1 Νοεμβρίου 2010

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Το 1982, μια ομάδα ανθρώπων με ευαισθησία για το περιβάλλον και γοητευμένων από τα πουλιά της Ελλάδας, ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία». Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εργάζεται με σκοπό την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους στη χώρα μας, η οποία αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

To έργο της περιλαμβάνει πλήθος δράσεων: από τη μελέτη των πουλιών, η οποία είναι βασικό εργαλείο για την αποτελεσματική προστασία τους, ως την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επιπλέον, η Ορνιθολογική παρεμβαίνει σε περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, και διατυπώνει και προωθεί θέσεις για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σημαντικός σταθμός στην πολύχρονη πορεία της Οργάνωσης ήταν η βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών, το 1993, δέκα περίπου χρόνια από την ίδρυσή της.

Οι στόχοι της Οργάνωσης είναι:     
  • Η μελέτη των πουλιών και των βιοτόπων τους με σκοπό την υλοποίηση δράσεων προστασίας
  • Η ενημέρωση των πολιτών για το φυσικό περιβάλλον και τα άγρια πουλιά, μέσω της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και δράσεων ευαισθητοποίησης
  • Η παρέμβαση στις περιπτώσεις παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η διατύπωση και προώθηση θέσεων για κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι εταίρος της BirdLife International, της μεγαλύτερης παγκόσμιας ομοσπονδίας για την προστασία των πουλιών. Από την ίδρυση της έχει συνεχή και επιτυχημένη δραστηριότητα για την αποτελεσματική προστασία απειλούμενων ειδών και των βιοτόπων τους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποιεί:
  • Δράσεις Προστασίας Πουλιών και Διαχείρισης των Βιοτόπων τους. Φύλαξη και παρακολούθηση προστατευόμενων περιοχών, καταμέτρηση πληθυσμών πουλιών, αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, διαχείριση και αποκατάσταση βιοτόπων.
  • Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Υλοποίηση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης», στη Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα Πύλου και στον Υγρότοπο Άγρα Βρυττών Νησίου, υποστήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων σε προστατευόμενες περιοχές, δημιουργία φορητών εκπαιδευτικών πακέτων.
  • Δράσεις Ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους. Λειτουργία περιπτέρων ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, διοργάνωση εκδηλώσεων, διοργάνωση εξορμήσεων παρατήρησης των πουλιών.
  • Συμβουλευτική Υποστήριξη σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς παρέχοντας πολύτιμη επιστημονική γνώση για τη σωστή διαχείριση και θεσμοθέτηση των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας, επιδιώκει τη βελτίωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτελεσματική εφαρμογή της, και παρεμβαίνει για την προστασία σημαντικών περιοχών.

Περισσότερες πληροφορίες
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Βασιλέως Ηρακλείου 24, 10682 Αθήνα
Τηλ./Fax:  2108228704, 2108227937     
www.ornithologiki.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP