5 Δεκεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2012

Εθελοντισμός είναι η αυθόρμητη, ενσυνείδητη και ανιδιοτελής προσφορά της ανθρώπινης ενέργειας για τη θεραπεία της ανάγκης του πλησίον. Η έννοια του εθελοντισμού  βασίζεται στην ιδέα της ανθρώπινης αλληλοβοήθειας πού ο καθένας μας προσφέρει τον εαυτό του, αλλά και όλες του τις δυνάμεις  στην υπηρεσία του  πάσχοντα συνανθρώπου του χωρίς  να ζητάει αμοιβή.

Η 5η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για την Κοινωνική και Οικονομική Ανάπτυξη στις 17 Δεκεμβρίου 1985 από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. με το ψήφισμα A/RES/40/212. Από τότε, οι κυβερνήσεις, το σύστημα του Ο.Η.Ε. και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν ενταχθεί επιτυχώς εθελοντές σε όλο τον κόσμο για να γιορτάσουν την Ημέρα στις 5 Δεκεμβρίου. Ο βασικός στόχος της ημέρας είναι η προώθηση του εθελοντισμού σε όλο τον κόσμο, και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση της σημαντικής συμβολής της εθελοντικής υπηρεσίας, τονώνοντας έτσι περισσότερο τους ανθρώπους σε όλα τα κοινωνικά στρώματα για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Μέσα από τα χρόνια, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού έχει χρησιμοποιηθεί με στρατηγικό τρόπο: πολλές χώρες έχουν επικεντρωθεί στην προσφορά των εθελοντών για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, ένα σύνολο χρονικά δεσμευτικών στόχων για την καταπολέμηση της φτώχειας, της πείνας, των ασθενειών, του αναλφαβητισμού, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών 2012 έχει ως κεντρικό θέμα “Γιορτάστε τον εθελοντισμό!” και προσφέρει μια ευκαιρία για τις εθελοντικές οργανώσεις και τους μεμονωμένους εθελοντές να κάνουν ορατές τις εισφορές τους -σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο- για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Στις 5 Δεκεμβρίου 2012 γιορτάζουμε την προσήλωσή μας και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο. Ο κύριος στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση και η αναγνώριση των εθελοντών και των εθελοντικών οργανώσεων. Η πρόθεση είναι να αναγνωριστεί αυτή η προσήλωση, να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τη συμβολή του εθελοντισμού στην ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και να επευφημήσει τους εθελοντές για την αφοσίωση και τον αντίκτυπό τους.

Στο μήνυμά του για την ημέρα, ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Ban Ki-moon αναφέρει: “Ιδρυόμενος από τις αξίες της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ο εθελοντισμός ξεπερνά όλα τα πολιτιστικά, γλωσσικά και γεωγραφικά όρια. Δίνοντας το χρόνο και τις ικανότητές τους χωρίς προσδοκία υλικής ανταμοιβής, οι ίδιοι οι εθελοντές ανυψώνονται από μια μοναδική αίσθηση του σκοπού.”

Εκτός από την κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών κάθε χρόνο, το πρόγραμμα Εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών (UNV) συνεργάζεται στενά με τους εταίρους και τις κυβερνήσεις ώστε να θεσπίσουν εθνικά προγράμματα εθελοντισμού για τη δημιουργία δομών που ευνοούν και διατηρούν τον τοπικό εθελοντισμό στις χώρες. Μέσα από την Online Εθελοντική υπηρεσία, οι εθελοντές μπορούν να αναλάβουν δράση για την βιώσιμη ανάπτυξη υποστηρίζοντας τις δραστηριότητες των οργανισμών ανάπτυξης μέσω του διαδικτύου. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι προσφέρουν εθελοντική εργασία, online ή επί τόπου, συμβάλλοντας στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι αξίες του εθελοντισμού είναι σχετικές με την ενίσχυση της ικανότητας για την επίτευξη ασφαλούς διαβίωσης, για την ενίσχυση της φυσικής, οικονομικής, πνευματικής και κοινωνικής ευημερίας. Η ενασχόληση των εθελοντών είναι ένας δρόμος για την προώθηση των πολιτικών αξιών και της κοινωνικής συνοχής, μειώνοντας τις βίαιες συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει τις ομάδες του πληθυσμού που είναι συχνά κοινωνικά αποκλεισμένες, όπως οι γυναίκες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, τα ατόμων με ειδικές ανάγκες, οι μετανάστες και οι άνθρωποι που ζουν με HIV/AIDS. Τέλος, μπορεί να επιφέρει μεγαλύτερη αναγνώριση των εκδηλώσεων εθελοντισμού ως μια ισχυρή δύναμη προόδου.

Οι εθελοντές είναι αυτοί που συνεισφέρουν σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η βιώσιμη ανάπτυξη, η κοινωνική ένταξη, η προστασία του περιβάλλοντος, η βελτίωση της εκπαίδευσης και της διαβίωσης, η ετοιμότητα σε περίπτωση καταστροφών, η προώθηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, καθώς και η ισότητα των φύλων είναι μερικοί μόνο από τους πιο σημαντικούς τομείς δράσης των εθελοντών σε όλο τον κόσμο. Αυτή η μέρα ας αποτελέσει ευκαιρία αναγνώρισης του δύσκολου και σημαντικού έργου των εθελοντών, όπως και ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος με νέα μέλη στην Ελλάδα και τον κόσμο!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP