1 Δεκεμβρίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών ιδρύθηκε το 1972 για να καλύψει ένα κενό και να αντιμετωπίσει μια μεγάλη ανάγκη σε ό,τι αφορά στην πρόνοια για τους ανθρώπους που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση στον τόπο μας. Στόχος της ήταν πάντα η ανάπτυξη πολυποίκιλων δραστηριοτήτων για την προαγωγή των συμφερόντων των ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες. Η Εταιρεία δεν κλείστηκε ποτέ στον εαυτό της, ούτε απομόνωσε τα άτομα με αναπηρίες. Αντίθετα, απέβλεψε στην άρση των φραγμών που δημιουργούν οι αναπηρίες και επιδίωξε την άνετη τοποθέτηση του ατόμου με αναπηρίες μέσα στην φυσιολογική κοινωνία των συνανθρώπων του.

Οι είκοσι γονείς που πρώτοι πήραν την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών, δεν απέβλεψαν στην εξυπηρέτηση των δικών τους παιδιών. Απεναντίας θέλησαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εγκεφαλικής παράλυσης συνολικά και αντικειμενικά. Με το ίδιο πνεύμα στάθηκε δίπλα τους ένας σεβαστός αριθμός σημαντικών ανθρώπων που συγκρότησαν την ιδρυτική ομάδα της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών. Το καταστατικό της Εταιρείας καθόρισε σαφείς, ευέλικτους και ευρείς σκοπούς που όλοι αποβλέπουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με εγκεφαλική παράλυση. Το πνεύμα των ιδρυτών πιστεύεται ότι χαρακτηρίζει έως σήμερα όλη τη δουλειά της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

Στην ίδρυση της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών ο πρώτος Πρόεδρος του Δ.Σ. (αείμνηστος Σπύρος Δοξιάδης) καθόρισε ποιές κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να είναι οι πρωταρχικές ευθύνες και αρχές της νέας οργάνωσης: “Κάθε προσπάθεια στον τομέα της υγείας πρέπει, για να είναι αποδοτική, να περιλαμβάνει τρεις τομείς: την προσφορά βοήθειας, την εκπαίδευση και την έρευνα.” Οι αρχές αυτές χαρακτηρίζουν ως σήμερα όλο το έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών.

Από την ίδρυσή της, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών χάραξε μια μακριά και έντιμη πορεία στην εξυπηρέτηση του ανθρώπου που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Η αποστολή της είναι να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση, ώστε να αναπτύξουν, όσο γίνεται, τις εμπειρίες και τις φυσικές τους ικανότητες και, με κατάλληλη υποστήριξη, να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στην κοινωνία. Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών πιστεύει στον άνθρωπο με αναπηρία και τον θεωρεί σύμμαχο και φίλο σε κάθε προσπάθεια για ένα φωτεινότερο μέλλον. Στηρίζεται και στην αξία και στις γνώσεις των γονέων και των στελεχών της και αντλεί δύναμη από την αγάπη και εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Πρόκειται για μία συνεργασία που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό.

Διατηρώντας ανέπαφες τις αξίες της και τιμώντας τις υποχρεώσεις της, η Εταιρεία σκοπεύει να αντιμετωπίσει κάθε καινούρια πρόκληση με υπευθυνότητα, σθένος, σύνεση και φροντίδα, ώστε να εξασφαλίσει το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο παροχής υπηρεσιών. Παρακολουθεί με άγρυπνο μάτι τομείς της κοινωνίας όπου υπάρχει ανάγκη και πιέζει για αρτιότερες ρυθμίσεις σε κυβερνητικό επίπεδο.

Η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών διαπίστωσε αμέσως ότι χωρίς ειδικευμένα, έμπειρα και αφοσιωμένα στελέχη η αποκατάσταση των αναπήρων δε γίνεται σωστά. Γι’ αυτό από την ίδρυσή της, επωμίσθηκε όλες τις ευθύνες και τα οικονομικά βάρη ενός σημαντικού αριθμού υποτροφιών και προσέφερε πολυάριθμες ευκαιρίες για την επιμόρφωση στελεχών. Η πλειοψηφία του προσωπικού της Εταιρείας είναι επιστημονικά και βοηθητικά στελέχη που εξυπηρετούν τα ίδια τα παιδιά. Η Εταιρεία διατηρεί έναν μικρό μόνο αριθμό διοικητικών στελεχών. Αυτό σημαίνει ότι η Εταιρεία αξιοποιεί στο έπακρο τις κρατικές και ιδιωτικές συνεισφορές που λαμβάνει, μετατρέποντάς τις κατά κύριο λόγο σε υπηρεσίες και ελαχιστοποιώντας το διοικητικό κόστος.

Έχει πλέον αναγνωριστεί ότι η ύπαρξη της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών συντελεί αποφασιστικά στην δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ανθρώπινης αντιμετώπισης της αναπηρίας στον τόπο μας και για την μακροχρόνια προσφορά της στον χώρο της αναπηρίας έχει τιμηθεί με πολλές ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις!


Περισσότερες πληροφορίες:
Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών
Μ. Γερουλάνου 117, 16452 Αργυρούπολη
Τηλ.:  2109622290
Fax:  2109644330
e-mail:  opendoor@eps-ath.gr
www.eps-ath.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP