16 Μαρτίου 2014

Μπακού, ακροβατώντας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Όλα αρχίζουν με το εξής παράδοξο: Το Αζερμπαϊτζάν, η χώρα της φωτιάς, έχει ως πρωτεύουσα το Μπακού, την ανεμοδαρμένη πόλη! Μπακού, λοιπόν, στα περσικά σημαίνει “ανεμοδαρμένη πόλη” και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το προσωνύμιο αφού η πόλη πλήττεται συχνά από ισχυρούς ανέμους και χιονοθύελλες. Όσο μακρινή κι εξωτική μας φαίνεται αυτή η πόλη, άλλο τόσο μας έλκει να την επισκεφθούμε και να τη γνωρίσουμε.

Χτισμένο στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, το Μπακού αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τον ταξιδιώτη από την πρώτη στιγμή που αντικρίζει το ιδιαίτερο αεροδρόμιο που θυμίζει ιπτάμενο δίσκο. Οι επιρροές που δέχθηκε στο πέρασμα του χρόνου είναι εύκολα ορατές σε όλους και οι αντιθέσεις συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα. Από τα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα έως τα χαρακτηριστικά σοβιετικά κτήρια, κι από τα περίτεχνα παραδοσιακά τζαμιά έως τους επιβλητικούς σύγχρονους ουρανοξύστες! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το Μπακού έχει χαρακτηριστεί ως το “Παρίσι της Ανατολής”.

Σήμα κατατεθέν του Μπακού αποτελούν πλέον οι Πύργοι της Φωτιάς. Πρόκειται για τρεις ουρανοξύστες σε σχήμα φλόγας που φτάνουν σε ύψος τα 190 μέτρα και είναι ορατοί από κάθε σημείο της πόλης. Η ανέγερσή τους προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, κυρίως σχετικά με το κόστος τους, αλλά σήμερα αποτελούν το κύριο αξιοθέατο του Μπακού. Σε αυτούς στεγάζονται γραφεία, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, ενώ κάθε βράδυ φωτίζονται και σχηματίζουν διάφορα μοτίβα προσφέροντας φαντασμαγορικό θέαμα!

Άλλο ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό αξιοθέατο αποτελεί και το ανεγειρόμενο Μουσείο Χαλιών. Το κτήριο του μουσείου θυμίζοντας ένα τεράστιο χαλί που ξετυλίγεται προσελκύει αμέσως τα βλέμματα και όχι άδικα...

Όμως, το Μπακού έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Ο επισκέπτης χάνεται και ταξιδεύει σε άλλες εποχές καθώς περιδιαβαίνει τα πλακόστρωτα στην Παλιά Πόλη. Μέσα στα τείχη της βιώνει νοητά την αίγλη του παρελθόντος όταν το Μπακού αποτελούσε εμπορικό κέντρο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές ρωσικές ταινίες εποχής γυρίζονται εδώ, καθώς και ότι η Παλιά Πόλη έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO! Το Παλάτι των Shirvanshahs, χτισμένο τον 15ο αιώνα στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Πέρα από το κύριο συγκρότημα του Παλατιού ξεχωρίζουν το Μαυσωλείο και το Τζαμί.

Περπατώντας στα όρια της Παλιάς Πόλης συναντά κανείς και τον Παρθένο Πύργο, ο οποίος στέκει εκεί αγέρωχος από τον 12ο αιώνα και αποτελούσε το πιο σημαντικό μνημείο του Μπακού στο πέρασμα των χρόνων. Επίσης, σε μικρή απόσταση το Μουσείο Αζέρικης Λογοτεχνίας Nizami αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής και είναι ίσως το ωραιότερο κτήριο του Μπακού.

Οι Αζέροι αρέσκονται στους περιπάτους. Εκτός από την πολυσύχναστη πλατεία των Σιντριβανιών, κύριο τόπο συνάντησης αποτελεί ο παραλιακός πεζόδρομος. Σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα μήκος και στολισμένος με ωραία προσεγμένα φυτά αποτελεί ιδανικό σημείο για τους ντόπιους που θέλουν να χαλαρώσουν και να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Κατά μήκος αυτής της διαδρομής μπορεί κανείς να δει σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως μουσεία ή κυβερνητικά κτήρια, αλλά και πολυκαταστήματα. Κατάληξη συνήθως αποτελεί το πάρκο Dağüstü που προσφέρει πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα!

Καθ’ όλη την περιήγηση, το Μπακού σε κάνει συνεχώς να αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι στην Ανατολή ή τη Δύση. Αυτό το ιδιαίτερο κράμα που σπάνια συναντάς. Δίπλα στα σοβιετικά Lada, τα πανάκριβα δυτικά SUV. Δίπλα στα τζαμιά, οι ουρανοξύστες. Πλάι στα ανατολίτικα παζάρια, τα σύγχρονα malls. Η ανατολική κουζίνα συνδυασμένη με το δυτικό τρόπο ζωής. Κοσμοπολίτικο, μυστηριώδες και συναρπαστικό: αυτό είναι το Μπακού!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog του travelplanet24.gr

Bookmark and Share
Read more...

9 Μαρτίου 2014

Μ.Κ.Ο.: ανιδιοτελής προσφορά ή μέσο κερδοφορίας;

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε όλοι μας λυπηροί μάρτυρες σε ένα θέαμα που αφορά τις υπέρογκες χρηματοδοτήσεις των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, τη σπατάλη των κρατικών πόρων και τη διαφθορά που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στο χώρο αυτό. Φυσικά, ελάχιστοι “έπεσαν από τα σύννεφα” στο άκουσμα της είδησης και των αποκαλύψεων του σκανδάλου. Ιδιαίτερα όσοι ασχολούνται ενεργά και συνειδητά με αξιόλογες ΜΚΟ που παράγουν έργο σε διάφορους τομείς, γνώριζαν εδώ και χρόνια πως οι κρατικές χρηματοδοτήσεις πάνε σε λάθος χέρια!

Τι είναι, όμως, αυτές οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για τις οποίες γίνεται τόσος ντόρος και καταχράστηκαν τόσο μεγάλη δημόσια περιουσία; Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Τράπεζας “Οι MΚΟ είναι ιδιωτικοί οργανισμοί που ασκούν δραστηριότητά για να απαλύνουν τον πόνο, να προωθήσουν τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος, την παροχή βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, ή αναλαμβάνουν την ανάπτυξη της κοινότητας”. Ο ορισμός, αν και γενικός, δίνει εντούτοις το στίγμα για το προφίλ που θα πρέπει να έχει μια ΜΚΟ. Οι ΜΚΟ δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν τις ανάγκες του οργανωμένου εθελοντισμού, ο οποίος βρίσκεται σε ιδιαίτερη άνθηση στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ΜΚΟ παρουσιάζουν πολύπλευρο έργο ανάλογα με την ακτίνα δράσης και το αντικείμενό τους. Ποιος δεν αναγνωρίζει τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα” και τη συνεισφορά τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου υπάρχει ανάγκη ιατρικής βοήθειας; Όλοι μας γνωρίζουμε διεθνείς, εθνικές και τοπικές ΜΚΟ που έχουν σημαντική συνεισφορά, τεράστιο έργο και πολλούς εθελοντές και χρηματοδότες να τους υποστηρίζουν στις δράσεις τους.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, κατάφερε και σε αυτό τον τομέα της ανιδιοτελούς προσφοράς, να εισάγει τη διαφθορά και το ελληνικό κράτος να χρηματοδοτεί την ανυπαρξία. Όσοι έχουν ασχοληθεί με τον αντίστοιχο τομέα της Κίνας, γνωρίζουν πως οι ΜΚΟ εκεί είναι στην ουσία κυβερνητικές οργανώσεις (GONGOs), ελέγχονται από το κράτος, στελεχώνονται από αυτό και ως εκ τούτου χρηματοδοτούνται από αυτό! Εδώ στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούνταν αναπτυξιακά έργα (αμφιβόλου σχεδιασμού και υλοποίησης) σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χωρίς εγγυήσεις για την αποτελεσματικότητά τους και μόνο όταν προέρχονταν από συγκεκριμένες ΜΚΟ που είχαν πρόσβαση στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας.

Όλα ξεκίνησαν από το νόμο 2731/1999 που ρυθμίζει θέματα σχετικά με την αναπτυξιακή συνεργασία και τις ΜΚΟ. Με αυτό το νόμο δημιουργήθηκε και η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, μέσα από την οποία γινόταν η χρηματοδότηση των επίμαχων ΜΚΟ. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με το νόμο 3390/2005, με τον οποίο συστάθηκε ο Οργανισμός Εθελοντισμού “Έργο Πολιτών” από το τότε Υπουργείο Πολιτισμού. Το “Έργο Πολιτών” έχει κατηγορηθεί για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, τόσο στους μισθούς του προσωπικού, όσο και στα κονδύλια που αφορούν το “έργο” του.

Είναι ξεκάθαρο πως το “απαρχαιωμένο” ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τον εθελοντισμό και τις ΜΚΟ χρήζει άμεσου εκσυγχρονισμού. Πέρα όμως από αυτό, θα πρέπει το κράτος να διατηρεί μητρώο από ΜΚΟ για να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια, εποπτεία των δραστηριοτήτων τους (όταν τις χρηματοδοτεί), καθώς και συνεργασία μεταξύ των ΜΚΟ. Δεν νοείται σε καιρούς κρίσης, το κράτος να αγνοεί επιδεικτικά το κοινωνικό έργο ανθρωπιστικών ΜΚΟ στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να χρηματοδοτεί αμφιβόλου αξίας ΜΚΟ-σφραγίδες για “αναπτυξιακές δράσεις” σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η όποια χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται με πλήρη διαφάνεια και τεκμηρίωση.

Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό, ζήτημα έχει να κάνει με τις ίδιες τις ΜΚΟ. Η λειτουργία τους θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Δεν γίνεται “Μη Κυβερνητικές” οργανώσεις να στηρίζουν εξολοκλήρου τις δράσεις και τη λειτουργία τους σε κρατικές επιχορηγήσεις! Θα πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους ανεύρεσης οικονομικών πόρων. Δεν τιμά κανέναν ο ακτιβισμός με λεφτά του κράτους, πολλές φορές απέναντι στο κράτος. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και στην εσωτερική δομή, λειτουργία και οικονομικά των καταχωρημένων ΜΚΟ για ευνόητους λόγους...

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δρουν πολλές ΜΚΟ σε διάφορους τομείς με πολύ αξιόλογο έργο και αποτελούν σημείο αναφοράς για τη χώρα και τους πολίτες, με διεθνείς διακρίσεις και αναγνώριση! Αυτές οι ΜΚΟ, συνήθως, δεν λαμβάνουν καμία κρατική ενίσχυση και επιτελούν το έργο τους χάρη στις εισφορές των μελών τους, τις χορηγίες και τη συμμετοχή σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα διεθνών οργανισμών. Αποτελούν άξιους εκπροσώπους της “κοινωνίας των πολιτών” και η ανιδιοτελής προσφορά τους αξίζει να μνημονεύεται. Αυτές τις μέρες, οι συγκεκριμένες ΜΚΟ δεν αναφέρονται πουθενά γιατί φυσικά δεν βρίσκονται στα payrolls του υπουργείου.

Ταυτόχρονα, έχουμε και την άλλη κατηγορία. Τις ΜΚΟ που ίδρυσαν συνεργάτες πρώην υπουργών και απέσπασαν πολλά εκατομμύρια ευρώ ως κρατική επιχορήγηση για έργα-φούσκες σε οποιοδήποτε άγνωστο σημείο πάνω στο χάρτη. Αυτές οι ΜΚΟ αμαυρώνουν το θεσμό του εθελοντισμού και αποτελούν άλλη μια μαύρη σελίδα για τους πολιτικούς θεσμούς στη χώρα μας.

Τα ΜΜΕ, λοιπόν, άκριτα και σκόπιμα τις τελευταίες ημέρες βάζουν όλες τις ΜΚΟ στο ίδιο τσουβάλι. Κατηγορούν όλους τους συμμετέχοντες σε αυτές ως οτιδήποτε απίθανο υπάρχει (από επαγγελματίες εθελοντές έως ξένους πράκτορες) επειδή δεν μπορούν να αποδεχθούν τη δική τους ανικανότητα να κάνουν σοβαρή έρευνα και αποκαλύψεις πάνω στο θέμα. Αντί να αναφέρουν τα ονόματα των συνεργατών και των πρώην υπουργών που λειτουργούσαν τις επίμαχες ΜΚΟ και έδιναν τις χρηματοδοτήσεις του αέρα, αναφέρονται σε ΜΚΟ-Μπίζνες Καλά Οργανωμένες. Με αυτό τον τρόπο απαξιώνουν το τεράστιο και πολύτιμο έργο των υγιών και παραγωγικών ΜΚΟ, ενώ ταυτόχρονα “ξεπλένουν” τους εμπλεκόμενους πολιτικούς...

Είναι ξεκάθαρο. Όλα τα νομίσματα έχουν δυο όψεις. Όπως υπάρχουν κακές ΜΚΟ, έτσι υπάρχουν και καλές. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι γιατί από τα ΜΜΕ προβάλλεται, συνήθως, η κακή όψη του χώρου και αγνοείται συστηματικά και επιδεικτικά το έργο των υγιών δυνάμεων. Αποτελεί καθήκον της Πολιτείας και των πολιτών να μπει μια τάξη και να κυριαρχήσει η διαφάνεια της διαφθοράς στο χώρο αυτό. Δεν αποτελεί λύση να πάψει η λειτουργία όλων των ΜΚΟ, αλλά να γίνει περιθωριοποίηση και σοβαρός έλεγχος στις ΜΚΟ-σφραγίδες. Πρέπει, επιτέλους, το θετικό κοινωνικό έργο να προβληθεί και να αναδειχθεί περισσότερο από τις όποιες αρνητικές ειδήσεις!

Bookmark and Share
Read more...

1 Μαρτίου 2014

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Φροντίδα για το παιδί και την οικογένεια

Η “Φροντίδα για το παιδί και την οικογένεια” είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, μη κυβερνητική οργάνωση με πιστοποίηση-αιγίδα του Κρατικού Οργανισμού για τον Εθελοντισμό “Έργο Πολιτών”. Είναι εγγεγραμμένη στα μητρώα των ΜΚΟ του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Φροντίδα τελεί υπό κρατική εποπτεία, στεγάζεται σε χώρο που έχει διατεθεί από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά δεν επιχορηγείται.

Η Φροντίδα ασχολείται επί σειρά ετών με τα θέματα της οικογένειας με προτεραιότητα:
  • Την αντιμετώπιση θεμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
  • Προτάσεις νομοθετικής μορφής.
  •  Το σύγχρονο δουλεμπόριο (trafficking).
  • Πάρα πολλές γυναίκες και παιδιά, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και trafficking, έχουν φιλοξενηθεί στον Ξενώνα, ο οποίος πέραν της φιλοξενίας παρέχει ψυχολογική στήριξη, νομική αρωγή και κάθε είδους υποστηρικτική ενέργεια για την ομαλή τους επανένταξη στην κοινωνία και αγορά εργασίας.


Στόχος της Φροντίδας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προγραμμάτων για την αφύπνιση της κοινής γνώμης στα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας με έμφαση τους νέους και την τρίτη ηλικία, ενημέρωση της κοινωνίας μας ως προς το πρόβλημα της βίας σε όλες τις μορφές, ενημερωτική εκστρατεία για τη μετατροπή της “απάθειας” σε ενεργοποίηση και της “συμπάθειας” σε πράξη.

Η Φροντίδα (σε συνέχεια παρεμφερών επί δεκαετίες δραστηριοτήτων, με άλλη νομική ιδιότητα) ιδρύθηκε το 2004 με σκοπό την αναγνώριση και πρακτική αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων της ελληνικής οικογένειας, με προτεραιότητες (ευρωπαϊκές και διεθνείς):
  • Την ενδοοικογενειακή βία (domestic violence) –πρόληψη και καταστολή.
  • Το σύγχρονο δουλεμπόριο (trafficking) -παράνομη διακίνηση & εκμετάλλευση γυναικών και παιδιών (πορνεία, εκμετάλλευση εργασίας, εμπόριο οργάνων κλπ).
  •  Την υπογεννητικότητα.
  •  Τις χρονοβόρες διαδικασίες της υιοθεσίας, με τη δημιουργία μητρώου υποψήφιων θετών γονέων και την ελαχιστοποίηση του χρόνου διεκπεραίωσής της.
  • Τις κακές διατροφικές συνήθειες -μέγα κοινωνικό θέμα.
  • Τις θανατηφόρες συνήθειες των Ελληνοπαίδων και Ελληνίδων, με τραγικές πρωτιές (αλκοόλ, εξαρτησιογόνες ουσίες, κάπνισμα, κακή οδήγηση, πνιγμός κλπ).


Η Φροντίδα στηρίζει και φροντίζει τα παιδιά που βιώνουν την αντιπαράθεση των γονιών τους, τους έφηβους που χρειάζονται συμβουλευτική και υποστήριξη και τις γυναίκες θύματα κακοποίησης μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.

Λόγω της οικονομικής κρίσεως άμεση καθημερινή προτεραιότητα της Φροντίδας είναι η βελτίωση της ζωής απόρων οικογενειών, με ρουχισμό και οικοσκευή, καθώς και η σίτιση οικογενειών, μοναχικών ατόμων και περιστατικών που δεν φιλοξενούνται πια στον ξενώνα της.

Τα μέσα της Φροντίδας είναι:
  • Λειτουργία ξενώνα κακοποιημένων γυναικών με τα παιδιά τους, θύματα πάσης μορφής βίας.
  • Λειτουργία γραφείου υποδοχής, ενημέρωσης, συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης θυμάτων και θυτών.
  •  Λειτουργία κέντρου μελέτης και έρευνας της βίας.
  • Επιμόρφωση των ομάδων που χειρίζονται και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της βίας, όπως αστυνομικοί, δικαστικοί, δικηγόροι, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, ψυχολόγοι, ιερείς, δημοσιογράφοι, εκπαιδευτικοί, εθελοντές, ΜΚΟ κλπ.
  • Νομοθετικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένες προτάσεις.



Περισσότερες πληροφορίες:
Φροντίδα για το παιδί και την οικογένεια
Τ.Θ. 67236, 15102 Μελίσσια
Τηλ.:  2108104079
Fax2108035274
www.frontida.org

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP