2 Μαΐου 2015

Ideas Lab: IDEA Box

Στο πλαίσιο των εργασιών της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε μια νέα πρωτοβουλία: τα Ideas Labs που έχουν σαν στόχο τη συλλογή ιδεών και προτάσεων από νέους για ζητήματα που τους αφορούν. Ομάδες νέων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν πάνω σε προτάσεις τις οποίες θα μοιραστούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικών Νεολαίας, καθώς και με άλλους νέους σε όλη την Ευρώπη μέσω του European Youth Portal και όχι μόνο.

Τα Ideas Labs αποτελούν ουσιαστικά μια πλατφόρμα παραγωγής καινοτόμων ιδεών για δράση πάνω σε προβλήματα που απασχολούν τους νέους. Βασικός στόχος τους είναι να δημιουργηθούν νέες καινοτόμες προτάσεις για συγκεκριμένες μελλοντικές δράσεις στον τομέα της νεολαίας. Οι ιδέες αυτές στη συνέχεια θα αξιολογηθούν online από άλλους νέους πριν αποσταλούν στους πολιτικούς και τους ανθρώπους που χαράσσουν πολιτικές και λαμβάνουν αποφάσεις για αξιολόγηση, ανατροφοδότηση και ενδεχομένως ακόμα και υλοποίηση.

Ήδη πάνω από 600 νέοι έλαβαν μέρος στα 40 εθνικά Ideas Labs κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου και δημιούργησαν νέες ιδέες πάνω σε τέσσερις θεματικές:
  • Απασχόληση: πρωτότυποι τρόποι για την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης των νέων
  • Μεγάλες επιχειρηματικές ιδέες για να βελτιωθούν οι ζωές των νέων ανθρώπων
  • Πως να ενεργοποιήσουμε τους νέους στην πολιτική ζωή
  • Η συμμετοχή των νέων σε θέματα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του “Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη 2015”

Η ιδέα που δημιουργήθηκε στο Ideas Lab της Αθήνας αφορούσε το πως να ενεργοποιήσουμε τους νέους στην πολιτική ζωή και την ενασχόληση με τα κοινά. Πως δηλαδή θα κάνουμε περισσότερους νέους να εμπλακούν ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία, να συμμετέχουν και να δραστηριοποιούνται σε φορείς, οργανώσεις, συλλόγους, άτυπες ομάδες, πρωτοβουλίες πολιτών κλπ.

Αρχικά, δημιουργήθηκε μια ομάδα 15 περίπου συμμετεχόντων που προέρχονται από το χώρο του youth work, οι οποίοι δούλεψαν με τη βοήθεια ενός συντονιστή μέσω διαδικτύου. Στη συνέχεια, συναντήθηκαν στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν την πρότασή τους.

Η ελληνική πρόταση που προέκυψε είναι το Intercultural Democratic European Action - I.D.E.A. Box, ένα σύστημα “αλυσίδας” -ένα πραγματικό κουτί και μια ηλεκτρονική μονάδα παρακολούθησης- που θέτει προκλήσεις σε συμμετέχοντες από επιλεγμένα σχολεία σε καθένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το IDEA Box είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για μαθητές γυμνασίου-λυκείου σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν Εθνική Υπηρεσία. Αποτελείται από μια διαδικτυακή πλατφόρμα και ένα πραγματικό κουτί με περιεχόμενο έκπληξη.

Πως όμως δουλεύει όλο αυτό και τι το κάνει να ξεχωρίζει; Κάθε κουτί περιέχει ένα DVD που θέτει μια πρόκληση για το σχολείο, αντανακλώντας το βασικό θέμα του ευρωπαϊκού έτους, καθώς επίσης και δώρα (αναμνηστικά, τοπικές λιχουδιές ή χειροτεχνίες) και ένα λεύκωμα για να συλλέξουν τις φωτογραφίες, τις αναμνήσεις και τις αντιδράσεις τους σε αυτό οι συμμετέχοντες. Κάθε σχολείο θα πρέπει να εγγραφεί σε μια online πλατφόρμα και αρχικά ένα σχολείο από κάθε χώρα θα επιλεγεί και θα λάβει το πρώτο κουτί, το οποίο θα περιέχει ένα εγχειρίδιο οδηγιών για τους συμμετέχοντες. Το σχολείο θα στείλει στη συνέχεια το κουτί στην επόμενη χώρα της επιλογής του, ενώ ένα σύστημα παρακολούθησης θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την πορεία του. Όταν τώρα ένα σχολείο λαμβάνει το IDEA Box, πρέπει να εκτελέσει την πρόκληση που περιέχεται σε αυτό και να ετοιμάσει μια άλλη πρόκληση για τον επόμενο παραλήπτη. Κάθε σχολείο θα προετοιμάσει και θα ανεβάσει ένα βίντεο που θα δείχνει τη δουλειά που έγινε, όσο και την απάντηση στην πρόκληση.

Τι θα προσφέρει τελικά το IDEA Box:
  • Θα ευαισθητοποιήσει και θα εμπλέξει τους νέους στο θέμα του εκάστοτε Ευρωπαϊκού Έτους
  • Θα μοιραστεί τη σχολική πραγματικότητα και την καθημερινή ζωή των μαθητών
  • Θα προωθήσει τη διαπολιτισμική μάθηση και την πολιτιστική ταυτότητα
  • Θα ενισχύσει τις δεξιότητες του ενεργού πολίτη

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο με πρακτικό, άμεσο αντίκτυπο που προσφέρει ένα διασκεδαστικό τρόπο για να κάνει τους μαθητές ενεργούς πολίτες. Ακόμα, η διασύνδεση της πλατφόρμας με τα σύγχρονα social media θα βοηθήσει στη μεγαλύτερη προώθηση του εγχειρήματος. Η ελληνική πρόταση έχει ήδη αποσπάσει πολλά θετικά σχόλια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και απομένει η επίσημη παρουσίασή της στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να υλοποιηθεί και να δούμε τα οφέλη της στην πράξη!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP