Διεθνής Ημέρα Νεολαίας 2015
Η 12η Αυγούστου έχει οριστεί ως Διεθνής Ημέρα Νεολαίας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. το 1999. Η ημέρα αυτή παρέχει μια σημαντική ευκαιρία να εισακουστούν σε ανώτερο επίπεδο οι εκκλήσεις των οργανώσεων νεολαίας και των κρατών σε όλο τον κόσμο για να ενισχυθούν οι πολιτικές για τους νέους και οι μηχανισμοί συνεργασίας με τους νέους μέσα από καινοτόμους τρόπους.
Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή (και οι εορτασμοί της) είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Χρησιμοποιείται ένα κεντρικό σύνθημα για να μεταδώσει την κατεύθυνση και τους στόχους των πρωτοβουλιών για τη νεολαία στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Νεολαίας, αλλά και για να εμπνεύσει τους νέους να αναλάβουν ενεργό δράση. Το θέμα φετινών εκδηλώσεων και διεργασιών είναι “Συμμετοχή της Νεολαίας στα Κοινά”.
Η εμπλοκή και η συμμετοχή των νέων είναι απαραίτητη για την επίτευξη της βιώσιμης ανθρώπινης ανάπτυξης. Παρ’ όλα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις, οι ευκαιρίες για τους νέους να συμμετάσχουν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά είναι ελάχιστες ή εντελώς ανύπαρκτες. Η ανάπτυξη της νεολαίας βρίσκεται στο επίκεντρο της συνολικής ανάπτυξης. Το 2015 είναι ένα σημαντικό έτος για την αύξηση της επένδυσης στη νεολαία, αφού συμπίπτει και με την 20η επέτειο του “Παγκόσμιου Προγράμματος Δράσης για τη Νεολαία (World Programme of Action for Youth)”.
Καθώς η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί στενά την πρόοδο στην επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας και βάζει μπρος ένα φιλόδοξο και εφικτό όραμα για την Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015 (Post-2015 Development Agenda) και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs), είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι οι προτεραιότητες των νέων και οι ανησυχίες τους αντικατοπτρίζονται σε αυτά. Οι SDGs είναι ιδιαιτέρως σημαντικοί για τη νεολαία, καθώς και η συμμετοχή των νέων είναι ακόμη πιο επιτακτική από ποτέ στη δημιουργία ενός πλαισίου για την ανάπτυξη, η οποία τοποθετεί τους ανθρώπους στον πυρήνα του.
Ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός είναι κάτω των 30 ετών! Κι όμως, ο μέσος όρος ηλικίας στα κοινοβούλια είναι τα 53 έτη... Μόνο το 1,65% των μελών των κοινοβουλίων είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, ενώ στο 1/3 των κρατών το δικαίωμα του εκλέγεσθαι αποκτάται στα 25 έτη. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι πως τα 2/3 των κρατών παγκοσμίως δεν συμβουλεύονται τη γνώμη των νέων πολιτών τους κατά τη διαδικασία προετοιμασίας στρατηγικών μείωσης της φτώχειας ή εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων. Όλα τα παραπάνω στατιστικά καταδεικνύουν με τον πιο καταφανή τρόπο πως η νεολαία υποεκπροσωπείται στους πολιτικούς θεσμούς, παρόλο που οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται σε αυτούς έχουν αντίκτυπο στη ζωή και το μέλλον τους!
Αντίστοιχες καταστάσεις μπορούμε να παρατηρήσουμε και στη χώρα μας. Οι νέοι “ακούγονται” ελάχιστα από τους πολιτικούς και τους φορείς λήψης των αποφάσεων, υποεκπροσωπούνται στους πολιτικούς θεσμούς και τίθενται στο περιθώριο του κοινωνικού διαλόγου. Τα υψηλά ποσοστά της νεανικής ανεργίας έχουν επίσης συμβάλλει στο να είναι όλο και λιγότερο ανεξάρτητοι και αυτάρκεις, πράγμα που επηρεάζει τη βούληση και τις επιλογές τους σε μεγάλο βαθμό!
Η εργασία, η συμμετοχή στα κοινά, η εκπαίδευση, η υγεία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή είναι μερικοί μόνο από τους τομείς στους οποίους η νεολαία μπορεί να έχει (και πρέπει να έχει) καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο μέλλον, αλλά και στο παρόν. Η επένδυση στη νέα γενιά θα “χτίσει” κοινωνίες περισσότερο βιώσιμες με μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερη παιδεία και ευημερία. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας δράσουμε συντονισμένα για την επίτευξη αυτών των στόχων!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου