19 Μαΐου 2009

Η αξία της ψήφου στις Ευρωεκλογές



Στις 7 Ιουνίου διεξάγονται οι Ευρωεκλογές για έβδομη φορά στη χώρα μας. Κάθε πέντε χρόνια καλούμαστε να εκλέξουμε τους αντιπροσώπους της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πολλοί υποστηρίζουν πως η σημασία των Ευρωεκλογών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι σημαντικότερη από τις αντίστοιχες εθνικές εκλογές και τη Βουλή! Εν μέρει έχουν δίκιο. Μπορεί μεν το Ευρωσύνταγμα να έχει συμπληρωματική ισχύ ως προς τα εθνικά συντάγματα και να μην θεωρείται ανώτερο αυτών, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως οι κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών δεσμεύονται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οφείλουν να τις εφαρμόσουν.
Από εκεί και πέρα, είναι κοινώς αποδεκτό πως το δικαίωμα του εκλέγειν είναι το σημαντικότερο δικαίωμα που μπορεί να έχει ο κάθε πολίτης στο δημοκρατικό πολίτευμα. Από τον πιο πλούσιο μέχρι τον πιο φτωχό, από τον πιο διάσημο μέχρι τον πιο άσημο, όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν μόνο μια φορά αυτόν που θεωρούν πιο άξιο να τους εκπροσωπήσει.
Αρκετοί είναι αυτοί που θα παραθέσουν ως επιχείρημα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Αυτό κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο επιχείρημα δεν είναι, αλλά δείχνει και άνθρωπο που αδιαφορεί για το τι συμβαίνει γύρω του και νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του. Άλλωστε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι κάθε χρόνο, ενώ οι Ευρωεκλογές μια φορά στα 5 χρόνια!
Καλώς ή κακώς, τα τελευταία χρόνια οι Ευρωεκλογές, κυρίως λόγω του ότι δεν αναδεικνύουν κυβέρνηση, χρησιμοποιούνται από τα κόμματα για να δώσουν μηνύματα με βάση τα ποσοστά που παίρνουν. Άλλοι τις χρησιμοποιούν για να δείξουν πως οι πολίτες επικροτούν το έργο της κυβέρνησης, άλλοι για το αντίθετο, άλλοι για να δείξουν πως τα μικρά κόμματα έχουν φωνή κτλ. Κι όμως, τα μηνύματα αυτά δεν έχουν απολύτως καμία αξία και σημασία αν το ποσοστό αποχής είναι πολύ μεγάλο. Με άλλα λόγια αν η συμμετοχή είναι κατώτερη του αναμενομένου τα μηνύματα αυτά δεν βρίσκουν αποδέκτη… Έτσι, λοιπόν, το πρώτο μήνυμα που πρέπει να δωθεί από όλους τους πολίτες προς όλα τα κόμματα είναι αυτό της μεγάλης συμμετοχής και της μαζικότητας! Η αποχή δεν ευνοεί τους πολίτες, όχι τα κόμματα…
Μερικοί ίσως πουν πως οι Έλληνες Ευρωβουλευτές είναι αριθμητικά λίγοι για να έχουν λόγο και να επηρεάζουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Όμως, οι Έλληνες Ευρωβουλευτές μετά την εκλογή τους εντάσσονται σε μεγαλύτερες ομάδες, με βάση το κόμμα τους. Έτσι, π.χ. οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κ.ο.κ. Με αυτό τον τρόπο οι Ευρωβουλευτές μας δεν είναι μόνοι στις διεκδικήσεις τους, αλλά έχουν από πίσω τους ομάδες Ευρωβουλευτών άλλων κρατών να τους υποστηρίξουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών είναι ήδη γεγονός. Στο μέλλον ίσως ενταχθεί η Τουρκία και άλλες χώρες. Ίσως, το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης να έχει ξεθωριάσει και να μην είναι λαμπερό όσο παλιά. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ε.Ε. έχει δώσει περισσότερη βαρύτητα στα θέματα οικονομίας εις βάρος άλλων.
Είναι στο χέρι μας να κάνουμε το όραμα να ξαναλάμψει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ στις διαδικασίες των Ευρωεκλογών!

1 σχόλια:

splina 7 Ιουνίου 2009 στις 11:33 μ.μ.  

Αν αυτή η αποχή που παρατηρήθηκε δεν δείχνει ανάγκη για αλλαγή του συστήματος και όχι απλά κυβέρνησης τότε τη θα την έδειχνε;Και όμως δεν θα ερωτηθούν οι πολίτες για το αν θέλουν αλλαγή γιατί το σύστημα είναι προστατευμένο με τον περιορισμό επιλογών του πολίτη και
αυτοί που επωφελούνται δεν θα το αφήσουν να αλλάξει.Οι εκλογές με τη σημερινή μορφή είναι η δυνατότητα επιλογής του απαίσιου ή του ποιο απαίσιου.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP