνέδρια για τη διαμόρφωση στρατηγικής για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. Επιπλέον, στη Ζάκυνθο, ο Σύλλογος που συνετέλεσε στη δημιουργία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου, συμμετέχει στη λειτουργία του πρώτου Φορέα Διαχείρισης προστατευόμενης περιοχής στην Ελλάδα.
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνουν καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασία των φωλιών της Καρέττα στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη), εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων για τις περιοχές και δράσεις Περιβαλλοντικής Αγωγής. Όλα τα προγράμματα διεξάγονται με τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλιευτικών συλλόγων, κατοίκων της περιοχής και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων ενώ εκπονεί και προγράμματα εθνικής ή κοινοτικής συγχρηματοδότησης.
Συγκεκριμένα:
  • Παρακολουθούνται κάθε χρόνο συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών και προστατεύονται περισσότερες από 2.500 φωλιές και μαρκάρονται περίπου 300 χελώνες.
  • Περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, περίπου 50 θαλάσσιες χελώνες ετησίως, οι οποίες μετά την αποθεραπεία τους απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
  • Λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης και πραγματοποιούνται συνεργασίες με αλιείς και λιμεναρχεία για τη μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών.
  • Πραγματοποιούνται δράσεις για την προστασία και διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων, όπως αποκαταστάσεις αμμόλοφων, καθώς και για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των χελωνών μέσω δορυφορικών πομπών.
  • Λειτουργούν τρεις Περιβαλλοντικοί Σταθμοί και δέκα εποχικοί Σταθμοί Ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Επιπλέον, λειτουργούν δύο Σταθμοί Α' Βοηθειών στην περιοχή του Ρεθύμνου και του Αμβρακικού Κόλπου.
  • Ενημερώνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 15.000 μαθητές μέσω των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής που διεξάγει ο Σύλλογος και 200.000 έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες.
  • Εκπαιδεύονται και συμμετέχουν στα προγράμματα του Συλλόγου 500 εθελοντές ετησίως.
  • Λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Eθελοντών για το περιβάλλον με σεμινάρια και παρουσιάσεις.
Περισσότερες πληροφορίες: Σολωμού 57 104 32 Αθήνα
Tηλέφωνο/Fax: 2105231342
www.archelon.gr

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP