11 Ιουνίου 2010

Αρχίζει το ματς...

Τέσσερα χρόνια περιμένουν οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο αυτή τη μέρα! Ήταν 9 Ιουλίου όταν πριν τέσσερα χρόνια, το 2006, διεξαγόταν στη Γερμανία ο τελικός του προηγούμενου μουντιάλ που έμελλε να σημαδευτεί από την κουτουλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι... Πλέον, η “γιορτή του παγκοσμίου ποδοσφαίρου”, όπως δίκαια έχει χαρακτηριστεί το μουντιάλ, μεταφέρεται για πρώτη φορά σε αφρικανικό έδαφος. Η Νότιος Αφρική είναι η χώρα που ορίστηκε από τη ΦΙΦΑ να το διοργανώσει!

Ο “βασιλιάς των σπορ” καθηλώνει εδώ και δεκαετίες το φίλαθλο κοινό. Είναι από τα λίγα κοινά σημεία που έχουν μεταξύ τους οι περισσότεροι από τους λαούς του πλανήτη. Είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών του πλανήτη! Από την παραλία της Κοπακαμπάνα και τις αλάνες του Μπουένος Άιρες, μέχρι τα υπερσύγχρονα προπονητικά κέντρα της Ευρώπης και τις παραγκουπόλεις της Ασίας, όλοι γοητεύονται από τη μαγία της στρογγυλής θεάς... Πολλά παιδιά πρώτα μαθαίνουν να κλωτσούν το τόπι κι ύστερα ανάγνωση και γραφή! Πολλά μάλιστα μαθαίνουν μόνο να παίζουν μπάλα και αγνοούν την μελέτη.

Σε πολλά μέρη το ποδόσφαιρο έχει συνδεθεί με παράπλευρες δραστηριότητες. Μάγοι κάνουν ξόρκια στην αντίπαλη ομάδα στην Αφρική, οπαδοί επιλέγουν ομάδες με βάση τη θρησκευτική ή πολιτική τους ταυτότητα, το ποδόσφαιρο συμφιλιώνει και ενίοτε διχάζει. Η βία βρίσκει, δυστυχώς, πρόσφορο έδαφος στις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Ακόμα και ξέπλυμα χρήματος και παράνομες δοσοληψίες πραγματοποιούνται στα πλαίσια του ποδοσφαίρου. Όπως και να έχει, όμως, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βγει με τίποτα από τις ψυχές των φιλάθλων, παρόλα τα αρνητικά που το ακολουθούν.

Φέτος, λοιπόν, 32 ομάδες-εκπρόσωποι των χωρών τους θα συγκεντρωθούν στη Ν. Αφρική για την ανάδειξη της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Η χώρα της “Μπαφάνα-μπαφάνα” που οι φίλαθλοι παρακολουθούν τα ματς πάντα υπό τον (αποκρουστικό για εμάς) ήχο της βουβουζέλας. Τα πράγματα δεν είναι όσο αθώα φαίνονται ή τέλος πάντων όσο αθώα ήταν αρκετά χρόνια πριν. Το μουντιάλ αποτελεί ξεκάθαρη διαφημιστική διοργάνωση που γύρω της στήνεται χορός επενδύσεων και χρημάτων! Οι χορηγοί καθορίζουν πλέον τα πάντα: που θα διεξαχθούν οι αγώνες, πότε, ποιοί παίκτες θα υπερπροβληθούν κτλ. Πως να μην συμβαίνει αυτό άλλωστε όταν μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου βρίσκονται ποδοσφαιριστές που η συνολική αξία τους στο χρηματιστήριο του ποδοσφαίρου είναι μεγαλύτερη από προϋπολογισμούς αρκετών κρατών του πλανήτη; Ήδη εδώ και μήνες τα τηλεοπτικά σποτ των “αστεριών της μπάλας” κατακλύζουν τις τηλεοράσεις μας, ενώ όλα τα προϊόντα των χορηγών φέρουν ειδική ένδειξη με το λογότυπο του μουντιάλ!

Αρκετά, όμως, με τα αρνητικά! Το παγκόσμιο κύπελλο δημιουργήθηκε για να γεύεται η ανθρωπότητα τη χαρά της συμμετοχής και του παιχνιδιού. Αποτελεί γιορτή στην οποία κανείς δεν παραλείπει κάθε τέσσερα χρόνια να παρευρίσκεται. Παρούσα θα είναι και η Εθνική Ελλάδος που θέλει να ξορκίσει τα δαιμόνια του παρελθόντος με την αποτυχημένη εμφάνιση στο μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, αλλά και τις άσχημες εμφανίσεις στο πρόσφατο Euro του 2008. Σίγουρα η επιτυχία σε ένα μουντιάλ είναι πολύ πιο δύσκολη απ' ότι φαντάζεται κανείς, αλλά η Ελλάδα έχει αποδείξει πως της αρέσουν οι (ποδοσφαιρικές και όχι μόνο) εκπλήξεις. Θα ζήσουμε στιγμές του 2004; Δύσκολο, αλλά μια ποδοσφαιρική επιτυχία θα ανόρθωνε, έστω και πρόσκαιρα, το πληγωμένο ανάστημα των Ελλήνων. Το μόνο σίγουρο είναι πως μαζί με την Εθνική θα είναι αρκετοί Έλληνες που θα συμπαραστέκονται στις προσπάθειες των διεθνών μας. Άλλωστε, όπως έγραφε και το πούλμαν της Εθνικής στη Ν. Αφρική, “Η Ελλάδα είναι παντού!”. Ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP