1 Ιουλίου 2014

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα” ιδρύθηκε το 1979 με την πρωτοβουλία μιας μητέρας παιδιού με αναπηρία. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και είναι αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο. Επίσης, έχει άδεια λειτουργίας ως Κέντρο Αποθεραπείας-Αποκατάστασης ΑΜΕΑ, Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας, έχει ειδική πιστοποίηση ως φορέας παροχής Κοινωνικής Φροντίδας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και πιστοποίηση ως  Εξειδικευμένο Κέντρο Κοινωνικής και Επαγγελματικής Ένταξης για νέους και νέες με νοητική υστέρηση.

Οι οικονομικοί πόροι του Κέντρου προέρχονται από την Περιφέρεια, τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ως Κέντρο Αποθεραπείας - Αποκατάστασης ΑΜΕΑ - Κέντρο Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας), το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και από δωρεές. Επιπρόσθετα έσοδα προκύπτουν από τις πωλήσεις των προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών των εργαστηρίων, όπου φοιτούν οι σπουδαστές του.

Το ΕΕΑ “Μαργαρίτα” προσφέρει εκπαίδευση και κατάρτιση σε προστατευμένα εργαστήρια για άτομα με ελαφρά και μέση νοητική υστέρηση. Στα δώδεκα εργαστήρια του Κέντρου, οι σπουδαστές εξασκούνται στις δεξιότητες ζωής (π.χ. μαγειρική, κυκλοφοριακή αγωγή κ.ά.), σε γενικές επαγγελματικές δεξιότητες (π.χ. συνέπεια, ωράριο, παραγωγικότητα, συνεργατικότητα κ.ά.) και σε ειδικές επαγγελματικές δεξιότητες (π.χ. χρήση μηχανημάτων και εργαλείων, δημιουργικότητα κ.ά.).

Το ΕΕΑ “Μαργαρίτα” απευθύνεται σε νέους με νοητική υστέρηση ηλικίας μεταξύ 14 έως 25 ετών. Επίσης, ενήλικοι με νοητική υστέρηση έως 35 ετών, που επιθυμούν να εργαστούν στην ανοικτή αγορά, μπορούν να ενταχθούν σε διετές πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση. Η εισαγωγή στα προγράμματα του Κέντρου γίνεται μετά από αξιολόγηση από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και ειδικό παιδαγωγό. Η φοίτηση παρέχεται δωρεάν.

Σε όλες τις δραστηριότητες και τα προγράμματα του Κέντρου, δίνεται έμφαση στην ανάπτυξη της κρίσης, τη δυνατότητα του ατόμου να αξιολογεί σωστά τις κοινωνικές καταστάσεις και να κάνει ορθές επιλογές για τον εαυτό του. Συγχρόνως, οι βασικοί κανόνες της κοινωνικής συναλλαγής, όπως ο σεβασμός του άλλου και η προσωπική ευθύνη για τις πράξεις μας, διέπουν όλες τις εκδηλώσεις της καθημερινής ζωής του ΕΕΑ “Μαργαρίτα”. Τα Τμήματα Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για άτομα με νοητική υστέρηση συνδυάζουν την άσκηση στις δεξιότητες ζωής με την επαγγελματική κατάρτιση. Βασικός σκοπός της εκπαίδευσης είναι η επίτευξη του μεγαλύτερου δυνατού βαθμού αυτονομίας για τους σπουδαστές, με έμφαση στην φροντίδα του εαυτού, την κυκλοφοριακή αγωγή, την απασχόληση στην ανοικτή αγορά ή στα προστατευμένα εργαστήρια του Κέντρου.


Περισσότερες πληροφορίες:
Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής “Μαργαρίτα”
Μεσολογγίου 4-6, 15236 Ν. Πεντέλη
Τηλ.: 2106138150, 2108044812
Fax:  2108031196
e-mail: admin@eeamargarita.gr
www.eeamargarita.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP