20 Ιουνίου 2009

Ελληνική μεταναστευτική πολιτική



Ένα είναι το ζήτημα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τις τελευταίες μέρες στα ΜΜΕ της χώρας μας: τα μέτρα για τη μετανάστευση. Όλα τα κόμματα και φυσικά οι πολίτες ζητούν λύση σε ένα από τα πιο μακροχρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας. Η κυβέρνηση αποφάσισε, απ’ ό,τι φαίνεται, να ξεκινήσει την ανάληψη νομοθετικών μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, παρόλο που η αφορμή ήταν η διαμάχη της με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρατζαφέρη.
Η Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, είναι λόγω της γεωγραφικής της θέσης χώρα εισόδου των (λαθρο)μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χιλιάδες μετανάστες περνούν κάθε χρόνο παράνομα στην Ελλάδα με το όνειρο για μια καλύτερη ζωή! Αυτό είναι το πρώτο σημείο που δεν λειτουργεί σωστά: ο συνοριακός έλεγχος. Θα πρέπει, λοιπόν, να ενισχυθεί η Συνοριοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα, καθώς αυτοί επωμίζονται το έργο της αποτροπής των λαθρομεταναστών να εισέλθουν στη χώρα. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα δύο αυτά σώματα έχουν υποβαθμιστεί και ουσιαστικά υπολειτουργούν. Η στελέχωσή τους με νέα άτομα άρτια εκπαιδευμένα θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη των σκοπών τους.
Ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει στο θέμα της μετανάστευσης η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κυρίαρχος. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας για την ανεύρεση μιας από κοινού λύσης για ισότιμη προώθηση πολιτικών μεταναστών στις βόρειες χώρες. Η εφαρμογή κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής κρίνεται επιτακτική. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι χώρες της ΕΕ θα μοιράζονται τους πολιτικούς μετανάστες, ανάλογα με τη δυνατότητά τους, κι έτσι δεν θα πέφτει όλο το βάρος της «φιλοξενίας» στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Όσον αφορά την οικονομική στήριξη για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και λοιπών υποδομών για τους μετανάστες, θεωρείται ήδη δεδομένη από την πλευρά της ΕΕ.
Ένα μέτρο που θα βοηθήσει σημαντικά είναι η σύναψη συμφωνιών με τις γείτονες χώρες για επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Μάλιστα, η Ελλάδα παλιότερα είχε υπογράψει με την Τουρκία το «Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών», το οποίο όμως έχει υποβαθμιστεί με υπαιτιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους «γείτονες» πως δεν αποδεχόμαστε την ανοχή τους σε θέματα λαθρομετανάστευσης και να συνεργαστούμε διακρατικά για την καταπολέμηση του προβλήματος αυτού.
Τα μεγάλα αστικά κέντρα αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλο αριθμό μεταναστών, ίσως πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να αφομοιώσουν. Ίσως τα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών να συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία αν λειτουργήσουν όπως πρέπει κι όχι σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μεγάλο ποσοστό των μεταναστών ζει και εργάζεται νόμιμα στην Ελλάδα. Πρέπει για αυτούς τους ανθρώπους, γιατί πάνω απ’ όλα είναι άνθρωποι και ύστερα Αφγανοί, μουσουλμάνοι κτλ, η Πολιτεία να μεριμνήσει και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για αρμονική συμβίωσή τους με τους Έλληνες. Δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα υστερούμε σε σχέση με τους εταίρους μας στην ΕΕ. Είναι ανάγκη δημιουργίας σχολείων διαπολιτισμικής μάθησης και κέντρων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού. Επίσης, είναι θλιβερό το γεγονός πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που αρνείται την παροχή πολιτικού ασύλου στη συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων.
Η γκετοποίηση και ο ρατσισμός από την πλευρά των Ελλήνων πρέπει να εκλείψουν. Είναι απαράδεκτο να έχουμε ήδη εισέλθει στον 21ο αιώνα και να υπάρχουν άνθρωποι που να στοχοποιούν και να επιτίθενται σε αλλοδαπούς αναίτια. Ντροπή είναι κι αυτό που συμβαίνει στον Άγιο Παντελεήμονα, στο λιμάνι της Πάτρας και σε άλλα μέρη, όπου ουσιαστικά έχουν δημιουργηθεί γκέτο! Τα γκέτο δεν ωφελούν ούτε τους Έλληνες, ούτε τους αλλοδαπούς. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό! Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει αρμονική συνύπαρξη στο παρόν και στο μέλλον είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας και η προσπάθεια για σύγκλιση στα κοινά σημεία πολιτισμού και τρόπου ζωής.
Η Πολιτεία πρώτη απ’ όλους πρέπει να δείξει το δρόμο στους πολίτες αποκαθιστώντας κάποιες ήδη υπάρχουσες αδικίες. Οι μετανάστες πρώτης γενιάς που πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις κι εφόσον το επιθυμούν πρέπει να αποκτούν την ελληνική υπηκοότητα. Την υπηκοότητα πρέπει επίσης να αποκτούν και όσοι αλλοδαποί γεννιούνται στην Ελλάδα. Είναι προσβλητικό για την Ελλάδα να είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που αρνείται να δώσει την ιθαγένεια σε ανθρώπους που γεννιούνται στα εδάφη της. Αυτό που στην ΕΕ αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, στην Ελλάδα αγνοείται… Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν νέοι, παιδιά μεταναστών που να είναι ανύπαρκτοι για το κράτος, παρόλο που μιλούν μόνο ελληνικά, έχουν φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και πανεπιστήμια και δεν έχουν γνωρίσει άλλη χώρα πλην της Ελλάδας! Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται και πάνω απ’ όλα είναι Έλληνες.
Πιστεύω πως είναι σίγουρο πως το μεταναστευτικό δεν λύνεται εύκολα και δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε λίγους μήνες. Είναι ένα θέμα που θα μας «ταλαιπωρήσει» για χρόνια και θα απασχολεί αρκετά τον πολιτικό λόγο της χώρας μας. Σημασία έχει να ξεκινήσουν άμεσα διορθωτικές κινήσεις που θα συμβάλλουν στον περιορισμό του. Καλό είναι, όμως, όλοι μας να θυμόμαστε πως ο ρατσισμός δεν βοηθά! Οι μετανάστες είναι συνάνθρωποί μας κι έχουν κι αυτοί δικαιώματα. Άλλωστε, πριν από 50-60 χρόνια ήταν κι οι Έλληνες σε αντίστοιχη θέση, αφού μετανάστευαν σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Γερμανία για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Τα πράγματα αργά ή γρήγορα θα πάρουν το δρόμο τους…

Bookmark and Share
Read more...

12 Ιουνίου 2009

Οι συνθήκες ζωής των ΑΜΕΑ στην Ελλάδα



Πρόσφατα συμμετείχα σε ένα σεμινάριο στη Βαλένθια της Ισπανίας με θέμα «Εργαλεία για να σπάσουμε τα στερεότυπα». Μέσα στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβανόταν και μια επίσκεψη σε ένα κέντρο αποκατάστασης ΑΜΕΑ στη Silla, μια μικρή πόλη μόλις 18000 κατοίκων λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βαλένθια. Αυτό αποτελεί και την αφορμή του άρθρου μου.
Το ΤΟLA (έτσι λεγόταν το κέντρο) αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο αποκατάστασης και απασχόλησης ενήλικων (!) ατόμων με ειδικές ανάγκες. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 80 άτομα και να τα απασχολεί πλήρως. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στα σπίτια τους και πηγαίνουν κανονικά το πρωί στο κέντρο σαν να πήγαιναν στη δουλεία τους. Το μεσημέρι σιτίζονται εντός του κέντρου, ακολουθεί λίγη απασχόληση το απόγευμα και μετά είναι ελεύθεροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι χωρισμένοι σε ομάδες και κάνουν διαφορετικές εργασίες. Άλλοι ανακυκλώνουν χαρτί, άλλοι ασχολούνται με το τυπογραφείο, άλλοι εργάζονται ως κηπουροί, ως ξυλοτεχνίτες κ.ά. Οι κάτοικοι της πόλης στέκονται δίπλα στο σπουδαίο έργο του κέντρου αυτού όχι μόνο στα λόγια αλλά έμπρακτα. Είναι αυτοί που πηγαίνουν τα χαλασμένα τους έπιπλα στο κέντρο για επισκευή, αυτοί αγοράζουν πολλά από τα λουλούδια του ανθοκομείου και αυτοί τυπώνουν προσκλητήρια στο τυπογραφείο. Όλα αυτά βεβαίως δεν γίνονται δωρεάν, αλλά πληρώνουν κανονικά το ίδιο περίπου ποσό που θα πλήρωναν σε κάποιον αντίστοιχο επαγγελματία για την ικανοποίηση των αναγκών τους. Αυτό αποτελεί και οικονομικό πόρο του κέντρου, όπως επίσης η οικονομική στήριξη του τοπικού δήμου, αλλά και του κράτους. Όλα αυτά στην Ισπανία…
Ποιά είναι όμως η κατάσταση στην Ελλάδα την ίδια εποχή; Τα «άτομα με ειδικές ικανότητες», όπως θα ήταν πιο σωστό να αναφέρονται (προσωπικά πιστεύω πως το πώς τους αποκαλεί κανείς είναι το ελάχιστο μπροστά σε αυτά που ζουν καθημερινά), στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας. Η πολιτική αναλγησία έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό και τα ΑΜΕΑ. Κάθε τέσσερα χρόνια (τα τελευταία χρόνια και λιγότερο από τρία) οι πολιτικοί υπόσχονται καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και καθημερινότητας για τα άτομα αυτά. Τάζουν κέντρα αποκατάστασης, σχολεία, κονδύλια, επιδοτήσεις… Μάλιστα, για να φανούν και πιο πειστικοί βάζουν και στα ψηφοδέλτιά τους κάποιο άτομο με αναπηρία με καθαρά ψηφοθηρικό σκοπό! Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια σχεδόν τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.
Εκτός από ελάχιστα φανάρια που εκπέμπουν ήχο, βοηθώντας τους τυφλούς συνανθρώπους μας να διασχίσουν με ασφάλεια τη διασταύρωση, εκτός από ελάχιστα και ανεπαρκή σχολεία ειδικής μάθησης στα μεγάλα αστικά κέντρα, τίποτα άλλο δεν έχει επιτευχθεί. Τα πεζοδρόμια δεν διευκολύνουν τα ΑΜΕΑ να τα διασχίσουν άνετα και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. Τα σχολεία ειδικής μάθησης δεν επαρκούν και δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα. Ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι και παιδιά με διάφορες παθήσεις να μένουν αμόρφωτοι εν έτει 2009…Όλα αυτά ενώ η χώρα μας έχει σοβαρότατο πρόβλημα ανεργίας και θα μπορούσε να στελεχώσει τα νεοϊδρυθέντα σχολεία και κέντρα με πτυχιούχους άνεργους νέους!
Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι κι αυτές μη προσπελάσιμες για τους κινητικά αναπήρους. Το δημόσιο στεγάζεται στα ίδια ακατάλληλα και ενεργοβόρα κτήρια για πενήντα και πλέον χρόνια. Ο εκσυγχρονισμός τους κρίνεται επιτακτικός, όχι μόνο για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ, αλλά για όλους μας. Εξοργιστικότερη όλων είναι η κατάσταση σε διάφορα υποκαταστήματα του ΙΚΑ που είναι απροσπέλαστα για ΑΜΕΑ και γέροντες. Αποτελεί τραγική ειρωνεία να επισκέπτεται κάποιος το ΙΚΑ για να κάνει εξετάσεις και να μην μπορεί να εισέλθει στους χώρους του…
Όμως, δεν φταίνε πάντα και μόνο οι πολιτικοί. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολίτες. Όταν οι ελάχιστοι πολιτικοί που ενδιαφέρονται σοβαρά για όλους τους συνανθρώπους μας και φροντίζουν να κάνουν έργα διευκόλυνσής τους, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που αυθαιρετούν απέναντι στο νόμο και τους πολίτες. Ποιός από εμάς δεν έχει δει σταθμευμένο αυτοκίνητο σε θέση στάθμευσης αναπηρικού οχήματος χωρίς να επιτρέπεται; Είναι λίγοι αυτοί που παρκάρουν τα οχήματά τους μπροστά από ράμπες αναπήρων ή σε σημεία που προβλέπεται να χρησιμοποιούνται από αναπήρους; Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο πως η κοινωνία μας πάσχει από έλλειψη κοινωνικής συνοχής απέναντι στα ΑΜΕΑ και δυστυχώς η κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να υφίσταται και να γίνεται πιο δυσχερής αν οι πολιτικοί δεν δώσουν έργα-κίνητρα στους πολίτες για να αλλάξουν στάση απέναντι στα ΑΜΕΑ. Άλλωστε η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο τέτοιες ενέργειες και δίνει γενναιόδωρες επιχορηγήσεις για να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνθήκες άνετης και ποιοτικής διαβίωσης για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία…
Καλό θα είναι, όμως, να μην τα περιμένουμε όλα από τους πολιτικούς. Η αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς πρέπει να είναι δική μας προσωπική πρωτοβουλία. Αλλάζοντας συμπεριφορά μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο! Έπειτα μπορούμε να πιέσουμε και τους πολιτικούς να ικανοποιήσουν τις επιδιώξεις μας. Επιδιώξεις όχι για το προσωπικό μας όφελος, αλλά για όφελος της κοινωνίας και του τόπου!

Bookmark and Share
Read more...

10 Ιουνίου 2009

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Panos4Life


Η «Πάνος – Βοήθεια στα παιδιά», επίσης γνωστή ως «Panos4Life», ιδρύθηκε το 2006 ως Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία στη μνήμη του Πάνου Βαρδάκα, ενός ταλαντούχου νέου που χάθηκε μετά από μια μακροχρόνια και θαρραλέα μάχη κατά του καρκίνου.

Στόχος της Εταιρείας είναι να παράσχει βοήθεια και υποστήριξη σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ή που έχουν γίνει αντικείμενα κακοποίησης, βίας ή εκμετάλλευσης, ή που βιώνουν ένα προβληματικό από ψυχολογική ή οικονομική πλευρά οικογενειακό περιβάλλον (πχ ασθενείς ή εξαρτημένοι γονείς). Η βοήθεια αυτή δίνεται με την οικονομική ενίσχυση για σπουδές και απόκτηση εμπειρίας και την ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους και την ενθάρρυνση των προσπαθειών των νέων που διαθέτουν ταλέντο να ασχοληθούν με ποικίλες μορφές τέχνης. Η εταιρεία έχει επίσης στόχο να διευκολύνει τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμούς, εκθέσεις, αγώνες κλπ.

Οικονομική βοήθεια είναι διαθέσιμη:
• για κάλυψη ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών
• για ανάπτυξη των ταλέντων μέσω των σπουδών και για την απόκτηση εμπειριών
• για να ενθαρρύνουν νέους με ταλέντο να ασχοληθούν με ποικίλες μορφές τέχνης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους σε διαγωνισμούς, εκθέσεις κ.λ.π.
• για την μελέτη και κατασκευή εκπαιδευτικών ή αθλητικών εγκαταστάσεων σε περιοχές που μειονεκτούν.
Επιπλέον, τα μέλη και οι φίλοι της εταιρείας δίνουν μέρος από το χρόνο τους στην εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών και των νέων που φιλοξενούνται στα χωριά SOS της Ελλάδας μέσω προγραμμάτων επισκέψεων σε μουσεία, παιδικές χαρές, ιππικούς ομίλους κ.λ.π.

Περισσότερες πληροφορίες: Παρθενώνος 1, 17562, Π. Φάληρο
Τηλέφωνο/Fax: 2109841139
e-mail: contact@panos4life.org
www.panos4life.org

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP