29 Ιανουαρίου 2015

Can Syriza really pull Greece out of austerity?

‘Tsipras can build a country that respects its citizens and their rights’

I’m a realist so I don’t expect great changes to come the day after the elections. But I hope that Greece under the leadership of Tsipras will end this harsh austerity. I believe he can build a country that respects its citizens and their rights, which are violated nowadays by the current government. I think that economy, reforms, unemployment, education, social protection and security are the key points that the new government should put more weight on. These factors affect all citizens and can lead to trusting or mistrusting politicians.

Despite the defamation suffered, Syriza is a pro-European party that respects the European institutions. I believe that Tsipras wants Greece to stay in the euro, but this doesn’t mean that we accept the unfair austerity. His vision of a better European Union can inspire the Greeks and Europeans to rally around him.

Dimitris Makrystathis, 25, Patras

Bookmark and Share
Read more...

23 Ιανουαρίου 2015

Λαϊκή δημοσκόπηση

Η ώρα της κάλπης έφτασε για άλλη μια φορά. Οι δημοσκοπήσεις παύουν να δημοσιεύονται και πλέον τον τελικό λόγο τον έχουν οι πολίτες. Πρώτη φορά αριστερά ή success story; Τσίπρας ή Σαμαράς; Διλήμματα που έχουν τεθεί στους ψηφοφόρους το τελευταίο διάστημα και προσπαθούν να επηρεάσουν το θυμικό, αλλά κυρίως την ψήφο τους.

Σε αυτή την τόσο σύντομη προεκλογική περίοδο (που διήρκεσε λιγότερο από μήνα) είδαμε και ακούσαμε πολλά. Πρώτο και σημαντικότερο; Πως αυτές οι εκλογές δεν χρειάζονταν! Στην Ελλάδα του Μνημονίου, όπου η δημοκρατία έχει μείνει ως ανάμνηση από την αρχαία Ελλάδα, οι κυβερνώντες τονίζουν σε κάθε ευκαιρία πως οι εκλογές είναι περιττές έως επικίνδυνες. Πως οι αγορές θα μας “τιμωρήσουν” για την πράξη αυτή. Αγνοούν επιδεικτικά πως οι εκλογές αυτές αποτελούν συνταγματική πρόβλεψη και “χρεώνουν” στο ΣΥΡΙΖΑ πως μας ωθεί σε περιπέτειες! Κι όλα αυτά επειδή ο λαός καλείται να συμμετέχει στην πεμπτουσία της δημοκρατίας, να επιλέξει τους αντιπροσώπους τους, να συμμετέχει σε πολιτικές διαδικασίες και εν τέλει να καθορίσει ο ίδιος το μέλλον του.

Δυο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της πολωμένης προεκλογικής αντιπαράθεσης. Από τη μια, η τρομοκράτηση των πολιτών για τα δεινά που θα μας βρουν σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία. Από την άλλη, η ελπίδα και η αισιοδοξία που προσπαθεί να μεταδώσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η επικοινωνιακή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να διχάσει μέχρι και τα ίδια της τα στελέχη, καθώς (ευτυχώς) οι περισσότεροι σοβαροί και λογικοί υποψήφιοί της κράτησαν σαφείς αποστάσεις από αυτό το κύμα τρομολαγνείας και αήθους δυσφήμισης των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νέα Δημοκρατία μετέδωσε, επίσης, αντιφατικά μηνύματα. Το πρώτο αφορά την ισχυρή Ελλάδα και το ισχυρό έθνος που αυτή θα δημιουργήσει βγαίνοντας από την κρίση, ως συνέχεια του success story. Το δεύτερο, όμως, παρουσιάζει την Ελλάδα αδύναμη απέναντι στις “Μεγάλες Δυνάμεις” της Ευρώπης, ανίκανη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διεκδικήσει την επιβίωσή της. “Εδώ πτώχευσε η τεράστια Ρωσία, εμείς θα επιβιώσουμε κόντρα στους Ευρωπαίους;” αναρωτιούνται, θεωρώντας την Ευρώπη ως δυνάστη της χώρας μας στον οποίο πρέπει να υπακούμε τυφλά...

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον αντίποδα, ποντάρει στο να καλλιεργήσει στους πολίτες ελπίδα και αισιοδοξία για μέλλον, αποφεύγοντας τον ακραίο λόγο και τις επιθέσεις στη Νέα Δημοκρατία. Για πολλούς, η ηπιότητα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μη αναμενόμενη, καθώς συνήθως στελέχη του είναι ιδιαίτερα μαχητικά και ανεβάζουν τους τόνους όταν αντιμετωπίζουν κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές περιστάσεις. 

Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις εκλογές τις εντυπώσεις κέρδισαν τα τηλεοπτικά σποτάκια των μικρότερων κομμάτων, κυρίως όμως με αρνητικό τρόπο. Το τρενάκι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και το ζεϊμπέκικο του ΚΚΕ δεν θα λέγαμε πως ενθουσίασαν τους τηλεθεατές. Είχαν όμως χιούμορ, ευρηματικότητα και καθιστούσαν σαφές το μήνυμά τους.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τα τελευταία χρόνια έτσι και τώρα είχαμε “έξωθεν παρεμβάσεις” από Ευρωπαίους αξιωματούχους προς υπεράσπιση της κυβέρνησης και του Σαμαρά. Φαίνεται πως με τη Νέα Δημοκρατία η Ελλάδα απέκτησε έναν νέο θεσμό στις προεκλογικές περιόδους: την καθοδήγηση των Ελλήνων από Ευρωπαίους πολιτικούς και ΜΜΕ. Ποιος ξεχνά το μήνυμα (στα ελληνικά) γερμανικής εφημερίδας σε προηγούμενες εκλογές άλλωστε; Εντελώς τυχαία όλες αυτές οι παρεμβάσεις είναι υπέρ της Νέας Δημοκρατίας και καλούν τους Έλληνες να στηρίξουν με την ψήφο τους τους “εκλεκτούς” της Ευρώπης (ή της Γερμανίας όπως λένε κάποιοι)... Το μόνο που μπορεί να αισθανθεί ο Έλληνας ψηφοφόρος είναι θλίψη και αποστροφή για την κατάντια των πολιτικών αυτών που παραβαίνοντας το θεσμικό τους ρόλο δίνουν οδηγίες για “συνετή” ψήφο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα, κατηγορείται για τη λεγόμενη “παροχολογία” του, δηλαδή της προεκλογικές του εξαγγελίες που καλείται να υλοποιήσει εάν λάβει την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από το λαό. Το περίεργο είναι πως η μεγαλύτερη επίθεση ίσως δεν προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά από το ΚΚΕ και την Αριστερά γενικότερα. Το “πρώτη φορά Αριστερά” μάλλον έχει διχάσει παρά έχει συσπειρώσει την ελληνική Αριστερά και πολλά μέλη της τρομάζουν από το ενδεχόμενο να έχουμε αριστερή κυβέρνηση περισσότερο και από ακροδεξιούς φασίστες... Είναι σαφές πως για αυτούς ο ρόλος της Αριστεράς είναι να έχει αποκλειστικά και μόνο καταγγελτικό ρόλο, μένοντας κολλημένη στο 3-5% και μην εκφράζοντας τις πραγματικές ανάγκες του λαού για ουσιαστικές αλλαγές σε μια περίοδο άγριας λιτότητας. Η κυβερνητική προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ τους έχει αναγκάσει να συστρατευθούν (σε επιχειρήματα και πολιτικό λόγο) με ακροδεξιούς πολιτικούς που δηλώνουν πως “οι παππούδες τους πολέμησαν τους κομμουνιστές”...

Φυσικά, η παροχολογία αυτή δεν έχει μείνει ασχολίαστη και από τους πολίτες. Για διάφορους λόγους πολλοί δηλώνουν ευχαριστημένοι ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόσει δυο, πέντε ή επτά από τα δέκα πράγματα που έχει εξαγγείλει. Δυστυχώς αυτό δείχνει πως ο πήχης χαμηλώνει για μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και αν υλοποιώντας δυο-τρία από τα προεκλογικά του σημεία ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να αλλάξει τη χώρα προς το θετικό και φέρει ανάπτυξη κι ευημερία, αυτό δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να διεκδικήσουν υλοποίηση όλων των προεκλογικών δεσμεύσεών του σε βάθος τετραετίας!

Πέρα από τα στενά πλαίσια του “νέου δικομματισμού” μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση της εξουσίας, η προεκλογική περίοδος αποτελεί και μια εξαιρετική ευκαιρία για τους πολίτες να γνωρίσουν και πολλά από τα μικρά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές. Άλλοι γραφικοί, άλλοι αξιόλογοι, άλλοι νέοι, άλλοι βετεράνοι. Όλοι έχουν κάτι να πουν, μια άποψη για την κατάσταση στη χώρα, αλλά και προτάσεις για το μέλλον. Ίσως ποτέ να μην καταφέρουν να εκλεγούν ή να κυβερνήσουν, ώστε να εφαρμόσουν τις προτάσεις τους. Όμως, συμμετέχουν ενεργά στις δημοκρατικές διαδικασίες και οι διακαναλικές συνεντεύξεις τους γεμίζουν τηλεοπτικό χρόνο αργά το βράδυ στη θέση του telemarketing, δίνοντας μια ξεχωριστή νότα πολιτικού ρομαντισμού για τα ελάχιστα αμετανόητα πολιτικά όντα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Ίσως υπό άλλες συνθήκες κάποιοι εξ’ αυτών να είχαν βαρύνοντα λόγο στην πολιτική σκηνή.

Οικονομία, μεταρρυθμίσεις, εργασία, υγεία, συντάξεις, ασφάλεια, παιδεία και τόσα άλλα θέματα θα συνεχίσουν να μας απασχολούν και μετά τις 26 Ιανουαρίου, όπως γινόταν μέχρι και σήμερα. Όλα δείχνουν πως ο λαός έχει αποφασίσει να κάνει επιτέλους μια μεγάλη αλλαγή και μένει να δούμε αν αυτό θα επιβεβαιωθεί την Κυριακή! Όπως και να έχει, είτε με κυβέρνηση το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών από τους αντιπροσώπους τους και να τους ελέγχουν για τις (πολιτικές) πράξεις τους διαρκώς. Η κάλπη φέρνει αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές, θα πρέπει όμως σταδιακά να έρθει και αλλαγή στη νοοτροπία μας επιτέλους. Ας ξεκινήσουμε αυτή την αλλαγή με το πρώτο βήμα, ας ψηφίσουμε τους πιο άξιους!

Bookmark and Share
Read more...

20 Ιανουαρίου 2015

Ευρωβουλευτές Αθηνών...

Οι επικείμενες εκλογές έχουν χαρακτηριστεί ως οι σημαντικότερες στη μεταπολιτευτική περίοδο. Η πόλωση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα ύψη και όλοι αγωνιούν για την τελική έκβαση των εκλογών. Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που τίθεται στις προεκλογικές συζητήσεις είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Δυστυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγνοεί πως έξοδος από την ευρωζώνη σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτό δεν θα μας απασχολήσει προς το παρόν...

Σε καθημερινή βάση γίνεται λόγος για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο μας στις εκλογές. Εκτός του ΚΚΕ που έχει τη σεβαστή και ξεκάθαρη θέση για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλα τα υπόλοιπα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδο στη Βουλή είναι υπέρ της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν συμφωνούν με ενδεχόμενη έξοδο. Παρ’ όλα αυτά, οι δημοσιογράφοι των “μεγάλων ΜΜΕ” θεωρούν a priori “ευρωκεντρικά” ή “ευρωπαϊκά προσανατολισμένα” κόμματα μόνο την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίζεται σωρηδόν “ευρωσκεπτικιστικό” κόμμα παρά την προσήλωσή του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς!

Κι όμως, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που τόσο πολύ διαφημίζουν και προβάλλουν τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, ουσιαστικά θεωρούν το ρόλο της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήσσονος σημασίας και αξίας. Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί λογικά πως και τα δυο αυτά κόμματα όρισαν ως εκπροσώπους τους εν όψει των εκλογών δυο εν ενεργεία Ευρωβουλευτές...

Αυτό γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο αν αναλογιστούμε πως η Μαρία Σπυράκη (της ΝΔ) και η Εύα Καϊλή (του ΠΑΣΟΚ) που κλήθηκαν εσπευσμένα να αναλάβουν καθήκοντα εκπροσώπων για τις εκλογές ήταν οι πρώτες σε σταυρούς προτίμησης στο ψηφοδέλτιο του αντίστοιχου κόμματος! 248.350 πολίτες ψήφισαν τη μεν Σπυράκη, ενώ άλλοι 121.747 τη δε Καϊλή. Σίγουρα οι πολίτες που τις ψήφισαν τις θεωρούν αξιόλογες, αλλά για τη θέση του Ευρωβουλευτή που τους εκπροσωπεί στα ευρωπαϊκά όργανα και όχι τη θέση του τηλε-μαϊντανού.

Σήμερα ούσες αποσπασμένες από τα καθήκοντά τους, ξοδεύουν το χρόνο τους μιλώντας σε τηλεοπτικά πάνελ, κάνοντας πομπώδεις δηλώσεις και δίνοντας προεκλογικές συνεντεύξεις. Αντί να βρίσκονται στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αναλώνονται σε μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις με εκπροσώπους ή υποψηφίους των άλλων κομμάτων. Και όλα αυτά με έξοδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού συνεχίζουν να είναι μέλη του...

Δυστυχώς, η επιρροή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια τόσο στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στους άλλους οργανισμούς που συμμετέχει (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΕ, ΟΟΣΑ κτλ) είναι μικρή και τείνει να μηδενιστεί λόγω της κρίσης. Στην Ελλάδα η αξία ανάληψης πρωτοβουλιών, καθώς και η αύξηση της επιρροής μας προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων μας εντός των οργάνων αυτών υποβαθμίζεται από τους ίδιους τους πολιτικούς και αυτό αντίστοιχα περνάει και στους πολίτες που με τη σειρά τους απαξιώνουν τους διεθνείς θεσμούς.

Οι Επίτροποι, οι Ευρωβουλευτές, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και όλοι όσοι εκπροσωπούν της χώρα σε ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς οφείλουν να είναι συνεπείς προς το καθήκον τους και να μάχονται καθημερινά για την επίτευξη των στόχων του λαού μας. Η παρουσία τους στις Βρυξέλλες ή αλλού δεν σημαίνει πως πρέπει να πηγαίνουν εκεί ως “τουρίστες”, αλλά ως μαχητικοί και διεκδικητικοί εκπρόσωποι των πολιτών που τους εξέλεξαν! Ελάχιστοι το πράττουν αυτό, καθώς η πλειοψηφία των πολιτικών απέχει συχνά από σημαντικές συνεδριάσεις που μας αφορούν άμεσα.

Η απουσία ενός μηνός των δυο Ευρωβουλευτών από το Ευρωκοινοβούλιο, εν τέλει, καταδεικνύει την παντελή έλλειψη σεβασμού στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τόσο από τη Νέα Δημοκρατία, όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Καθιστούν σαφές με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο πως δεν θεωρούν σημαντικό το Ευρωκοινοβούλιο και το έργο του, αλλά τους ενδιαφέρει πιο πολύ το μικροκομματικό όφελος! Ο “ευρωπαϊκός προσανατολισμός” που ευαγγελίζονται καταρρέει μπροστά στην ωμή πραγματικότητα. Είναι δύσκολο, άλλωστε, να πιστέψει κανείς πως δεν μπορούσαν να βρουν κάποιο άλλο πρόσωπο (από τα τόσα νέα, άφθαρτα και αξιόλογα στελέχη που διαθέτουν) να τους εκπροσωπεί προεκλογικά στις τηλεοράσεις, το ραδιόφωνο και τον τύπο! Για παραιτήσεις πάντως ούτε λόγος...

Bookmark and Share
Read more...

11 Ιανουαρίου 2015

Αγνοώντας τους νέους!

Μόλις πριν μερικές ημέρες ήρθε στη δημοσιότητα ένα θέμα που ενώ θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων, εντούτοις πέρασε στα “ψιλά” από τα ελληνικά ΜΜΕ! 100.000 18χρονοι (γεννηθέντες το έτος 1997) μένουν οριστικά εκτός εκλογικής διαδικασίας για “τεχνικούς λόγους”. Με άλλα λόγια, 100.000 νέοι πολίτες στερούνται το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και κανείς δεν διαμαρτύρεται ουσιαστικά...

Η διαδικασία εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους είναι απλή και σαφής. Τυπικά, όλοι οι Έλληνες πολίτες αποκτούν δικαίωμα ψήφου την 1η Ιανουαρίου του έτους εντός του οποίου συμπληρώνουν την ηλικία των δεκαοκτώ, στην προκειμένη περίπτωση οι γεννηθέντες το 1997. Όμως, η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων εκλογέων θα ξεκινήσει την 1η Φεβρουαρίου στους Δήμους της χώρας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όλοι οι 18χρονοι χάνουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη ζωή τους στις επικείμενες εκλογές για μόλις μερικές ημέρες.

Με το θέμα, όμως, ασχολήθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνοντας δυο απλές και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις. Πρώτον, να τροποποιηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου το επίμαχο άρθρο προκειμένου να επιτραπεί η εγγραφή ακόμη και κατά τον Ιανουάριο. Δεύτερον, με ειδική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών οι παραληφθέντες εκλογείς να ψηφίζουν με απλή επίδειξη πιστοποιητικού εγγραφής σε δημοτολόγιο. Τέλος, ανέφερε πως για να γίνει ακόμα πιο απλή η διαδικασία θα μπορούσε να προβλεφθεί ένα ειδικό εκλογικό τμήμα ανά δημοτικό διαμέρισμα, όπου θα ψηφίζουν οι εκλογείς που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία. Δυστυχώς, όλες οι παραπάνω προτάσεις αγνοήθηκαν από το υπουργείο Εσωτερικών...

Σε μια εκλογική μάχη που έχει χαρακτηριστεί από τις πιο κρίσιμες τις τελευταίες δεκαετίες και που οι νέοι καλούνται να διαμορφώσουν ένα νέο πολιτικό τοπίο, αλλά και το ίδιο το μέλλον τους, αυτοί μένουν εκτός διαδικασίας με υπαιτιότητα της πολιτικής εξουσίας. Τις τελευταίες ημέρες πριν τη διάλυση της Βουλής πέρασαν δεκάδες τροπολογίες για τόσα ζητήματα και καμία από αυτές δεν περιλάμβανε την κατοχύρωση της ψήφου των 18χρονων. Στα δυόμιση χρόνια που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία πέρασε πολλά αντιλαϊκά μέτρα με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά δεν διανοήθηκε επ’ ουδενί να πράξει το ίδιο και σε αυτό το σημαντικότατο ζήτημα.

Αν οι 100.000 αυτοί νέοι εκλογείς προσέρχονταν στις κάλπες θα αποτελούσαν περίπου το 1,5% των συμμετεχόντων, δεδομένου πως στις πρόσφατες Ευρωεκλογές ψήφισαν περίπου 6.000.000 πολίτες. Αυτό το ποσοστό είναι ικανό να κρίνει την αυτοδυναμία ενός κόμματος ή ακόμα και την είσοδό ενός άλλου στη Βουλή! Κι εδώ τίθεται ένα μείζον ζήτημα: η απερχόμενη κυβέρνηση ολιγώρησε σκόπιμα στο να μείνουν εκτός εκλογικών καταστάσεων αυτοί οι νέοι ή πρόκειται για αμέλειά της μέσα στον πανικό της πτώσης; Πολλοί συγκλίνουν στο πρώτο, λαμβάνοντας υπόψη και τα υψηλά ποσοστά αποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Όπως και να έχει, πάντως, πρόκειται για ένα σκάνδαλο που θα πρέπει να εξετάσουμε την επομένη των εκλογών ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον!

Η κατάσταση είναι τραγική αν αναλογιστεί κανείς πως όλα τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στο Εθνικό Δημοτολόγιο. Με τη σημερινή τεχνολογία, η κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων αποτελεί υπόθεση μερικών λεπτών της ώρας και έχουμε μπροστά μας δυο εβδομάδες μέχρι της εκλογές. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους κωλυσιεργεί εις βάρος της δημοκρατίας, των θεσμών και των πολιτών της χώρας. Μια απλή πολιτική πρωτοβουλία (που δεν πάρθηκε ποτέ) αρκούσε για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Εφικτοί τρόποι υπάρχουν, θέληση όμως όχι...

Είναι αδιανόητο εν έτει 2015 οι νέοι να αποκλείονται άνευ λόγου και αιτίας από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Όταν όλοι μας αγωνιζόμαστε για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των νέων στα κοινά και τις εκλογικές διαδικασίες και όταν στην Ευρώπη συζητείται και εφαρμόζεται ήδη η ψήφος στα 16, αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας (εξαιτίας της απερχόμενης κυβέρνησης) να στερεί από 100.000 νέους πολίτες το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν! Αλήθεια, αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας που θέλουμε να μεταδώσουμε στη νέα γενιά;

Bookmark and Share
Read more...

3 Ιανουαρίου 2015

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις του 2014 στο makrystathis.blogspot.com

Έχουμε μπει αισίως στο 2015. Το 2014 αποτέλεσε άλλη μια χρονιά γεμάτη με γεγονότα, ανατροπές και σημαντικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα. Η συνεχόμενη οικονομική και πολιτική κρίση, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές, απασχολεί για ακόμα μια χρονιά την κοινή γνώμη.

Θέλω να πιστεύω πως το makrystathis.blogspot.com παρέμεινε συνεπές στις εξελίξεις και αυτή τη χρονιά. Οι 39 αναρτήσεις κάλυψαν πολλά από τα τρέχοντα ζητήματα. Πολλά γεγονότα, στιγμές και εκδηλώσεις σχολιάστηκαν και αναλύθηκαν λεπτομερώς. Από τις κρίση στην Ουκρανία έως τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Και από τις λεπτές ισορροπίες στη Μολδαβία στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία. Λόγω και της μεγαλύτερης (θεσμικής) ενασχόλησής μου με τον τομέα της νεολαίας, οι μισές αναρτήσεις αφορούσαν άμεσα τους νέους τόσο της Ελλάδας, όσο και της Ευρώπης.

Μέσα στο 2014 ολοκληρώθηκε το επιτυχημένο εγχείρημα που ξεκίνησε το 2009, δώδεκα νέες Μ.Κ.Ο. προβλήθηκαν κι αυτή τη χρονιά, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των Μ.Κ.Ο. σε 70. Οι αναγνώστες συνέχισαν να στηρίζουν το blog και αυξήθηκαν σημαντικά (ποσοτικά και ποιοτικά) και το 2014.

Ακολουθούν οι δέκα πιο δημοφιλείς αναρτήσεις του makrystathis.blogspot.com για το 2014, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της Google:
  1. 3η Σύνοδος Κορυφής Νέων Ηγετών Αφρικής-Ευρώπης
  2. Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Άλλη Όψη
  3. Is Transnistria the new Crimea?
  4. Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Ειδικές Ικανότητες “Λάμψη”
  5. Εγγύηση για τη Νεολαία
  6. Co-management in our local communities
  7. Παγκόσμιο Φόρουμ Νεολαίας Seliger 2014
  8. EU Integration Forum 2014
  9. Μ.Κ.Ο.: ανιδιοτελής προσφορά ή μέσο κερδοφορίας;
  10. Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε τίτλο, μπορείτε να μεταφερθείτε στην αντίστοιχη ανάρτηση. Καλή χρονιά και καλή ανάγνωση!

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP