1 Απριλίου 2012

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων


Το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 1998 ως μία μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, οργάνωση, από άτομα με γνώσεις και εμπειρία στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό την προαγωγή και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Το Κέντρο απέκτησε το 2003 Ειδικό Συμβουλευτικό Καθεστώς με τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών [Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο (ECOSOC)]. Συμμετέχει ενεργά στις εργασίες του ΟΗΕ που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα. Το ΚΕΠΑΔ συνεργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας της Ευρώπης (ΟΑΣΕ), καθώς και με το Σύμφωνο Σταθερότητας για την ΝΑ Ευρώπη. Συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσεις και σε αποστολές στο εξωτερικό. To ΚΕΠΑΔ  ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Εκπαίδευσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της UNESCO του 2004.

Οι στόχοι του Κέντρου για την επίτευξη του σκοπού του περιλαμβάνουν ενημέρωση, πρακτική εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και κινητοποίηση για τη βελτίωση της κατάστασης ως προς την εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των στόχων του Κέντρου είναι επίσης και η παροχή βοήθειας σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι πόροι του Κέντρου προέρχονται κυρίως από τις τακτικές εισφορές των μελών του, από τυχόν εισοδήματα, καθώς και από έκτακτες εισφορές υπό μορφή δωρεών ή επιχορηγήσεων από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Για την εξεύρεση πόρων το ΚΕΠΑΔ διοργανώνει επίσης εκθέσεις έργων τέχνης τα οποία δωρίζονται από καλλιτέχνες για την υποστήριξη των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων του Κέντρου.

Οι δραστηριότητες και τα προγράμματα του Κέντρου είναι:
  • Διοργάνωση συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων
  • Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ολυμπία
  • Περιφερειακό Δίκτυο ΑΡΙΑΔΝΗ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων στην ΝΑ και Α. Ευρώπη
  • Πρόγραμμα “Προς μια Αθήνα, Πόλη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”
  • Πρόγραμμα “ΑΣΠΙΔΔΑ: Καταπολεμώντας την Εκμετάλλευση-Δημιουργώντας Προοπτικές” που αποβλέπει στην καταπολέμηση των διακρίσεων στις οποίες υπόκεινται τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων (εταιρική συμμετοχή)
  • Πρόγραμμα παροχής βοήθειας (νομικής και ψυχολογικής) σε άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως θύματα βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων και των θυμάτων σωματεμπορίας, καθώς και μετανάστες, πρόσφυγες, άτομα με ειδικές ανάγκες, κλπ
  • Πρόγραμμα ερευνών και συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την λήψη μέτρων όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Ελλάδα

Περισσότερες πληροφορίες:
Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Αρχελάου 27, 11635 Αθήνα
Tηλ.:  2109210977
Fax:  2109246056
e-mail: info@kepad.gr
www.kepad.gr




Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP