10 Μαΐου 2009

Φοιτητικές εκλογές 2009: Πριν σταθούμε μπροστά στην κάλπη

Την Τετάρτη 13 Μαΐου διεξάγονται πανελλαδικώς οι φοιτητικές εκλογές για το 2009. Σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας θα στηθούν κάλπες για να δείξουν την προτίμηση των φοιτητών ανάμεσα στις φοιτητικές παρατάξεις. Πολλοί φοιτητές θεωρούν τις εκλογές αυτές αμελητέας σημασίας και είτε δεν συμμετέχουν, είτε ψηφίζουν "ό,τι κάτσει"... Από την άλλη, αρκετοί είναι αυτοί που θέτουν σημαντικά κριτήρια για την επιλογή της παράταξης που θα στηρίξουν και είναι κυρίως ιδεολογικοπολιτικού περιεχομένου, αλλά και προσφοράς της παράταξης στην σχολή, π.χ. πίεση για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων κτλ. Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια πρώτη παράταξη σε ψήφους αναδεικνύεται η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ (παράταξη προσκείμενη στη Ν.Δ. και παρακλάδι της Ο.Ν.ΝΕ.Δ.).

Πολλοί είναι οι φοιτητές που την "τιμούν" με την ψήφο τους λόγω του απολιτίκ χαρακτήρα της που μοναδικό σκοπό έχει τη διοργάνωση πάρτυ και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Η πολιτική έρχεται για τη ΔΑΠ σε δεύτερη μοίρα. Για τους ΔΑΠίτες δεν έχει σημασία η αντεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, αλλά η επιτυχής διοργάνωση πάρτυ... Πάρτυ σχεδόν κάθε εβδομάδα που την προεκλογική περίοδο μπορεί να φτάσουν τα τρία εβδομαδιαίως!
Ως εδώ όλα καλά! Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για το εκπαιδευτικό και εργασιακό τους μέλλον, αλλά για τα πάρτυ. Είναι party-animals και το απολαμβάνουν! Τίποτα το μεμπτό. Όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ χρησιμοποιεί συνήθως αθέμιτα μέσα για την επίτευξη του (αυτο)σκοπού της που δεν είναι άλλος από την πρωτιά. Μια πρωτιά που από μόνη της αρκεί για να είναι ευτυχείς οι απανταχού ΔΑΠίτες. Άσχετα αν έχουν "μαύρα μεσάνυχτα" από τις εξελίξεις στην Παιδεία ή αν απέχουν πάντα από τα σημαντικά γεγονότα του φοιτητικού κινήματος... Πολύ δε χειρότερο είναι οι ΔΑΠίτες να στέκονται απέναντι στους συμφοιτητές τους και στις δίκαιες επιδιώξεις τους για το μέλλον τους. Ένα μέλλον που περιλαμβάνει και τους ΔΑΠίτες!
Ας δούμε, όμως, ποιές είναι οι συνήθεις πρακτικές (εκτός από τα πάρτυ) των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους-πελάτες:

Οι εκπτωτικές κάρτες και τα δωρεάν κουπόνια αγορών! Ψήφισες ΔΑΠ; Συγχαρητήρια, κέρδισες 50€ για τις αγορές σου σε οπτικά είδη. Έτσι βλέπουν οι ΔΑΠίτες τους συμφοιτητές τους και ψηφοφόρους: ως πελάτες! Και μάλιστα κοστολογούν την ψήφο τους 50€...



Άλλη μια συνήθης πρακτική είναι το φακέλωμα των φοιτητών. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την αποκάλυψη για φακέλωμα των φοιτητών του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, όταν οι ΔΑΠίτες μοίρασαν DVD με σημειώσεις και μέσα σε αυτά κατά λάθος είχαν περάσει και αρχεία από το φακέλωμα των φοιτητών του τμήματος; Μάλιστα το θέμα έκανε πανελληνίως γνωστό η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" σε σχετικό άρθρο: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=180930&ct=75&dt=13/05/2007

Όμως, η ΔΑΠ δεν περιορίζεται σε αυτές τις δράσεις! Πιστεύοντας στη διά βίου μάθηση διοργανώνει σεμινάρια για τα στελέχη της με θέμα: "Επικοινωνιακή Προσέγγιση Πρωτοετών και Νέων Στελεχών".



Επειδή, όμως, τα σεμινάρια δεν αρκούν πάντα, η ΔΑΠ εκδίδει εσωτερικές οδηγίες για τα στελέχη της με σκοπό την προσέγγιση πρωτοετών κατά τη διάρκεια των εγγραφών...



...αλλά και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών! Μάλιστα, με το συγκεκριμένο θέμα έχει ασχοληθεί εκτενώς η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" με σχετικό άρθρο: http://www.iospress.gr/mikro2004/mikro20040522.htm



Επίσης, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει ενεργό ανάμιξη στα (ανεξάρτητα και ακομμάτιστα κατά τα άλλα...) Τοπικά Συμβούλια Νέων (ΤΟ.ΣΥ.Ν.) μαζί φυσικά με την Ο.Ν.ΝΕ.Δ.. Από τα εσωτερικά έγγραφά τους αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα!

Αλλά, κατά τη γνώμη μου, μακράν η χειρότερη δράση των στελεχών της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. ήταν η δολοφονία του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα. Η ιστορία είναι γνωστή και οι φοιτητές την γνωρίζουν καλά. Τα στελέχη αυτά έδειξαν σε όλους τη νοοτροπία που κυριαρχεί στην παράταξή τους! Καμία ψήφος σε δολοφόνους και υποστηρικτές αυτών!


Αυτά για τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Καλό είναι οι φοιτητές να γνωρίζουν κάποια πράγματα για το βίο και την πολιτεία της πρώτης σε ψήφους φοιτητικής παράταξης. Η ψήφος είναι το μέγιστο δικαίωμα που μας δίνεται σε μια δημοκρατική κοινωνία και πρέπει να προσέχουμε που τη δίνουμε... Πίσω από τα γκλαμουράτα πάρτυ και τις εκδρομές πολλές φορές κρύβονται παρακρατικές δράσεις, τραμπουκισμοί και "φακελώματα"!

Ίσως το κείμενο αυτό να ήταν σκληρό απέναντι στους ελάχιστους "ιδεολόγους" ΔΑΠίτες που πιστεύουν στο νεοφιλελευθερισμό και προσπαθούν να διαδώσουν την ιδεολογία τους αυτή (αν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδεολογία...) με θεμιτά μέσα, που είναι οπαδοί του μεστού πολιτικού διαλόγου και της ειρηνικής επίλυσης των όποιων διαφορών. Ας προσπαθήσουν όμως να περάσουν τις απόψεις τους αυτές στην παράταξή τους. Η πρώτη φοιτητική παράταξη σε ψήφους πρέπει να είναι και πρώτη σε πολιτικό (και όχι μόνο) ήθος!

3 σχόλια:

- 12 Μαΐου 2009 στις 12:12 π.μ.  

Αξίζουν, πιστεύω, κάποιες παρατηρήσεις (λαμβάνοντας υπ' όψιν και το χώρο τον οποίο πρεσβεύεις, τον οποίο σέβομαι απόλυτα). Έχουμε και λέμε:
α)επικεντρώνεσαι στην ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στην οποία και επιτίθεσαι λεκτικά, στο πλαίσιο του δικομματισμού, ή ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Το αντικειμενικό θα ήταν να αναφερθείς και στις υπόλοιπες πολιτικές παρατάξεις.
β)στα ΤΟ.ΣΥ.Ν. γνωρίζω καλά οτι δεν συμμετέχουν μόνο μέλη της ΟΝΝΕΔ αλλά και της αντίστοιχης νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν κάνω λάθος, συμμετέχεις κι εσύ ο ίδιος, οπότε δεν είναι σωστό να κατακρίνεις όσους ανήκουν στην ΟΝΝΕΔ γι' αυτό.
γ)προσέγγιση πρωτοετών φοιτητών κάνουν οι περισσότερες παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της ΠΑΣΠ, άρα πάλι δεν είναι σωστό να κατηγορείς μόνο τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
δ)επίσης, η ΠΑΣΠ διοργανώνει κι αυτή ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάρτυ/εκδηλώσεις για τον ίδιο σκοπό με την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, άρα πάλι δεν είναι σωστό να κατηγορείς μόνο τη δεύτερη.
ε)όσον αφορά τις φοιτητικές εκλογές, το γεγονός οτι δεν πηγαίνει πολύς κόσμος να ψηφίσει ή οτι ρίχνει την ψήφο του "όπου να 'ναι" οφείλεται κυρίως στο χάος που επικρατεί εξαιτίας των ίδιων των κομματικών παρατάξεων μέσα στο Πανεπιστήμιο. Γιατί, όταν πατάει την πρώτη μέρα το πόδι του στη σχολή, τον περικυκλώνουν 5 άτομα "πρόθυμα" να τον βοηθήσουν, να βγουν για καφέ, να ανταλλάξουν βιβλία, σημειώσεις, κ.ο.κ.

Ειλικρινά, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο απέναντι σε κανένα, απλά επισημαίνω αντικειμενικά τα μεμπτά σημεία της ανάρτησης σου!

Dimitris Makrystathis 12 Μαΐου 2009 στις 12:52 π.μ.  

Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σου, τις οποίες και αποδέχομαι χωρίς δισταγμό. Θα σταθώ σε αυτές και θα σου απαντήσω τον τρόπο σκέψης μου και την οπτική γωνία που βλέπω το συγκεκριμένο θέμα.
Όντως, το κείμενο απευθύνεται αποκλειστικά στη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Όχι ενάντια στους ΔΑΠίτες ως πρόσωπα και φοιτητές, αλλά ενάντια στις αθέμιτες πρακτικές της ΔΑΠ! Η μόνη "καθαρή" επίθεση στους ΔΑΠίτες (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) αφορά τη δολοφονία Τεμπονέρα! Το αναφέρω σε αρκετά σημεία του κειμένου.
Από εκεί και πέρα, σκοπός μου δεν ήταν να συγκρίνω τις θέσεις των φοιτητικών παρατάξεων! Αυτό είναι ξεκάθαρο. Ούτε και ο λόγος μου είναι αντικειμενικός. Πολλές φορές προσπαθώ να είμαι αντικειμενικός στην κρίση μου, αλλά εδώ το θέμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Σκοπός μου είναι να καυτηριάσω τις πρακτικές της ΔΑΠ για την προσέγγιση ψηφοφόρων. Ακραίες πρακτικές που δεν ακολουθεί ούτε η ΠΑΣΠ, ούτε η ΠΚΣ, ούτε άλλη παράταξη απ‘ όσο γνωρίζω. Εκτός από τα πάρτυ και την προσωπική προσέγγιση των φοιτητών που αποτελεί κοινή πρακτική των παρατάξεων. Γι’ αυτό και τόνισα στο κείμενο πως καλά κάνουν. Όμως, δεν ξέρω άλλη παράταξη να φακελώνει έτσι τους φοιτητές. Δεν ξέρω άλλη παράταξη να δίνει εκπτωτικά κουπόνια με την κάθε ψήφο. Δεν ξέρω άλλη παράταξη να διοργανώνει σεμινάρια “προσυλητισμού”… Αυτά νομίζω έχουν μεγάλη βαρύτητα όταν γίνονται από την ισχυρότερη σε ψήφους παράταξη. Είναι η παράταξη που πρέπει, περισσότερο από κάθε άλλη, να έχει πολιτικό ήθος! Όταν η πρώτη παράταξη δρα έτσι, πως πρέπει να δρουν οι μικρές παρατάξεις του 5%;
Όσον αφορά τα ΤΟΣΥΝ, είμαι κι εγώ μέλος σε ΤΟΣΥΝ και έχεις δίκιο πως συμμετέχουν σε αυτά όχι μόνο μέλη της ΟΝΝΕΔ, αλλά και μέλη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Εγώ, όμως, δεν κατηγόρησα κανέναν για τη συμμετοχή του στο ΤΟΣΥΝ! Κατακρίνω την πρακτική του φακελώματος των φοιτητών και την αποστολή των στοιχείων τους σε κομματικές οργανώσεις. Αυτό το κάνει μόνο η ΟΝΝΕΔ και αναφέρεται στο έγγραφό της πως αντίστοιχη πρακτική δεν ακολουθεί η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΚΝΕ. Αυτό είναι το μεμπτό. Το φακέλωμα, όχι η συμμετοχή… Όπως και οι δράσεις που δίνει η ΟΝΝΕΔ προς τα ΤΟΣΥΝ, τα οποία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα από μικροπολιτικά συμφέροντα και να μην χειραγωγούνται!
Τέλος, συμφωνώ απόλυτα με την άποψή σου για το μπάχαλο την περίοδο των εγγραφών που πρέπει να περιοριστεί σημαντικά! Αλλά πίστεψέ με, στη σχολή μας το πρόβλημα είναι μικρό. Πρέπει να δεις αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλες σχολές… Εκεί να δεις μπάχαλο!
Σε ευχαριστώ και πάλι για το χρόνο που διέθεσες για να διαβάσεις την ανάρτηση και να σχολιάσεις.

- 12 Μαΐου 2009 στις 1:18 π.μ.  

Μετά τις επεξηγήσεις σου και μια δεύτερη ανάγνωση, θα συμφωνήσω πως οι πρακτικές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι οι μεμπτές και κατανοώ οτι δεν κατακρίνεις τον τρόπο προσέγγισης των πρωτοετών. Απλά λάθος το είχα αντιληφθεί εγώ εν μέρει.
Σαφώς το φακέλωμα είναι κατάπτυστο, γι' αυτό άλλωστε δεν έκανα και κάποιο σχόλιο πάνω σ' αυτό. Όπως επίσης, ούτε εγώ κατηγορώ τα μέλη της ΟΝΝΕΔ ή της ΔΑΠ, όπως και καμίας άλλης παράταξης. Αλλά μπορεί κάποιος, ορμώμενος απο τα όσα ανεφέρεις, να σε αντικρούσει χρησιμοποιώντας τη συμμετοχή της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ, για παράδειγμα, στα ΤΟ.ΣΥ.Ν. Δε γνωρίζω αν έχει ή δεν έχει σκοπιμότητες η συμμετοχή αυτή, όπως δεν γνώριζα πριν τα έγγραφα που παρουσιάζεις για τη ΔΑΠ.
Για το θέμα Τεμπονέρα δεν θα ήθελα να σχολιάσω διότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι πραγματικά συνέβη. Εννοείται πως είμαι κατά της δολοφονίας του, αλλά οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε δεν μπορούν να είναι απόλυτα γνωστές, γι' αυτό και γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.
Πάντως, ευχαριστώ και εγώ για το χρόνο που διέθεσες να μου απαντήσεις!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP