1 Σεπτεμβρίου 2013

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: ΜΕΤΑδραση

Η “ΜΕΤΑδραση - Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη” είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με  πρωταρχικό στόχο να συμβάλλει κυρίως σε τομείς οι οποίοι καλύπτονται ελάχιστα ή καθόλου από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, καθώς και από φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνίας των πολιτών.

Η ΜΕΤΑδραση έχει ως κύριο στόχο την προώθηση ενός ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διεθνή και εθνική νομοθεσία για την ανάπτυξη δράσεων υποδοχής και ένταξης στην Ελλάδα των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς και δράσεων υποστηρικτικών για την εθελοντική επιστροφή και την επανένταξή τους στις χώρες προέλευσης.

Η ΜΕΤΑδραση είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες σε τομείς που σχετίζονται με τη διεθνή προστασία (διαδικασία ασύλου, ενημέρωση πάνω στο δικαίωμα στο άσυλο κ.ά.) και συνεργάζεται με ελληνικούς φορείς και άλλους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, η ΜΕΤΑδραση προσπαθεί να διευρύνει τη συνεργασία της με (κρατικούς και μη) δρώντες με σκοπό την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των δράσεων της και την επίτευξη των στόχων της.

Επιπλέον, η ΜΕΤΑδραση ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση ευρωπαϊκού προφίλ, προσπαθεί να είναι αποτελεσματική και συνεπής δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρηστή οικονομική διαχείριση και διαφάνεια.

Με σκοπό να συμβάλλει σε τομείς οι οποίοι καλύπτονται ελάχιστα ή καθόλου από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, η ΜΕΤΑδραση επικεντρώνεται στην υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:
  • κατάρτιση και πιστοποίηση διερμηνέων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις αρμόδιες αρχές ασύλου και σε άλλους φορείς (διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, νοσοκομεία κ.ά.)
  • δωρεάν μαθήματα ελληνικών
  • νομική στήριξη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου στη γεωγραφική περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και τη Κρήτη
  • συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας
  • πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων
  • στήριξη αλλοδαπών που επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους
  • οργάνωση εθελοντικών ομάδων (περιβαλλοντικές δράσεις, δράσεις σε γειτονιές κ.ά.) 

Η αδυναμία επικοινωνίας με υπηκόους τρίτων χωρών αποτελεί ένα από τα βασικά εμπόδια στη διαχείριση μεταναστευτικών ρευμάτων. Ειδικά όσον αφορά στους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, η έλλειψη διερμηνείας έχει συχνά ως αποτέλεσμα την έλλειψη σεβασμού βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΜΕΤΑδραση σε μια προσπάθεια να λύσει το προαναφερθέν πρόβλημα δραστηριοποιείται από το 2010 στην εκπαίδευση διερμηνέων υιοθετώντας ένα σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης το οποίο στοχεύει στην αποτελεσματικότερη και ακριβέστερη παροχή υπηρεσιών διερμηνείας.


Περισσότερες πληροφορίες:
ΜΕΤΑδραση - Δράση για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη
Θεσπρωτίας 8, 10444 Αθήνα
Τηλ.:  2105201792
Fax:  2105126442
www.metadrasi.org

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP