29 Μαρτίου 2012

Huaxi: το χωριό της πλουτοκρατίας


Το Huaxi είναι ένα χωριό λίγο έξω από τη Σανγκάη στην ανατολική Κίνα. Όλοι γνωρίζουν τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει η Κίνα τα τελευταία χρόνια. Το Huaxi, όμως, έχει καταφέρει κάτι περισσότερο: έχει μετατραπεί σε “χωριό της πλουτοκρατίας” μέσα στην κομμουνιστική Κίνα.

Όλα ξεκίνησαν το 1961, όταν ο τοπικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ίδρυσε το Huaxi. Το όραμά του ήταν να μετατρέψει τη φτωχή αγροτική κοινότητα σε μια πλούσια κοινότητα, βασισμένη σε σύγχρονες μεθόδους αγροτικής παραγωγής, στη χαλυβουργεία, στις εταιρείες εφοδιαστικής και κλωστοϋφαντουργίας.

Η κοινότητα αυτή εισήχθη στο χρηματιστήριο το 1998 και πλέον αποτελεί μια μεγάλη εταιρεία. Με θυγατρικές εταιρείες που εξάγουν σε περισσότερες από σαράντα χώρες σε όλο τον κόσμο, το Huaxi αποτελεί ίσως το πιο πλούσιο μέρος της Κίνας. Αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για το πως μπορεί να πλουτίσει κάποιος και προσελκύει δυο εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, Κινέζους και ξένους.

Σε μια αχανή χώρα σαν την Κίνα, το Huaxi έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Εκεί που υπάρχει τεράστιο χάσμα πλούτου μεταξύ των πλούσιων μεγαλουπόλεων στις ανατολικές ακτές και των μικρών χωριών στην ενδοχώρα, το Huaxi έδρασε με πρωτοποριακό τρόπο μέχρι και στην εισαγωγή μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού. Αυτός είναι και ο λόγος που οι 1600 περίπου οικογένειες που ίδρυσαν και πρωτοκατοίκησαν το χωριό κατοικούν σε πλούσιες βίλες, οδηγούν πολυτελή οχήματα και έχουν ετήσιο εισόδημα περίπου 100.000 € το χρόνο! Το ποσό είναι τεράστιο για τα δεδομένα της Κίνας αν αναλογιστεί κανείς πως ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 250 €…

Η ιεραρχία στο Huaxi είναι δεδομένη εδώ και χρόνια. Στην κορυφή της βρίσκονται οι ιδρυτικές οικογένειες, αμέσως μετά οι οικογένειες από τα γειτονικά χωριά που έχουν απορροφηθεί στο Huaxi και τέλος οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που εκτελούν τα έργα του χωριού. Η κυρίαρχη ιδεολογία στο μέρος αυτό είναι η δουλειά και ο πλούτος. Όλοι δουλεύουν για πολλές ώρες την ημέρα, ακόμα και τα σαββατοκύριακα!

Παρά όλον αυτό τον πλούτο, το Huaxi παραμένει για τους κατοίκους του “σοσιαλιστικό χωριό-μοντέλο”. Όλοι οι κάτοικοι έχουν δικαίωμα σε δωρεάν σπίτι, δωρεάν αυτοκίνητο, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μαγειρικό λάδι... Το σκηνικό ίσως θυμίζει Ντουμπάι από την πολυτέλεια, αλλά όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους σοσιαλιστές. Μάλιστα για τους εορτασμούς των 50 ετών από την ίδρυση του χωριού, κατασκευάστηκε ένας ουρανοξύστης 328 μέτρων που κόστισε στην κοινότητα περίπου 360 εκατ. €!

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Huaxi αποτελεί μικρογραφία της σύγχρονης Κίνας. Μια ανερχόμενη οικονομική δύναμη που κάνει επίδειξη ισχύος και προσπαθεί να εντυπωσιάσει σε κάθε ευκαιρία. Χρησιμοποιώντας τυπικά τα κομμουνιστικά ιδεώδη, αλλά εφαρμόζοντας στην πράξη τον άκρατο καπιταλισμό καταφέρνει να ελίσσεται να ξεχωρίζει στο σκληρό και ανταγωνιστικό παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP