18 Μαΐου 2010

Φοιτητικές εκλογές 2010

Αύριο διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές για το 2010 σε όλα τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας. Εκλογές που αποτελούν, κατά κύριο λόγο, βαρόμετρο για τις επιλογές και τη στάση της σπουδάζουσας νεολαίας στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου και όχι μόνο! Οι νέοι είναι, άλλωστε, μακράν το πιο δραστήριο και ενεργό κομμάτι της κοινωνίας. Άλλωστε, παρ’ όλες τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν γίνει για την αποδυνάμωσή του, το φοιτητικό κίνημα συνεχίζει ακάθεκτο και απτόητο τις διεκδικήσεις και τους αγώνες του παρά τις απώλειες που έχει υποστεί και τις επιθέσεις που έχει δεχθεί.

Κάθε χρόνο όλες οι παρατάξεις δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για να επιτύχουν καλά αποτελέσματα σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Στόχος; Άλλοι θέλουν να ανεβάσουν τα ποσοστά τους και να ισχυροποιήσουν τις απόψεις τους μέσα από τα Δ.Σ., άλλοι στοχεύουν στην «πρωτιά» σε μεμονωμένες σχολές, ενώ άλλοι επιζητούν να παραμείνουν στην κορυφή και αν μπορούν να πετύχουν την αυτονομία εδρών της παράταξής τους στο εκάστοτε Δ.Σ. Φαίνεται, όμως, πως πάμε σε εκλογές από τις οποίες δεν έχει προκύψει (ως τώρα) κάποιο «σκάνδαλο» από μέρους των φοιτητικών παρατάξεων, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει δύο ερμηνείες: Ή οι παρατάξεις σταμάτησαν να χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα ή το κάνουν τόσο καλά κι οργανωμένα που δεν μπορεί να αποκαλυφθεί… Ας ελπίσουμε να συμβαίνει το πρώτο εξ αυτών!

Πολλά έχουν μεσολαβήσει, όμως, από τις περσινές εκλογές (13 Μαΐου 2009) μέχρι σήμερα. Τον Ιούνιο του 2009 είχαμε Ευρωεκλογές, ενώ τον Οκτώβρη του ίδιου έτους ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές που οδήγησαν στην αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικών συσχετισμών στη χώρα! Το κλίμα αντιστράφηκε εν μέρει. Πλέον οι ΔΑΠίτες δεν θα έχουν την πίεση και το βάρος να υποστηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές με κάθε μέσο εντός και εκτός αμφιθεάτρων, όπως έπρατταν τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουν περάσει στην αντιπολίτευση και προσπαθούν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την ΠΑΣΠ για τους χειρισμούς τους σε διάφορα ζητήματα, είτε αφορούν την παιδεία, είτε όχι. Δεν παραλείπουν, όμως, να υποστηρίζουν με θέρμη τις ίδιες οπισθοδρομικές απόψεις της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας τους σχετικά με την παιδεία, την εκπαίδευση και το ελληνικό πανεπιστήμιο. Μάλιστα τις μετονομάζουν σε «τομές»… Χαρακτηριστική είναι η κεντρική προεκλογική αφίσα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία έχει σαν κεντρικό μήνυμα «ΘΕΛΟΥΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ», ενώ με μικρότερη γραμματοσειρά στα πλάγια (ενώ καλύπτονται από ένα ζευγάρι κρεμασμένα παπούτσια) αναφέρουν «λιγότερες σπατάλες», «λιγότερη ανεργία» και «λιγότερα λόγια»… «Λαβωμένη» από τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη προέδρου της ΟΝΝΕΔ και με τα σημάδια του διχασμού ακόμα εμφανή ανάμεσα στα μέλη της, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια θα βρεθεί αντιμέτωπη με το φάσμα της ήττας στις φοιτητικές εκλογές.

Στον αντίποδα η ΠΑΣΠ. Η παράταξη που «χτυπήθηκε» όσο καμία άλλη φέτος και κλήθηκε να σηκώσει το βάρος των επιλογών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Με σαφή ιδεολογική προσέγγιση και χωρίς ίχνος λαϊκισμού, η ΠΑΣΠ όχι μόνο δεν υποστήριξε πολλά από τα ομολογουμένως αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά ήταν αυτή που κατέβαζε κόσμο στο δρόμο και στις πορείες! Τα πλαίσια των συνελεύσεων που κατέβαζε περιείχαν εμφανώς την αντίθεση σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική και καλούσαν σε φοιτητική συστράτευση ενάντια στη λαίλαπα μέτρων που πρόκειται να πλήξουν τον ελληνικό λαό. Η ΠΑΣΠ, άλλωστε, είναι συνηθισμένη στο να δρα αυτόνομα από τον πολιτικό της φορέα (ΠΑΣΟΚ) και το είχε αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν με την αντίθεσή της στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ενώ πάντα πρωτοπορεί στους δίκαιους λαϊκούς αγώνες! Πολλοί είναι αυτοί που ρίχνουν λάσπη στην ΠΑΣΠ για λάθη του ΠΑΣΟΚ στο παρών και το παρελθόν, αλλά αυτή αντιστέκεται σθεναρά έχοντας ως ασπίδα την σοσιαλιστική ιδεολογία της και την πλούσια ιστορία της. Παράλληλα δεν σταματά τις διεκδικήσεις και την κριτική, ενώ τώρα με την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είναι περισσότερο διεκδικητική και απαιτητική για τα θέματα που αφορούν το ελληνικό πανεπιστήμιο, την παιδεία και τη νεολαία στο σύνολό της. Ίσως αυτή τη χρονιά να έρθει η επιβράβευση της προσπάθειας και της υπεύθυνης στάσης της παράταξης τα τελευταία χρόνια με την πρωτιά στις εκλογές. Όπως και να έχει πάντως η σοβαρή και συστηματική δουλειά που γίνεται από την παράταξη δεν πρόκειται να σταματήσει ακόμα και με εκλογική ήττα!

Εκτός από τους δύο βασικούς διεκδικητές της νίκης το βράδυ της Τετάρτης υπάρχουν κι άλλες παρατάξεις, οι οποίες διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών. Ξεχωρίζουν η ΠΚΣ, η ΕΑΑΚ και η ΑΡΕΝ. Η ΠΚΣ αποτελεί το φοιτητικό παρακλάδι της Κομμουνιστικής Νεολαίας (ΚΝΕ) και αποτελεί σταθερή δύναμη στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς, η παγιωμένη στάση της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι χρόνιες αγκυλώσεις της δεν της επιτρέπουν να ανεβάσει ουσιαστικά τα ποσοστά της στις εκλογικές μάχες. Η ΑΡΕΝ, ως φοιτητική παράταξη του Συνασπισμού, θα επιδιώξει να αυξήσει τα ποσοστά της αν και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του πολιτικού της φορέα δείχνει να δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου της. Τέλος, η ΕΑΑΚ ως αυτόνομη και ανεξάρτητη κίνηση είναι η κύρια δύναμη υποκίνησης καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Το έδαφος στα μυαλά των νεαρών φοιτητών είναι αρκετά πρόσφορο για εξέγερση και οι ΕΑΑΚίτες δείχνουν πως μπορούν να «μεταφράσουν» τη «νεανική οργή» σε ψήφο υπέρ τους. Παρ’ όλα αυτά, τα εκλογικά τους ποσοστά κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια και λογικά αυτό δεν θα αλλάξει φέτος…

Καλό είναι οι φοιτητές να δείξουν σύνεση κι να στηρίξουν παρατάξεις που ιδεολογικά και ουσιαστικά καλύπτουν τα δικά τους «πιστεύω» και αγωνίζονται διαρκώς και ουσιαστικά για την αναβάθμιση και όχι την απαξίωση του ελληνικού πανεπιστημίου! Πάντως, όποια παράταξη κι αν υποστηρίζει κάποιος φοιτητής ή ακόμα κι αν δεν υποστηρίζει καμία, το σώφρον είναι να συμμετέχει ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες. Η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πολύ δυσχερή κατάσταση και το μόνο που δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η απαξίωση της δημοκρατίας και των θεσμών της από εμάς τους νέους. Η συμμετοχή όλων, λοιπόν, των φοιτητών κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική. Η κάλπη κάθε φορά δίνει τα δικά της μηνύματα που έχουν και ανάλογους αποδέκτες. Ας αποφασίσουμε επιτέλους εμείς για το μέλλον μας και το μέλλον των σχολών μας. Μην αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς! Το μέλλον σίγουρα θα μας δικαιώσει…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP