16 Μαρτίου 2014

Μπακού, ακροβατώντας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση

Όλα αρχίζουν με το εξής παράδοξο: Το Αζερμπαϊτζάν, η χώρα της φωτιάς, έχει ως πρωτεύουσα το Μπακού, την ανεμοδαρμένη πόλη! Μπακού, λοιπόν, στα περσικά σημαίνει “ανεμοδαρμένη πόλη” και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό το προσωνύμιο αφού η πόλη πλήττεται συχνά από ισχυρούς ανέμους και χιονοθύελλες. Όσο μακρινή κι εξωτική μας φαίνεται αυτή η πόλη, άλλο τόσο μας έλκει να την επισκεφθούμε και να τη γνωρίσουμε.

Χτισμένο στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας, το Μπακού αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για τον ταξιδιώτη από την πρώτη στιγμή που αντικρίζει το ιδιαίτερο αεροδρόμιο που θυμίζει ιπτάμενο δίσκο. Οι επιρροές που δέχθηκε στο πέρασμα του χρόνου είναι εύκολα ορατές σε όλους και οι αντιθέσεις συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα. Από τα νεοκλασικά αρχοντικά του 19ου αιώνα έως τα χαρακτηριστικά σοβιετικά κτήρια, κι από τα περίτεχνα παραδοσιακά τζαμιά έως τους επιβλητικούς σύγχρονους ουρανοξύστες! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το Μπακού έχει χαρακτηριστεί ως το “Παρίσι της Ανατολής”.

Σήμα κατατεθέν του Μπακού αποτελούν πλέον οι Πύργοι της Φωτιάς. Πρόκειται για τρεις ουρανοξύστες σε σχήμα φλόγας που φτάνουν σε ύψος τα 190 μέτρα και είναι ορατοί από κάθε σημείο της πόλης. Η ανέγερσή τους προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις, κυρίως σχετικά με το κόστος τους, αλλά σήμερα αποτελούν το κύριο αξιοθέατο του Μπακού. Σε αυτούς στεγάζονται γραφεία, επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, ενώ κάθε βράδυ φωτίζονται και σχηματίζουν διάφορα μοτίβα προσφέροντας φαντασμαγορικό θέαμα!

Άλλο ένα σημαντικό αρχιτεκτονικό αξιοθέατο αποτελεί και το ανεγειρόμενο Μουσείο Χαλιών. Το κτήριο του μουσείου θυμίζοντας ένα τεράστιο χαλί που ξετυλίγεται προσελκύει αμέσως τα βλέμματα και όχι άδικα...

Όμως, το Μπακού έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα. Ο επισκέπτης χάνεται και ταξιδεύει σε άλλες εποχές καθώς περιδιαβαίνει τα πλακόστρωτα στην Παλιά Πόλη. Μέσα στα τείχη της βιώνει νοητά την αίγλη του παρελθόντος όταν το Μπακού αποτελούσε εμπορικό κέντρο ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση. Δεν είναι τυχαίο πως πολλές ρωσικές ταινίες εποχής γυρίζονται εδώ, καθώς και ότι η Παλιά Πόλη έχει ανακηρυχτεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO! Το Παλάτι των Shirvanshahs, χτισμένο τον 15ο αιώνα στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Πέρα από το κύριο συγκρότημα του Παλατιού ξεχωρίζουν το Μαυσωλείο και το Τζαμί.

Περπατώντας στα όρια της Παλιάς Πόλης συναντά κανείς και τον Παρθένο Πύργο, ο οποίος στέκει εκεί αγέρωχος από τον 12ο αιώνα και αποτελούσε το πιο σημαντικό μνημείο του Μπακού στο πέρασμα των χρόνων. Επίσης, σε μικρή απόσταση το Μουσείο Αζέρικης Λογοτεχνίας Nizami αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής και είναι ίσως το ωραιότερο κτήριο του Μπακού.

Οι Αζέροι αρέσκονται στους περιπάτους. Εκτός από την πολυσύχναστη πλατεία των Σιντριβανιών, κύριο τόπο συνάντησης αποτελεί ο παραλιακός πεζόδρομος. Σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα μήκος και στολισμένος με ωραία προσεγμένα φυτά αποτελεί ιδανικό σημείο για τους ντόπιους που θέλουν να χαλαρώσουν και να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους. Κατά μήκος αυτής της διαδρομής μπορεί κανείς να δει σημαντικά αξιοθέατα της πόλης, όπως μουσεία ή κυβερνητικά κτήρια, αλλά και πολυκαταστήματα. Κατάληξη συνήθως αποτελεί το πάρκο Dağüstü που προσφέρει πανοραμική θέα που κόβει την ανάσα!

Καθ’ όλη την περιήγηση, το Μπακού σε κάνει συνεχώς να αναρωτιέσαι αν βρίσκεσαι στην Ανατολή ή τη Δύση. Αυτό το ιδιαίτερο κράμα που σπάνια συναντάς. Δίπλα στα σοβιετικά Lada, τα πανάκριβα δυτικά SUV. Δίπλα στα τζαμιά, οι ουρανοξύστες. Πλάι στα ανατολίτικα παζάρια, τα σύγχρονα malls. Η ανατολική κουζίνα συνδυασμένη με το δυτικό τρόπο ζωής. Κοσμοπολίτικο, μυστηριώδες και συναρπαστικό: αυτό είναι το Μπακού!

Το παρόν άρθρο δημοσιεύτηκε στο blog του travelplanet24.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP