18 Μαΐου 2010

Φοιτητικές εκλογές 2010

Αύριο διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές για το 2010 σε όλα τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Εκλογές που αποτελούν, κατά κύριο λόγο, βαρόμετρο για τις επιλογές και τη στάση της σπουδάζουσας νεολαίας στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου και όχι μόνο! Οι νέοι είναι, άλλωστε, μακράν το πιο δραστήριο και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει για την αποδυνάμωσή του, το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει ακάθεκτο και απτόητο τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του παρά τις απώλειες που έχει υποστεί και τις επιθέσεις που έχει δεχθεί.

Κάθε χρόνο όλες οι παρατάξεις δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να επιτύχουν καλά αποτελέσματα σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Στόχος; Άλλοι θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να ισχυροποιήσουν τις απόψεις τους μέσα από τα Δ.Σ., άλλοι στοχεύουν στην «πρωτιά» σε μεμονωμένες σχολές, ενώ άλλοι επιζητούν να παραμείνουν στην κορυφή και αν μπορούν να πετύχουν την αυτονομία εδρών της παράταξής τους στο εκάστοτε Δ.Σ. Φαίνεται, όμως, πως πάμε σε εκλογές από τις οποίες δεν έχει προκύψει (ως τώρα) κάποιο «σκάνδαλο» από μέρους των φοιτητικών παρατάξεων, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει δύο ερμηνείες: Ή οι παρατάξεις σταμάτησαν να χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα ή το κάνουν τόσο καλά κι οργανωμένα που δεν μπορεί να αποκαλυφθεί… Ας ελπίσουμε να συμβαίνει το πρώτο εξ αυτών!

Πολλά έχουν μεσολαβήσει, όμως, από τις περσινές εκλογές (13 Μαΐου 2009) μέχρι σήμερα. Τον Ιούνιο του 2009 είχαμε Ευρωεκλογές, ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου έτους ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές που οδήγησαν στην αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικών συσχετισμών στη χώρα! Το κλίμα αντιστράφηκε εν μέρει. Πλέον οι ΔΑΠίτες δεν θα έχουν την πίεση και το βάρος να υποστηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές με κάθε μέσο εντός και εκτός αμφιθεάτρων, όπως έπρατταν τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουν περάσει στην αντιπολίτευση και προσπαθούν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ για τους χειρισμούς τους σε διάφορα ζητήματα, είτε αφορούν την παιδεία, είτε όχι. Δεν παραλείπουν, όμως, να υποστηρίζουν με θέρμη τις ίδιες οπισθοδρομικές απόψεις της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας τους σχετικά με την παιδεία, την εκπαίδευση και το ελληνικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα τις μετονομάζουν σε «τομές»… Χαρακτηριστική είναι η κεντρική προεκλογική αφίσα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία έχει σαν κεντρικό μήνυμα «ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ», ενώ με μικρότερη γραμματοσειρά στα πλάγια (ενώ καλύπτονται από ένα ζευγάρι κρεμασμένα παπούτσια) αναφέρουν «λιγότερες σπατάλες», «λιγότερη ανεργία» και «λιγότερα λόγια»… «Λαβωμένη» από τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΟΝΝΕΔ και με τα σημάδια του διχασμού ακόμα εμφανή ανάμεσα στα μέλη της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της ήττας στις φοιτητικές εκλογές.

Στον αντίποδα η ΠΑΣΠ. Η παράταξη που «χτυπήθηκε» όσο καμία άλλη φέτος και κλήθηκε να σηκώσει το βάρος των επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με σαφή ιδεολογική προσέγγιση και χωρίς ίχνος λαϊκισμού, η ΠΑΣΠ όχι μόνο δεν υποστήριξε πολλά από τα ομολογουμένως αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά ήταν αυτή που κατέβαζε κόσμο στο δρόμο και στις πορείες! Τα πλαίσια των συνελεύσεων που κατέβαζε περιείχαν εμφανώς την αντίθεση σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική και καλούσαν σε φοιτητική συστράτευση ενάντια στη λαίλαπα μέτρων που πρόκειται να πλήξουν τον ελληνικό λαό. Η ΠΑΣΠ, άλλωστε, είναι συνηθισμένη στο να δρα αυτόνομα από τον πολιτικό της φορέα (ΠΑΣΟΚ) και το είχε αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν με την αντίθεσή της στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ πάντα πρωτοπορεί στους δίκαιους λαϊκούς αγώνες! Πολλοί είναι αυτοί που ρίχνουν λάσπη στην ΠΑΣΠ για λάθη του ΠΑΣΟΚ στο παρών και το παρελθόν, αλλά αυτή αντιστέκεται σθεναρά έχοντας ως ασπίδα την σοσιαλιστική ιδεολογία της και την πλούσια ιστορία της. Παράλληλα δεν σταματά τις διεκδικήσεις και την κριτική, ενώ τώρα με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο διεκδικητική και απαιτητική για τα θέματα που αφορούν το ελληνικό πανεπιστήμιο, την παιδεία και τη νεολαία στο σύνολό της. Ίσως αυτή τη χρονιά να έρθει η επιβράβευση της προσπάθειας και της υπεύθυνης στάσης της παράταξης τα τελευταία χρόνια με την πρωτιά στις εκλογές. Όπως και να έχει πάντως η σοβαρή και συστηματική δουλειά που γίνεται από την παράταξη δεν πρόκειται να σταματήσει ακόμα και με εκλογική ήττα!

Εκτός από τους δύο βασικούς διεκδικητές της νίκης το βράδυ της Τετάρτης υπάρχουν κι άλλες παρατάξεις, οι οποίες διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών. Ξεχωρίζουν η ΠΚΣ, η ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ. Η ΠΚΣ αποτελεί το φοιτητικό παρακλάδι της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΚΝΕ) και αποτελεί σταθερή δύναμη στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς, η παγιωμένη στάση της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι χρόνιες αγκυλώσεις της δεν της επιτρέπουν να ανεβάσει ουσιαστικά τα ποσοστά της στις εκλογικές μάχες. Η ΑΡΕΝ, ως φοιτητική παράταξη του Συνασπισμού, θα επιδιώξει να αυξήσει τα ποσοστά της αν και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του πολιτικού της φορέα δείχνει να δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου της. Τέλος, η ΕΑΑΚ ως αυτόνομη και ανεξάρτητη κίνηση είναι η κύρια δύναμη υποκίνησης καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Το έδαφος στα μυαλά των νεαρών φοιτητών είναι αρκετά πρόσφορο για εξέγερση και οι ΕΑΑΚίτες δείχνουν πως μπορούν να «μεταφράσουν» τη «νεανική οργή» σε ψήφο υπέρ τους. Παρ’ όλα αυτά, τα εκλογικά τους ποσοστά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και λογικά αυτό δεν θα αλλάξει φέτος…

Καλό είναι οι φοιτητές να δείξουν σύνεση κι να στηρίξουν παρατάξεις που ιδεολογικά και ουσιαστικά καλύπτουν τα δικά τους «πιστεύω» και αγωνίζονται διαρκώς και ουσιαστικά για την αναβάθμιση και όχι την απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου! Πάντως, όποια παράταξη κι αν υποστηρίζει κάποιος φοιτητής ή ακόμα κι αν δεν υποστηρίζει καμία, το σώφρον είναι να συμμετέχει ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πολύ δυσχερή κατάσταση και το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η απαξίωση της δημοκρατίας και των θεσμών της από εμάς τους νέους. Η συμμετοχή όλων, λοιπόν, των φοιτητών κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική. Η κάλπη κάθε φορά δίνει τα δικά της μηνύματα που έχουν και ανάλογους αποδέκτες. Ας αποφασίσουμε επιτέλους εμείς για το μέλλον μας και το μέλλον των σχολών μας. Μην αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς! Το μέλλον σίγουρα θα μας δικαιώσει…

Bookmark and Share
Read more...

1 Μαΐου 2010

Η ιστορία της εργατικής Πρωτομαγιάς

Πρωτομαγιά σήμερα. Μια μέρα, η οποία εκτός από μια απλή πρώτη μέρα του μηνός Μαΐου, αποτελεί και παγκόσμια εργατική γιορτή. Πλήθος κόσμου κάθε χρόνο συμμετέχει στις πορείες και στις λοιπές εκδηλώσεις με θέματα τα εργασιακά δικαιώματα, τις εργασιακές συνθήκες, τη μισθοδοσία κτλ. Καλό θα είναι να μάθουμε κάποια πράγματα παραπάνω για την ιστορία της ημέρας που χαρακτηρίστηκε «απεργία» και όχι αργία…

Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως εργατική γιορτή τον Ιούλιο του 1889, ύστερα από απόφαση της συνέλευσης του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) στο Παρίσι, σε ανάμνηση του ξεσηκωμού των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886, οι οποίοι διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας και τελικά κατέληξε σε αιματοχυσία λίγες μέρες αργότερα, με την επέμβαση της αστυνομίας και των μπράβων της εργοδοσίας. Στη συνέλευση εκείνη μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων από 20 χώρες. Από τη στιγμή που η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε σαν ημέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης, συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες και επιβλήθηκε, φυσικά μέσα από νίκες αλλά και ήττες, σαν εκδήλωση της αλληλεγγύης και της ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Τι πραγματικά συνέβη στο Σικάγο το 1886; Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Την περίοδο εκείνη το κανονιστικό πλαίσιο εργασίας στις ΗΠΑ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο και οι εργοδότες μπορούσαν να απασχολούν το προσωπικό τους κατά το δοκούν, ακόμη και τις Κυριακές. Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Στην κεφαλή της πορείας ήταν ο αναρχοσυνδικαλιστής Άλμπερτ Πάρσονς, η γυναίκα του Λούσι και τα επτά παιδιά τους.

Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή. Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης. Την επομένη αποφασίστηκε συλλαλητήριο καταδίκης της αστυνομικής βίας στην Πλατεία Χεϊμάρκετ, με πρωτοστατούντες τους αναρχικούς. Η συγκέντρωση ήταν πολυπληθής και ειρηνική. Το κακό, όμως, δεν άργησε να γίνει. Οι αστυνομικές δυνάμεις πήραν εντολή να διαλύσουν δια της βίας τη συγκέντρωση και τότε από το πλήθος των απωθούμενων διαδηλωτών ρίφθηκε μια χειροβομβίδα προς το μέρος τους, η οποία εξερράγη, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας δεκάδες. Η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά βούληση κατά των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές και να τραυματιστεί απροσδιόριστος αριθμός, ενώ έξι αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους από πυρά (φίλια ή των διαδηλωτών παραμένει ανεξακρίβωτο), ανεβάζοντας τον αριθμό τους σε επτά.

Για τη βομβιστική επίθεση, που προκάλεσε τον θάνατο του αστυνομικού, κατηγορήθηκαν οι αναρχοσυνδικαλιστές Άουγκουστ Σπις, Γκέοργκ Έγκελ, Άντολφ Φίσερ, Λούις Λινγκ, Μίκαελ Σβαμπ, Σάμουελ Φίλντεν, Όσκαρ Νίμπι και Άλμπερτ Πάρσονς, που ήταν από τους οργανωτές της διαδήλωσης. Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν Γερμανοί μετανάστες. Η δίκη των οκτώ ξεκίνησε στις 21 Ιουνίου 1886. Ο εισαγγελέας Τζούλιους Γκρίνελ ζήτησε τη θανατική ποινή και για τους οκτώ κατηγορουμένους, χωρίς να προσκομίσει κανένα στοιχείο που να τους συνδέει με τη βομβιστική επίθεση. Απλώς, είπε ότι οι κατηγορούμενοι ενθάρρυναν με τους λόγους τους τον άγνωστο βομβιστή να πραγματοποιήσει την αποτρόπαια πράξη του, γι' αυτό κρίνονται ένοχοι συνωμοσίας. Από την πλευρά της, η υπεράσπιση έκανε λόγο για προβοκάτσια και συνέδεσε τη βομβιστική επίθεση με το διαβόητο πρακτορείο ντετέκτιβ «Πίνκερτον», που συχνά χρησιμοποιούσαν οι εργοδότες ως απεργοσπαστικό μηχανισμό. Οι ένορκοι εξέδωσαν την ετυμηγορία τους στις 20 Αυγούστου 1886 κι έκριναν ενόχους και τους οκτώ κατηγορούμενους. Οι Σπις, Έγκελ, Φίσερ, Λινγκ, Σβαμπ, Φίλντεν και Πάρσονς καταδικάστηκαν σε θάνατο, ενώ ο Νίμπι σε κάθειρξη 15 ετών. Μετά την εξάντληση και του τελευταίου ενδίκου μέσου, ο κυβερνήτης της Πολιτείας του Ιλινόις, Ρίτσαρντ Όγκλεσμπι, μετέτρεψε σε ισόβια τις θανατικές ποινές των Σβαμπ και Φίλντεν, ενώ ο Λιγκ αυτοκτόνησε στο κελί του. Έτσι, στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι Σπις, Πάρσονς, Φίσερ και Έγκελ οδηγήθηκαν στην αγχόνη, τραγουδώντας τη «Μασσαλιώτιδα». Η δίκη των οκτώ θεωρείται από διαπρεπείς αμερικανούς νομικούς ως μία από τις σοβαρότερες υποθέσεις κακοδικίας στην ιστορία των ΗΠΑ.

Αρκετά χρόνια αργότερα, στις 26 Ιουνίου 1893 ο κυβερνήτης του Ιλινόις, Τζον Πίτερ Άλτγκελντ παραδέχθηκε ότι και οι οκτώ καταδικασθέντες ήταν αθώοι και κατηγόρησε τις αρχές του Σικάγου ότι άφησαν ανεξέλεγκτους τους ανθρώπους του «Πίνκερτον». Ως μια ύστατη πράξη δικαίωσης έδωσε χάρη στους φυλακισμένους Φίλντεν, Νίμπε και Σβαμπ. Αυτό ήταν και το πολιτικό του τέλος. Αργότερα, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Σικάγου, που έδωσε την εντολή για τη διάλυση της συγκέντρωσης, καταδικάσθηκε για διαφθορά. Μέχρι σήμερα παραμένει ανεξακρίβωτο ποιός ήταν ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης.

Πώς έφτασε να γιορτάζεται και να τιμάται η εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα; Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής:
«Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν:
1) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται.
2) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν.
3) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
4) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν.»

Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή». Ο Καλλέργης διαμαρτυρήθηκε μεγαλοφώνως και με εντολή του Προέδρου συνελήφθη για διατάραξη της συνεδρίασης. Οι στρατιώτες της φρουράς, αφού τον κτύπησαν με τα κοντάκια των όπλων τους, τον μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα, όπου παρέμεινε επί διήμερο. Στις 9 Δεκεμβρίου 1893 δικάστηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 ημερών, τις οποίες εξέτισε στις φυλακές του Παλαιού Στρατώνα. Με τον περιπετειώδη αυτό τρόπο έληξε και τυπικά ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα η Πρωτομαγιά παρέμεινε μια ιδιαίτερη μέρα με πολλά σημαντικά και ιστορικά γεγονότα να συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της! Το 1908 στο Βόλο συγκροτείται το πρώτο Εργατικό Κέντρο. Ακολουθεί την επόμενη χρονιά η δημιουργία της «Φεντερασιόν» στη Θεσσαλονίκη και το 1910 συγκροτείται το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το γνωστό ΕΚΑ. Αργότερα, το 1911 στη Θεσσαλονίκη στην παρέλαση του πήραν μέρος Ελληνες, Τούρκοι, Ισραηλίτες, Βούλγαροι και ομιλητές ήταν οι: Βλαχώφ, Παπαθωμάς, Αρδίττι, Ιχσάν και ο Μπεναρόγια. Κόκκινες οι σημαίες και ο ύμνος της Διεθνούς σε όλες τις γλώσσες. Μετά την παρέλαση 7.000 απεργών, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τέσσερις πρωτεργάτες συνδικαλιστές, τους Σαμουήλ Γιονά (γραμματέα του σωματείου καπνεργατών), Σαμπετάι Λεβί, Ιχσάν (γραμματέα Τούρκων καπνεργατών) και τον Μπεναρόγια, εν όψει της επίσκεψης του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ σε Μακεδονία και Αλβανία, «εκκαθαρίζοντας» έτσι την πόλη από τους επικίνδυνους σοσιαλιστές.

Το 1914 ψηφίζεται ο νόμος 281 περί σωματείων, με τον οποίο καθιερώνεται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι. Τον Οκτώβριο του 1918 συγκροτείται η ΓΣΕΕ. Στη συνέχεια, λίγες ημέρες μετά και ένα χρόνο από την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία, ιδρύεται το σοσιαλιστικό κόμμα ΣΕΚΕ. ην Πρωτομαγιά του 1926 κυριότερο αίτημα ήταν «να λυθεί το προσφυγικό πρόβλημα. Τα χρόνια του Μεσοπολέμου, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και κατά συνέπεια η κορυφαία εκδήλωση της εργατικής τάξης σημαδεύονται από τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, τα δικτατορικά ή φασιστικά καθεστώτα, το «ιδιώνυμο» του (φιλελεύθερου) Βενιζέλου κατά των κομμουνιστών, αλλά και από τους εκατοντάδες χιλιάδες προλετάριους-πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία που είχαν κατακλύσει τις παρυφές, κυρίως, των μεγάλων αστικών κέντρων. Στον οργανωτικό τομέα κυριαρχεί η πολυδιάσπαση και η λειτουργία τριών Εργατικών Συνομοσπονδιών (είχαν σχηματιστεί η Ενωτική, η ΓΣΕΕ και η Πανελλαδική Συνομοσπονδία). Την 1η Μαΐου 1944 κι ενώ πλησιάζει το τέλος του φασιστικού ναζιστικού άξονα, τα κατοχικά στρατεύματα εκτελούν 200 κρατούμενους στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Μετά τον πόλεμο, το 1945 και το 1946, εορτάστηκε ελεύθερα η Εργατική Πρωτομαγιά. Υστερα από 17 χρόνια, ξαναγιορτάζεται ελεύθερα η Εργατική Πρωτομαγιά το 1963 στο γήπεδο του ΠΑΟ (Λ. Αλεξάνδρας) με ομιλητή τον Ορέστη Χατζηβασιλείου. Τέλος, την Πρωτομαγιά του 1976 κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες, ο Αλέκος Παναγούλης σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Λίγες μέρες μετά, ένας άνθρωπος παρουσιάζεται στην Ασφάλεια και λέει ότι αυτός χτύπησε τον Παναγούλη, αλλά ήταν ατύχημα. Στην αναπαράσταση του τροχαίου κανείς δεν τον πιστεύει. Τα πρώτα συνθήματα είχαν αρχίσει να ακούγονται· «Ο Παναγούλης Ζει». Ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι όλων των παρατάξεων μαζεύονται για να συνοδεύσουν τον ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα στην τελευταία του κατοικία.

Αυτή ήταν μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας της εργατικής Πρωτομαγιάς, μιας ημέρας μνήμης, τιμής και αγώνα για τους απανταχού εργάτες ανά τον κόσμο. Σήμερα εκείνοι οι αγώνες μοιάζουν πιο επίκαιροι από ποτέ και συνεχίζουν να εμπνέουν τον εργαζόμενο λαό. Άλλωστε, όπως γράφει και το πανό της εικόνας, ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ-ΕΝΩΘΕΙΤΕ-ΠΑΛΕΨΤΕ! Το εργατικό, και όχι μόνο, κίνημα θα καταφέρει εν τέλει να πετύχει τους στόχους του μόνο εάν παραμείνει οργανωμένο, ενωμένο και πάνω απ’ όλα μαχητικό. Μέσα από διαρκή και οργανωμένο αγώνα μπορούμε να πετύχουμε πολλά! Η νίκη δεν είναι ανέφικτος στόχος, ούτε είναι μακριά. Θα επιτευχθεί!

Bookmark and Share
Read more...

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Γιατροί του κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου (Medecins Du Monde) είναι μία Μη Κυβερνητική, ανεξάρτητη, ανθρωπιστική διεθνής οργάνωση. Iδρύθηκαν στη Γαλλία το 1980 από τον Γάλλο γιατρό Bernard Couchner, μετέπειτα Υπουργό Υγείας και Ανθρωπιστικής Δράσης της Γαλλίας. Ο Couchner υπήρξε ένας από τους «French Doctors», μία ομάδα Γάλλων γιατρών που το 1968 αποφάσισαν να παρέμβουν οργανωμένα στο δράμα του λιμού της Μπιάφρα.

Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και οπαδοί της μεγάλης ιδέας της Ανθρωπιστικής Δράσης, ήταν οι πρώτοι γιατροί που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους επιτόπου, δημοσιοποιώντας συγχρόνως τη μαρτυρία - καταγγελία τους για την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την βαρβαρότητα των οποίων υπήρξαν μάρτυρες.

Σε αυτές τις αρχές στηρίχθηκε η ίδρυση της οργάνωσης «Medecins Du Monde», που αργότερα, από το 1989 άρχισε να εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδάς, Ιαπωνία και Αργεντινή), δημιουργώντας ένα διεθνές δίκτυο άμεσης παρέμβασης.

Σε όλο τον κόσμο, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με την ίδια αυταπάρνηση, αλλά και με την αποτελεσματικότητα και σοβαρότητα που επιβάλλουν ο ανθρώπινος πόνος και η δυστυχία. Γιατί πόνος και δυστυχία υπάρχουν παντού. Κι αυτό προσπαθούν να αλλάξουν οι Γιατροί του Κόσμου, πιστεύοντας βαθιά στη δύναμη του Ανθρώπου και τη γιατρειά που μπορεί να προσφέρει. Γιατί, και ‘Ανθρωποι υπάρχουν, ακόμα, παντού.

Οι Γιατροί του Κόσμου αποτελούν σήμερα ένα αναπόσπαστο, σημαντικότατο μέρος του διεθνούς δικτύου των Μη-Κυβερνητικών Ανθρωπιστικών Οργανώσεων, που δρα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Αρωγής έχουν εξελιχθεί στην πιο αποτελεσματική έκφραση αλληλεγγύης του Αναπτυγμένου Κόσμου προς τον αναπτυσσόμενο Τρίτο Κόσμο και στην πιο ουσιαστική μορφή οργάνωσης και συνεργασίας των πολιτών, σε μια κοινωνία προσφοράς και συμπαράστασης.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι οι πιο αξιόπιστοι συνεργάτες μεγάλων Διεθνών Οργανισμών και φορέων, όπως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, της UNICEF και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Γιατροί του Κόσμου σαν Μη Κυβερνητική και απόλυτα ανεξάρτητη Ελληνική Οργάνωση, δεν επηρεάζεται από καμία πολιτική εξουσία και δεν έχει καμία κομματική ή θρησκευτική δέσμευση. Είναι αυτόνομη στις επιλογές της με μοναδικό κριτήριο τις ανάγκες που εντοπίζει και τις δυνατότητες της να προσφέρει βοήθεια.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, και προκειμένου να εξασφαλίσουν την έγκαιρη και αποτελεσματική παροχή περίθαλψης σε εκείνους που την έχουν ανάγκη δεν διστάζουν να ξεπεράσουν σύνορα, να υπερκεράσουν γραφειοκρατικά και άλλα διοικητικά εμπόδια. Δεν αρκούνται στο ρόλο του απλού παρατηρητή ή του θεραπευτή του ανθρώπινου πόνου. Καταγράφουν και ανακοινώνουν, καταγγέλουν και διαμαρτύρονται. Η μαρτυρία τους έχει το κύρος εκείνων που ζουν την κατάσταση από πρώτο χέρι. Ζουν κοντά στους πληθυσμούς που τους έχουν ανάγκη, μοιράζονται τα προβλήματά τους, σέβονται τα ήθη και τα έθιμά τους.

Aπασχολούν ιατρικό, παραϊατρικό, καθώς και διοικητικό και τεχνικό προσωπικό με σκοπό να αναλάβει ανθρωπιστική δράση. Κινητήρια αρχή της οργάνωσης είναι ότι κάθε ανθρώπινη ύπαρξη έχει δικαίωμα στην ανθρωπιστική βοήθεια, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, ιδεολογία ή πολιτική πεποίθηση. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί του Κόσμου δρουν με βάση τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Το γεγονός όμως ότι διατηρούν την ουδετερότητά τους, δεν τους εμποδίζει από το να μιλούν ανοιχτά για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όταν οι ίδιοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες. Όπου αυτό είναι δυνατόν, οι Γιατροί του Κόσμου θα επισημαίνουν τους κινδύνους από ανάλογες καταπατήσεις, είτε μέσω της σιωπηλής διπλωματίας, είτε με τη βοήθεια των ΜΜΕ.

Οι Γιατροί του Κόσμου, κρατούν ανοιχτό το διάλογο με την πολιτική και τους πολιτικούς με στόχο να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των πληθυσμών. Αγωνίζονται ενάντια σε κάθε αδικία. Σταθεροί υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αντιτίθενται στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση κοινωνικών ομάδων. Μακροπρόθεσμος στόχος των Γιατρών του Κόσμου είναι να κάνουν την υγεία βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Επίσης, δεν στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια σε άγνωστους παραλήπτες. Συνοδεύουν πάντα τα φορτία, επιμένοντας να ελέγχουν πάντα τη διάφανη και απρόσκοπτη διανομή τους χωρίς να διστάζουν να καταγγείλουν κάθε λανθασμένη χρησιμοποίησή της.

Ακόμα, από την αρχή της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, οι Γιατροί του Κόσμου (Medecins du Monde) απήφθηναν έκκληση προς έστω προσωρινή κατάπαυση του πυρός και άνοιγμα των συνόρων, με σκοπό τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Αρκετοί ήταν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης που ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των ανθρωπιστών για τη συλλογή υλικού προς αποστολή.

Το λογότυπο των Γιατρών του Κόσμου σχεδιάστηκε το Νοέμβριο του 1987 από τον Ρίτσαρντ Ροσίν. Το περιστέρι που δεσπόζει στο κέντρο συμβολίζει την παγκόσμια ειρήνη και την ιατρική φροντίδα. Τα φύλλα του κλαδιού, αναπαριστούν τις πέντε ηπείρους και η χρήση του μπλε χρώματος αντιπροσωπεύει τη φυσική σύνδεση των ηπείρων, δηλαδή τον ουρανό και τη θάλασσα. Το περιστέρι συμβολικά διασχίζει τα σύνορα των χωρών και απεικονίζεται μέσα σε έναν κύκλο, ο οποίος είναι ο πλανήτης μας.


Περισσότερες πληροφορίες

Γιατροί του Κόσμου
Σαπφούς 12, 10553 Αθήνα
Τηλέφωνα:  2103213150,  2103213180

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP