22 Φεβρουαρίου 2014

No Hate Speech Movement

Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Επιτρέπει στους χρήστες του να δημιουργούν, να προσπελαύνουν, να δημοσιεύουν και να κάνουν χρήση του ήδη υπάρχοντος περιεχομένου. Αυτό επιτυγχάνεται με πολλούς τρόπους κι έτσι δημιουργείται ένας χώρος δημιουργικότητας, επικοινωνίας και συμμετοχής. Μάλιστα, η ραγδαία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει αυξήσει κατακόρυφα τη συμμετοχή των νέων σε αυτά, καθώς τους δίνει νέες ευκαιρίες, αλλά επιφυλάσσει ακόμα νέες προκλήσεις και απειλές για αυτούς.

Ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία ήταν ένα πιεστικό κοινωνικό πρόβλημα πολύ πριν την εμφάνιση του διαδικτύου. Η εξέλιξη των τεχνολογιών της επικοινωνίας έχει, ωστόσο, προσθέσει μια νέα διάσταση στο πρόβλημα παρέχοντας “ένα σύγχρονο και ισχυρό μέσο για τη στήριξη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που επιτρέπει να διαδίδονται εύκολα και ευρέως εκφράσεις που περιέχουν τέτοιες ιδέες”.

Δυστυχώς, πολλοί νέοι μπορούν να είναι θύματα, αλλά και θύτες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αυξανόμενη αλληλεπίδραση στο διαδίκτυο έχει δημιουργήσει μια ρητορική μίσους, η οποία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μια σημαντική μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο στον εικονικό, όσο και στον πραγματικό κόσμο!

Η ρητορική μίσους, όπως ορίζεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, συνίσταται σε όλες της μορφές έκφρασης που διαδίδουν, προτρέπουν, προωθούν ή δικαιολογούν το φυλετικό μίσος, τη ξενοφοβία, τον αντισημιτισμό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή μη ανοχής της διαφορετικότητας, συμπεριλαμβανομένης της μισαλλοδοξίας, του εθνικισμού, των διακρίσεων και της εχθρότητας κατά των μειονοτικών ομάδων και των μεταναστών.

Η εκστρατεία “Οι Νέοι καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο” είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από τον τομέα της νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης μεταξύ 2012 και 2014. Αποσκοπεί στην καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων στην ηλεκτρονική έκφραση της ρητορικής μίσους από τον εφοδιάζοντας τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας με τις αναγκαίες ικανότητες για να αναγνωρίζουν και να ενεργούν κατά αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γεννήθηκε ύστερα από πρόταση των εκπροσώπων της νεολαίας στο Advisory Council on Youth και εγκρίθηκε από το Joint Council on Youth (στο οποίο οι ηγέτες της νεολαίας και εκπρόσωποι των κυβερνήσεων λαμβάνουν αποφάσεις για τις πολιτικές, τις προτεραιότητες και τα προγράμματα).

Η εκστρατεία χρειάζεται για να ευαισθητοποιήσει, να αλλάξει τις στάσεις και να κινητοποιήσει τους νέους να δράσουν από κοινού και να υποστηρίξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο διαδίκτυο. Η εκστρατεία είναι επίσης ένας τρόπος να έρθουν σε επαφή και να ενωθούν όσοι έχουν παρόμοιους στόχους και αξίες. Εξάλλου, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει παράδοση στις εκστρατείες για νέους, κυρίως με την εκστρατεία “Όλοι διαφορετικοί-όλοι ίσοι”.

Η εκστρατεία ξεκίνησε στις 22 Μαρτίου 2013 και θα “τρέχει” ως το τέλος του 2014. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει και εθνικές εκστρατείες, οι οποίες ίσως και να συνεχιστούν μετά το τέλος του 2014! Η εκστρατεία είναι ανοιχτή για διαδικτυακή συμμετοχή προς όλους όσοι είναι 13 ετών και μεγαλύτεροι. Βασίζεται σε διαδικτυακές ομάδες νέων που έχουν ως κίνητρο να συζητήσουν και να δράσουν απέναντι στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.

Πρέπει να τονιστεί πως η εκστρατεία δεν έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο. Ούτε αφορά την καλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο. Απευθύνεται ξεκάθαρα ενάντια στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε όλες τις μορφές της, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που επηρεάζουν περισσότερο τους νέους, όπως ο κυβερνο-εκφοβισμός και το κυβερνο-μίσος. Η εκστρατεία επικεντρώνεται στην εκπαίδευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συμμετοχή των νέων και τη γνώση των μέσων επικοινωνίας.

Οι στόχοι της εκστρατείας είναι:
  • Να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ενέχει για τη δημοκρατία και τους νέους.
  • Η προώθηση της γνώσης των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου.
  • Η στήριξη των νέων να ορθοστατήσουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τόσο online όσο και offline.
  • Να μειώσει τα επίπεδα αποδοχής της ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.
  • Να κινητοποιήσει, εκπαιδεύσει και να δημιουργήσει ένα δίκτυο από νεαρούς διαδικτυακούς ακτιβιστές για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • Η χαρτογράφηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο και η ανάπτυξη εργαλείων για την καταπολέμησή της.
  • Να υποστηρίξει και να δείξει αλληλεγγύη στους ανθρώπους και ομάδες, οι οποίες στοχοποιούνται από τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.
  • Να υποστηρίξει την ανάπτυξη και τη συναίνεση στα όργανα της ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.
  • Η ανάπτυξη της συμμετοχής των νέων στο διαδίκτυο.


Παρά το γεγονός ότι βασίζεται στο διαδίκτυο, η εκστρατεία έχει επίσης σημαντικά offline στοιχεία και δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα , σεμινάρια , συνέδρια, εκδηλώσεις για τη νεολαία, φεστιβάλ και flashmobs. Οι τοπικές και γλωσσικές διαφορές είναι πολύ σημαντικές. Έτσι, η online καμπάνια έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει την εθνική, πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία. Θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι πτυχές της ρητορικής μίσους κατά την ανάλυση του προβλήματος και την ανάληψη δράσης, έτσι ώστε τα κίνητρα, το περιεχόμενο, ο τόνος, το πλαίσιο, οι στόχοι, καθώς και οι πιθανές συνέπειες της ρητορικής μίσους να λαμβάνονται υπόψη. Η εκστρατεία τονίζει τη σημασία της συμμετοχής των σχολικών κοινοτήτων, καθώς και της μη τυπικής εκπαίδευσης και των κοινωνικομορφωτικών δραστηριοτήτων των νέων.

Στα πλαίσια της εκστρατείας, οι ακτιβιστές καλούν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να καθιερώσουν την 22α Ιουλίου ως “Ευρωπαϊκή ημέρα για τα θύματα των εγκλημάτων μίσους”. Αυτό συμβαίνει για να θυμόμαστε τα θύματα εγκλημάτων μίσους και όσους έχουν πέσει θύματα αυτών των επιθέσεων. Πρόκειται, επίσης, για να δείξουμε αλληλεγγύη προς εκείνους οι οποίοι στοχοποιούνται, να ευαισθητοποιηθεί και να εκπαιδευτεί το κοινό σχετικά με τα εγκλήματα μίσους και τις συνέπειές τους στην κοινωνία.

Περισσότερες πληροφορίες για το “No Hate Speech Movement” μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.nohatespeechmovent.org σε διάφορες γλώσσες.

Bookmark and Share
Read more...

9 Φεβρουαρίου 2014

Εγγύηση για τη Νεολαία

Η Ευρώπη βιώνει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της στον οικονομικό τομέα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της Eurostat (Αύγουστος 2013), οι άνεργοι νέοι κάτω των 25 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέρχονται σε 5,5 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό 23,3%! Στην Ελλάδα τα στατιστικά είναι περισσότερο αποκαρδιωτικά, καθώς η νεανική ανεργία ανήλθε σε 55,1% τον Ιούλιο. Συνυπολογίζοντας και τα 7,5 εκατομμύρια των NEETs (Νέοι Εκτός Απασχόλησης, Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης) γίνεται εύκολα αντιληπτό πως μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων “θυσιάζεται”. Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει θορυβήσει την ηγεσία της Ε.Ε. και των κρατών-μελών που ψάχνουν τρόπους αντιμετώπισης αυτού του επώδυνου και επικίνδυνου φαινομένου που αποτελεί απειλή για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων προτάθηκε η “Εγγύηση για τη Νεολαία”. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, η οποία εξασφαλίζει ότι όλοι οι νέοι κάτω των 25 ετών, λαμβάνουν προσφορά καλής ποιότητας εργασίας, συνεχούς εκπαίδευσης, µαθητείας ή άσκησης, εντός τεσσάρων µηνών από τη στιγµή που καθίστανται άνεργοι ή εξέρχονται από την επίσηµη εκπαίδευση και προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά! Η “Εγγύηση για τη Νεολαία” συμφωνήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2013, αποτέλεσε σύσταση του Συμβουλίου στις 22 Απριλίου 2013 και συµβάλλει σε τρεις από τους στόχους της στρατηγικής “Ευρώπη 2020”. Συγκεκριµένα, ότι το 75% της ηλικιακής οµάδας 20-64 ετών θα πρέπει να εργάζεται, ότι το ποσοστό των ατόµων που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο θα πρέπει να είναι χαµηλότερο από 10% και ότι τουλάχιστον 20 εκατοµµύρια άτοµα θα πρέπει να απαλλαγούν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισµό.

Όμως, η “Εγγύηση για τη Νεολαία” δεν είναι κάτι καινούργιο στον ευρωπαϊκό χώρο. Ήδη από το 1981 είχε οριστεί από το Σκανδιναβικό Συμβούλιο, ενώ τη δεκαετία του ’90 μερικές ευρωπαϊκές χώρες εφάρμοσαν ανάλογες πολιτικές για την ομαλή είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας. Η Δανία από το 1990 εισήγαγε την εγγύηση ως μέτρο για τους νέους που ήταν άνεργοι, αλλά δεν τύγχαναν των αντίστοιχων προνομίων. Εστίαζε κυρίως στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση και απέδωσε άμεσα στην πτώση της νεανικής ανεργίας! Η Σουηδία εφαρμόζοντας μια αντίστοιχη εγγύηση παρέχει στους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών μια θέση εργασίας ή κατάρτισης στις πρώτες 100 ημέρες ανεργίας.

Στη Φινλανδία, η εγγύηση προσφέρει μια θέση εργασίας σε κάθε άνεργο νέο κάτω των 25 ετών ή απόφοιτο πανεπιστημίου κάτω των 30 ετών μέσα σε τρεις μήνες από τη στιγµή που καθίστανται άνεργοι ή αποφοιτούν. Η αξιολόγηση του κατέδειξε πως το 2011 το 83,5% των άνεργων νέων ωφελήθηκε από το πρόγραμμα. Μπορούμε να πούμε πως η “Εγγύηση για τη Νεολαία” της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί το επιτυχημένο φινλανδικό μοντέλο. Μάλιστα, η φινλανδική κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει τη σπουδαιότητά του και επενδύει 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο πρόγραμμα αυτό! Τέλος, η Αυστρία, παρόλο που δεν διαθέτει παρόμοια εγγύηση, έχει λάβει ειδικά μέτρα και παρέχει υψηλού επιπέδου προσαρμοσμένες υπηρεσίες στους νέους που βρίσκονται υπό τον κίνδυνο μακροχρόνιας ανεργίας. Και αυτό το μέτρο έχει αποδώσει καρπούς κι έτσι η Αυστρία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη νεανική ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παραπάνω μέτρα παρά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν (κυρίως λόγω γραφειοκρατίας και κακής διαχείρισης πόρων) κατάφεραν να επιτύχουν το σκοπό τους. Σήμερα, η νεανική ανεργία ανέρχεται σε 4,9% στην Αυστρία, 5,2% στη Δανία και από 8% σε Σουηδία και Φινλανδία. Αυτό έδωσε την αφορμή στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας να ξεκινήσει μια εκστρατεία για την καθιέρωση της “Εγγύησης για τη Νεολαία” ήδη από το Σεπτέμβριο του 2010.

Το Μάιο του 2012, η “Εγγύηση για τη Νεολαία” εξελίχθηκε σε μία από τις κύριες εκστρατείες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο υπό το σύνθημα “Το μέλλον σου είναι το μέλλον μου – Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία τώρα” ανέδειξε το θέμα της εγγύησης σε ανώτερο επίπεδο στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υποστήριξε, μάλιστα, πως με χρηματοδότηση 10 δις ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα έβγαιναν από την ανεργία 2 εκατομμύρια νέοι έως το 2014. Το ζήτημα της εγγύησης αποτέλεσε, επίσης, ένα από τα βασικά σημεία του προεκλογικού προγράμματος του γερμανικού SPD στις πρόσφατες ομοσπονδιακές εκλογές.

Το εκτιμώμενο κόστος για τη δημιουργία προγραμμάτων στα πλαίσια της εγγύησης στις χώρες της Ευρωζώνης ανέρχεται στα 21 δις ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει άμεση δράση το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού (σύμφωνα με το Eurofound) οι NEETs κοστίζουν στην Ε.Ε. 153 δις ευρώ ετησίως! Σαφώς, η εγγύηση δεν είναι πανάκεια και χρειάζεται μεθοδικό σχεδιασμό, υλοποίηση και αξιολόγηση για να καταστεί αποτελεσματική και να μην αποτελέσει άλλο ένα μεγαλόπνοο σχέδιο που έμεινε στα χαρτιά. Οι νέοι της Ευρώπης πρέπει να προστατευτούν αυτή την περίοδο και να μην “θυσιαστούν” στο βωμό της λιτότητας. Άλλωστε, οι αρνητικές επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και τη δημοκρατία την ίδια!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο 5ο τεύχος του περιοδικού νεολαίας YMagazine.

Bookmark and Share
Read more...

1 Φεβρουαρίου 2014

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες “Λάμψη”

O “Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες” και τον διακριτικό τίτλο “SOS KIDS Λάμψη” είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2013. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δεν μένει σ' αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών με ειδικές ικανότητες. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ικανότητες όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους.

Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους, όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών. Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.

Έχει ως σκοπό:
  • την προάσπιση των δικαιωμάτων στη διάγνωση, την έγκαιρη παρέμβαση, την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την επιμόρφωση, την κοινωνική ένταξη και τη δια βίου εκπαίδευση των παιδιών και νέων με ειδικές ικανότητες,
  • την εισήγηση στα αρμόδια νομοθετικά όργανα για τη βελτίωση και τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας,
  • την προώθηση όλων των δικαιωμάτων των παιδιών και νέων με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες όπως αυτά προκύπτουν από τις διεθνείς συμβάσεις και τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις και κοινωνικές αντιλήψεις,
  • την επιστημονική έρευνα και υλοποίηση ερευνητικών και άλλων προγραμμάτων που θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για τα όσα αναφέρονται στις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου,
  • την ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου για τα δικαιώματα των παιδιών και νέων με ειδικές ικανότητες.

Στόχος της οργάνωσης είναι η κατασκευή των πρώτων κατασκηνωτικών χώρων στην Ελλάδα. Αρχής γεννωμένης από την πρώτη στον Θεολόγο Φθιώτιδος. Και αργότερα βήμα-βήμα στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, στα Σύβοτα Θεσπρωτίας, στο Αχίλλειον Μαγνησίας, στο Κιάτο-Ξυλόκαστρο Κορινθίας, στη Ζαχάρω, στον Αστακό και στα Χανιά Κρήτης.


Περισσότερες πληροφορίες:
Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες “Λάμψη”
Λ. Λιοσίων 177, 10443 Αθήνα
Τηλ.:  2110122373-4
e-mail: info@soskids.org.gr
soskids.org.gr

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP