12 Νοεμβρίου 2014

Ενεργοποιώντας τη νεολαία σε 24 ώρες

Στις 24 Οκτωβρίου η βρετανική εφημερίδα Guardian ανέλαβε μια σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία: τη διοργάνωση ενός 24ωρου παγκόσμιου μαραθωνίου στο twitter (tweetathon) με θέμα την ενεργοποίηση της νεολαίας υπό το hashtag #YouthEngage! Μέσα σε 24 ώρες διεξήχθησαν 24 μονόωρες διαδικτυακές συνομιλίες σε 24 διαφορετικές χώρες σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η αρχή έγινε από τα νησιά Φίτζι στον Ειρηνικό ωκεανό και συνεχίστηκε μέχρι τις ΗΠΑ...

Μεταξύ 2 και 3 μμ (τοπική ώρα) ήταν η σειρά της Ελλάδας να παραλάβει τη σκυτάλη αυτού του ξεχωριστού tweetathon και με συντονιστές το Youthnet Hellas και την AIESEC να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο για την ενεργοποίηση της νεολαίας. Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στο έλλειμμα δημοκρατίας στη χώρα, καθώς και τις συνέπειες της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης.

Ένα από τα πρώτα θέματα που τέθηκαν ήταν η μετάβαση των νέων στην αυτονομία. Η παρατεταμένη ύφεση και η υψηλή ανεργία έχουν οδηγήσει πολλούς νέους στην επιστροφή στην πατρική τους εστία. Μην έχοντας εργασιακές διεξόδους και επαρκή εισοδήματα, πολλοί νέοι σήμερα αναγκάζονται να ζουν με την οικογένειά τους για πολλά χρόνια με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για την προσωπική και οικονομική τους αυτονομία. Ακόμα, επηρεάζεται άμεσα το επίπεδο ζωής τους και η ομαλή κοινωνική τους ένταξη.

Η υψηλή ανεργία στους νέους έχει οδηγήσει σε “διαρροή εγκεφάλων”! Η Ελλάδα χάνει συνεχώς χρήσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο για το μέλλον και την ανάπτυξή της, αφού οι νέοι δεν έχουν επαρκή κίνητρα για να μείνουν στη χώρα και μεταναστεύουν. Παράλληλα, όσοι μένουν πίσω βρίσκονται αντιμέτωποι με αμφιβόλου ποιότητας επαγγελματικές θέσεις και θέσεις πρακτικής άσκησης. Δυστυχώς, τα εργαλεία που παρέχονται από τους ευρωπαϊκούς φορείς για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων δεν είναι ευρέως γνωστά και δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς από το κοινό που στοχεύουν.

Οι νέοι χρησιμοποιώντας τα social media με σωστό σκοπό πρότειναν λύσεις στα τρέχοντα ζητήματα, ενώ αναφέρθηκαν και στην επιχειρηματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, η γραφειοκρατία, τα διοικητικά εμπόδια και η έλλειψη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και αντίστοιχης εκπαίδευσης, τούς αποτρέπουν από το να αναλάβουν επιχειρηματικά ρίσκα και να τολμήσουν να “επενδύσουν” στην Ελλάδα της κρίσης...

Όμως, δεν είναι μόνο η οικονομία που απασχόλησε το διάλογο, αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα απαισιοδοξίας, πολλοί νέοι αναπτύσσουν λανθασμένα αντανακλαστικά και οδηγούνται στην υιοθέτηση του ακροδεξιού εξτρεμισμού και της βίας. Η ακροδεξιά στις μέρες μας προσελκύει μεγάλο ποσοστό των νέων με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Μια από τις προτάσεις που τέθηκαν για την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής των νέων είναι και η πρωτοβουλία να θεσπιστούν τα 16 έτη ως το κατώτατο όριο για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν!

Για ακόμα μια φορά, όπως σε τόσες πρωτοβουλίες κατά το παρελθόν, η απουσία των πολιτικών από τη συζήτηση ήταν αισθητή. Κανείς πολιτικός (από τους τόσους που είναι ενεργοί στο twitter) δεν διέθεσε ελάχιστο χρόνο για να αλληλεπιδράσει με τους νέους, να εκφράσει τις απόψεις του, να απαντήσει στις ερωτήσεις τους και να προτείνει λύσεις στα προβλήματά τους. Για άλλη μια φορά οι νέοι βίωσαν την απαξίωση από τους Έλληνες πολιτικούς παρά την μεγάλη προβολή του tweetathon σε Ελλάδα και εξωτερικό!

Σαφώς, μια ώρα δεν είναι αρκετή για να καλύψει όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους νέους στη χώρα μας. Οι οργανώσεις νεολαίας, αλλά και οι ίδιοι οι νέοι θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε αυτό τον ειλικρινή διάλογο σε εθνικό επίπεδο. Η αρχή έγινε άλλωστε...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP