22 Απριλίου 2010

Χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Οι 21χρονοι Α. Μολυβιάτης και Π. Καράλης, οι 18χρονοι Α. Γκέκας και Δ. Παππάς, καθώς και ο Γ. Σταυρουλάκης είναι μερικοί από τους νέους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους στο βωμό του κέρδους κάποιων ασυνείδητων εγκληματιών. Τα οχήματα στα οποία επέβαιναν προσέκρουσαν σε παράνομες υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες με αποτέλεσμα να τους στοιχίσει τη ζωή. Δυστυχώς αυτοί οι νέοι είναι μόνο μερικοί από το μακάβριο κατάλογο των αυτοκινητιστικών δυστυχημάτων, της «γενοκτονίας της ασφάλτου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε παλαιότερό του άρθρο ο Γ. Καστρινάκης.

Τα τελευταία κυρίως χρόνια υπήρξε τεράστια αύξηση στον αριθμό των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων. Από τις ταράτσες των κτηρίων και τις κολώνες ηλεκτροφωτισμού μέχρι τα πεζοδρόμια και τις εθνικές οδούς, οι πινακίδες αυτές στέκονται ανεξέλεγκτες προς όφελος των διαφημιζόμενων παρόλο που η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παράνομες. Οι τελευταίες είναι αυτές που ευθύνονται για πλήθος ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους δρόμους αφού αποσπούν την προσοχή των οδηγών και έχουν ολέθριες συνέπειες. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Τουλάχιστον 8 συμπολίτες μας κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους μετά από πρόσκρουση σε διαφημιστικές πινακίδες… Ένα στα δέκα αυτοκινητιστικά ατυχήματα οφείλεται στις διαφημιστικές πινακίδες… Το 2008, μόνο στην Αττική, εξαιτίας των διαφημιστικών πινακίδων σημειώθηκαν 300 ατυχήματα εκ των οποίων τα 11 ήταν θανατηφόρα…

Εκτός από τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και δυστυχήματα, τα οποία ασφαλώς αποτελούν τον σημαντικότερο πρόβλημα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι για την εναντίωση με τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Υποβαθμίζουν την καθημερινότητά μας εμποδίζοντας την εύκολη και απρόσκοπτη προσπελασιμότητα των πεζοδρομίων, πληγώνουν την ευαισθησία μας όσον αφορά στην από κοινού δημιουργία ενός καλαίσθητου και αρμονικού δημόσιου χώρου και εξυπηρετούν τα συμφέροντα πολύ συγκεκριμένων διαφημιστικών εταιρειών που συχνά χρησιμοποιούν τη διαφήμιση ως μέσο εξαγοράς συνειδήσεων.

Υπάρχει, όμως, νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει την υπαίθρια διαφήμιση; Φυσικά! Ο νόμος υπ’ αριθ. 2946/2001 (περί υπαίθριας διαφήμισης) στα 11 πρώτα άρθρα του καθορίζει αναλυτικά και με σαφήνεια τους όρους, τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις για την υπαίθρια διαφήμιση. Επίσης, ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει ότι οι πινακίδες που τραβούν την προσοχή μας και είναι τοποθετημένες σε νησίδες, πεζοδρόμια και σημεία που μπορεί να προξενήσουν δυστυχήματα, κάθετα προς το ρεύμα κυκλοφορίας είναι παράνομες και επικίνδυνες και πρέπει να ξηλωθούν. Το ίδιο ακριβώς αποφάσισε και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τέλος, οι γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους πάνω σε τέτοιες πινακίδες τελικά δικαιώθηκαν, όταν ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών έκρινε ότι «ο θάνατος πάνω σε μια παράνομη διαφημιστική πινακίδα είναι ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης υπαίθριας διαφήμισης. Συγκεκριμένα, στην πιο πρόσφατη (26/02/2010) εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το ζήτημα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων αναφέρεται χαρακτηριστικά: Διαπιστώνεται ότι το πρόβλημα της παραβατικότητας στον τομέα αυτό όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά, αντιθέτως συνεχώς διογκώνεται, συντελώντας όλο και περισσότερο στην υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και στην υπονόμευση της οδικής ασφάλειας. Φαίνεται πως ήρθε ο καιρός να αλλάξουν (προς το καλύτερο) τα πράγματα.

Κατόπιν εντολής και με την άμεση επίβλεψη του Πρωθυπουργού Γ.Α. Παπανδρέου δημιουργήθηκε η διαδικτυακή σελίδα «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» (www.illegalsigns.gov.gr) και αποτελεί μέρος των δράσεων των συναρμόδιων υπουργείων για την οδική ασφάλεια. Το site αυτό βρίσκεται σε πιλοτική φάση και σκοπός του είναι να δέχεται καταγγελίες από πολίτες σχετικά με παράνομες διαφημιστικές πινακίδες. Ο κάθε πολίτης μπορεί απλά να συμπληρώσει τη φόρμα καταγγελίας, να στείλει φωτογραφία της παράνομης πινακίδας και να αναφέρει την τοποθεσία της. Προς το παρόν, γεωγραφικά δέχεται τις καταγγελίες για το κέντρο της Αθήνας, τις λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων καθώς και για όλο το μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής, ενώ σταδιακά θα προστεθούν και νέες περιοχές.

Ελπίζω αυτή η πρωτοβουλία να έχει επιτυχία και οι πολίτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Σημαντικό είναι η περιοχή κάλυψης να είναι ολόκληρη η χώρα, καθώς εκτός από την Αθήνα μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται και σε άλλα αστικά κέντρα και κυρίως στις εθνικές οδούς. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι αρμόδιοι (Δήμοι, Περιφέρειες και υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων) να προχωρούν άμεσα σε αποξήλωση των διαπιστωμένα παράνομων υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων. Ίσως έτσι θα θρηνήσουμε λιγότερα θύματα σε τροχαία δυστυχήματα και θα απολαύσουμε δημόσιους χώρους απαλλαγμένους από κάθε λογής εμπόδιο…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP