European Youth Work Convention 2015
Τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιήθηκε το πρώτο European Youth Work Convention στη Γάνδη του Βελγίου στα πλαίσια της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εκδήλωση εκείνη είχε θετικά αποτελέσματα και οδήγησε στην υιοθέτηση εγγράφων όπως η Διακήρυξη της Γάνδης.
Από τότε, πολλές σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τόσο στις πρακτικές, όσο και στις πολιτικές για το youth work. Οι νέοι έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των ποσοστών ανεργίας, ενώ οι πολιτικές λιτότητας έχουν θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση για το youth work σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, η κρίση δημιούργησε κίνητρο και ευκαιρία για την αύξηση των εναλλακτικών μορφών του youth work και καινοτόμων προσεγγίσεων για τη συμμετοχή των νέων.
Αυτές οι εξελίξεις επιβάλλουν την επανεκτίμηση της κατάστασης ώστε να δοθεί ξανά ώθηση στο youth work στην Ευρώπη. Παράλληλα είναι επιτακτική ανάγκη η ανανέωση της στρατηγικής για το youth work. Υπό αυτές τις συνθήκες διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες το διάστημα 27-30 Απριλίου το 2ο European Youth Work Convention με τη συμμετοχή πάνω από 450 youth workers, ερευνητών και κυβερνητικών εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη με θέμα συζήτησης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το youth work σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο! Παρούσες ήταν εθνικές αντιπροσωπείες από τις περισσότερες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ εκπρόσωποι από τα κυριότερα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας έλαβαν επίσης μέρος. Όλοι αυτοί μαζί αντιπροσωπεύουν τους βασικούς παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την προώθηση και την ανάπτυξη του youth work τόσο σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο στη χώρα τους, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της Βελγικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες πέρα από τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις, έλαβαν μέρος σε 24 ομάδες εργασίας και σε συμμετείχαν 20 επιτόπιες επισκέψεις που τους έδωσαν την ευκαιρία να δουν πράγματα για το youth work που γι’ αυτούς θα μπορούσαν να είναι καινοτόμα και διαφορετικά, προκαλώντας πιο βαθύ προβληματισμό σχετικά με τις δικές τους προοπτικές και πρακτικές.
Το 2ο European Youth Work Convention είχε σαν στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους στο πλαίσιο της ποικιλομορφίας των πρακτικών του youth work μέσα από επτά θεματικές:
- Το νόημα, ο “λόγος ύπαρξης” του youth work
- Οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του youth work
- Τα πρότυπα και πρακτικές που συνιστούν το youth work
- Οι συνδέσεις μεταξύ του youth work και της ευρύτερης εργασίας με τους νέους (τυπική εκπαίδευση, κατάρτιση και απασχόληση, επιχειρηματικότητα και άλλα)
- Η αναγνώριση του youth work εντός και εκτός του τομέα της νεολαίας
- Η ανάγκη για εκπαίδευση και κατάρτιση για την ποιότητα
- Η αξία του youth work για τους νέους, τις κοινότητές τους και την κοινωνία γενικότερα
Κύριο αποτέλεσμα αυτής της εκδήλωσης είναι η συγγραφή μιας νέας Διακήρυξης που έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθεί ως έγγραφο αναφοράς που θα δώσει μια νέα ώθηση στις πολιτικές για το youth work στην Ευρώπη. Η Διακήρυξη παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του τελετής λήξης στις 30 Απριλίου με παρόντες υψηλού επιπέδου εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών. Αυτοί κλήθηκαν να αντιδράσουν στους σαφείς προσανατολισμούς που προβλέπονται στο κείμενο για την υιοθέτηση μιας νέας ευρωπαϊκής ατζέντας και ενός σχεδίου δράσης για το youth work. Η Διακήρυξη θα παραληφθεί επίσης από τη λετονική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σε αυτές τις δύσκολες εποχές για την οικονομία και την κοινωνία, το youth work περνάει τη δική του κρίση λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης και της έλλειψης προσοχής από τους ιθύνοντες. Η Διακήρυξη αναφέρει, άλλωστε, πως “το youth work δεν είναι μια πολυτέλεια, αλλά μια υπαρξιακή αναγκαιότητα εάν η επισφαλής Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανησυχίες της σχετικά με την κοινωνική ένταξη, τη συνοχή και την ισότητα των ευκαιριών, καθώς και την προσήλωση στις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το youth work αποτελεί κεντρικό στοιχείο της κοινωνικής Ευρώπης”. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Παρ’ όλα αυτά, η Ευρώπη θα πρέπει να προσέξει και να επενδύσει στο καλύτερο προϊόν που διαθέτει: τη νεολαίας της!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου