10 Μαρτίου 2011

Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών


Στις 8 Μαρτίου, η ευρωβουλευτής Άννυ Ποδηματά της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέτυχε μια μεγάλη νίκη για την οικονομική κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την άρση των βασικών προτάσεων του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και των ευρωομολόγων, η ομάδα των Σοσιαλιστών κέρδισε τελικά την ψηφοφορία.

Η τελική επικράτηση της συγκεκριμένης απόφασης δεν επετεύχθη αμέσως. Στις 2 Φεβρουαρίου, μια αναστέλλουσα πλειοψηφιά Συντηρητικών και Φιλελευθέρων στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέρριψαν την έκκληση για τη θέσπιση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, με ψήφους 21 υπέρ και 21 κατά!

Η έκθεση της Άννυς Ποδηματά σχετικά με την “καινοτόμο χρηματοδότηση σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο” ζητoύσε την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ένας δίκαιος φόρος του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα αυξήσει τα έσοδα κατά 200 δις ευρώ το χρόνο, αφήνει τους απλούς πολίτες ανεπηρέαστους και επιβάλει δίκαιη κατανομή των βαρών του κόστους της οικονομικής κρίσης σε αυτούς που την προκάλεσαν πρώτοι. Η έκθεση κάνει επίσης σημαντική πρόοδο στο θέμα των ευρωομολόγων, τα οποία είναι όργανα που μπορούν να μεταφράσουν την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε σκληρή πολιτική, και να παρέχουν μια διαρκή απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της παιδείας, της κοινωνικής ισότητας, της ανάπτυξης, της υγείας και της μάχης ενάντια στη φτώχεια. Μπορούν να συγκεντρωθούν 200 δις ευρώ το χρόνο με μόλις 0,05% φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών!

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές στήριξαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών! Μόνο οι Χ.Αγγουράκης και Γ.Τούσσας του ΚΚΕ και η Ρόδη Κράτσα της ΝΔ καταψήφισαν το φόρο, ενώ απόντες ήταν ο Ν.Χουντής του Συνασπισμού και ο ανεξάρτητος Θ.Σκυλακάκης.

Η θέσπιση του φόρου αυτού αποτελεί μια μαζική δικαίωση της προοδευτικής οικονομικής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και δίνει περαιτέρω ώθηση στην οικονομική κατεύθυνση που αποφάσισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο οι Σοσιαλιστές ηγέτες στην Αθήνα. Σίγουρα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αποτελεί σαφή απόρριψη στην οικονομική πολιτική λιτότητας των Συντηρητικών…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP