10 Ιουλίου 2016

Πολιτικές για τη νεολαία κατά την Σλοβακική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε ανέλπιστη κατάληξη και σίγουρα τάραξε συθέμελα το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά όμως τις “κοσμογονικές” αλλαγές που ίσως επέλθουν ως συνέπεια του δημοψηφίσματος αυτού στο προσεχές μέλλον, οι θεσμοί συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και πριν. Με τον ερχομό του Ιουυλίου, η Σλοβακία θα αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το εξάμηνο αυτό. Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης αυτής περιόδου, η Προεδρία προεδρεύει των συνεδριάσεων σε κάθε επίπεδο του Συμβουλίου, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση της συνέχειας των εργασιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Συμβουλίου. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της Σλοβακικής Προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Η Σλοβακική Προεδρία προωθεί μια θετική ατζέντα και επιδιώκει να προωθήσει βιώσιμες λύσεις. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

  • Οικονομικά ισχυρή Ευρώπη
  • Σύγχρονη ενιαία αγορά
  • Βιώσιμη μετανάστευση και πολιτικές ασύλου
  • Ευρώπη ενεργή σε παγκόσμιο επίπεδο


Στον τομέα της νεολαίας, η Σλοβακική Προεδρία θα εστιάσει στην ανάπτυξη των ταλέντων και των δυνατοτήτων των νέων ανθρώπων με την εισαγωγή ελκυστικών προσεγγίσεων στο youth work. Προτίθεται να εγκρίνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με νέες προσεγγίσεις στον τομέα της νεολαίας, οι οποίες στοχεύουν στην ανάπτυξη της δυναμικότητας των νέων και την ένταξή τους στην κοινωνία. Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι προτεραιότητες αυτής της Προεδρίας ακολουθούν τους στόχους της “Ατζέντας Νέων Δεξιοτήτων για την Ευρώπη (New Skills Agenda for Europe)”, μια στρατηγική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, θα τονιστεί ο ρόλος της εκπαίδευσης και του youth work στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού.

Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει καθιερωθεί από το 2009 ο Δομημένος Διάλογος με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας. Ο Δομημένος Διάλογος εφαρμόζεται σε 18-μηνους κύκλους και περιλαμβάνει διαβουλεύσεις σε όλα τα κράτη μέλη, στη βάση της γενικής προτεραιότητας που θέτει το κάθε τρίο προεδρίας. Με τη Σλοβακική Προεδρία συνεχίζεται ο 5ος κύκλος του Δομημένου Διαλόγου. Τα συμπεράσματα της διαδικασίας του Δομημένου Διαλόγου θα διαμορφώσουν την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Νεολαίας που θα διεξαχθεί στο Κόσιτσε το διάστημα 3-6 Οκτωβρίου. Σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και κυβερνητικοί παράγοντες προερχόμενοι από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, τις χώρες της Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, καθώς και αρκετοί εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας και άλλων αρμόδιων φορέων.

Όλες οι παραπάνω δραστηριότητες εποπτεύονται και καθοδηγούνται από το Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο αυτό αποτελείται από τους υπουργούς Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει τρεις έως τέσσερις φορές το χρόνο και λαμβάνει υπόψη του τις συστάσεις που θα του υποβληθούν στα σχετικά ζητήματα.

Η Σλοβακική Προεδρία έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για όλη την Ευρώπη, με την οικονομική και πολιτική κρίση να συνεχίζεται, το κλίμα απαισιοδοξίας και αποστροφής των πολιτών να μεγαλώνει και την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό να αποσταθεροποιούν ολόκληρα κράτη. Η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι μακρινό και η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος σε όλη την ήπειρο. Είναι η πρώτη φορά που η Σλοβακία αναλαμβάνει έναν τόσο σημαντικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει οι ρεαλιστικοί στόχοι που έχουν τεθεί, να δουλευτούν στο μέγιστο βαθμό ώστε να αποδόσουν καρπούς. Οι νέοι της Ευρώπης συνεχίζουν να δοκιμάζονται σε όλα τα πεδία, από την ανεργία μέχρι την τρομοκρατία. Αν δεν στηριχτούν επαρκώς με στοχευμένες πολιτικές και μακροπρόθεσμες στρατηγικές, η Ένωση δυστυχώς δεν θα έχει εύκολο κι ευοίωνο μέλλον.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP