28 Οκτωβρίου 2009

Αριθμός 52000



Παρακολούθησα πριν μερικές ημέρες στην ΕΤ1 την εκπομπή «Σαν παραμύθι». Είχε ως θέμα την αφήγηση ενός Κρητικού, του Δημόκριτου Παυλάκη, σχετικά με τη «ζωή» του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου. Υπάρχουν αρκετοί που αυτές τις μέρες γράφουν αφιερώματα για τις ιστορικές νίκες των Ελλήνων στο αλβανικό μέτωπο, αλλά και τις ανδραγαθίες τους στα υπόλοιπα μέτωπα του πολέμου. Δυστυχώς, όμως, ο πόλεμος δεν είναι μόνο νίκες, αλλά κυρίως πόνος και δυστυχία! Έτσι, αυτό το άρθρο αποτελεί το δικό μου «αφιέρωμα» στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…
Και μόνο το άκουσμα της λέξης «Νταχάου» ξυπνάει αμέσως μέσα μας αρνητικά αισθήματα. Η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο σοκαριστική! Το στρατόπεδο συγκέντρωσης δημιουργήθηκε το 1933 αρχικά για πολιτικούς κρατουμένους, δηλαδή αντιφρονούντες του χιτλερικού καθεστώτος, σοσιαλδημοκράτες, κομμουνιστές και συνδικαλιστές. Αργότερα, σε αυτό φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν Εβραίοι, μάρτυρες του Ιεχωβά, Ρομά και ομοφυλόφιλοι. Το ίδιο στρατόπεδο αποτέλεσε πρωτεύων τόπο συγκέντρωσης αιχμαλώτων από τις χώρες που εισέβαλαν και κατακτούσαν οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους.
Ας πάμε, όμως, να δούμε εκ των έσω πως λειτουργούσε. Η αφήγηση του αγέρωχου γερο-Δημόκριτου ήταν συγκλονιστική και καθηλωτική! Άλλωστε, εκεί πέρασε περισσότερα από τέσσερα χρόνια… Το πρώτο πράγμα που συναντά κανείς είναι η σιδερένια πόρτα με την επιγραφή “ARBEIT MACHT FREI” (=Η εργασία απελευθερώνει). Ο Κρητικός της ιστορίας μας άνηκε στους «τυχερούς», καθώς έφτασε εκεί με τρένο. Υπάρχουν αναφορές πως οι Ναζί ανάγκαζαν Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου να διασχίζουν πεζή (!) το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής από τα πεδία των μαχών μέχρι το Νταχάου. Φυσικά, οι περισσότεροι δεν έφταναν ποτέ… Αμέσως μετά ακολουθούσε η κατάσχεση των ρούχων των κρατουμένων και η καταγραφή τους. Τους έδιναν από μια ριγέ στολή κι ένα ζευγάρι τσόκαρα. Επίσης, τους χάραζαν κι ένα σημάδι (σαν τατουάζ) ανάλογα με τη χώρα καταγωγής τους ή τον λόγο φυλάκισής τους και τους κούρευαν. Από εδώ και πέρα δεν υπάρχουν ονόματα παρά μόνο αριθμοί. Το «Δημόκριτος Παυλάκης» αντικαταστάθηκε από το απρόσωπο νούμερο 52000. Κανείς δεν πρόκειται να τον φωνάξει ξανά με το όνομά του μέσα στο Νταχάου, ούτε να τον ρωτήσει από πού έρχεται κτλ. Ο αριθμός 52000 τα λέει όλα για τη Γκεστάπο.
Η μέρα ξεκινούσε με το προσκλητήριο. Όλοι οι κρατούμενοι συγκεντρώνονταν στον προαύλιο χώρο του στρατοπέδου και παρέμεναν εκεί για αρκετή ώρα γυμνοί να υπομένουν το ψύχος. Τους επιθεωρούσαν Γερμανοί αξιωματικοί, κυρίως της Αεροπορίας, και κρατούσαν το νούμερο όσων πίστευαν πως έχουν την κατάλληλη σωματοδομή και χαρακτηριστικά για τα διάφορα πειράματά τους. Εάν κάποιος έλειπε από το προσκλητήριο οι υπόλοιποι ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν ως και τρεις ώρες κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες. Πολλοί δεν άντεχαν και σωριάζονταν νεκροί στη γη! Όσοι άντεχαν αναγκάζονταν να υπομείνουν το ντουζ με παγωμένο νερό. Στη συνέχεια έπιαναν δουλειά για πολλές ώρες ακατάπαυστα. Μόνο τους διάλειμμα ήταν για φαγητό: καροτόζουμο με ψωμί… Ακόμα και στην τουαλέτα πήγαιναν με το χρονόμετρο. Μάλιστα, υπήρχαν φορές που οι κρατούμενοι πήγαιναν στην τουαλέτα, αποκοιμιούνταν από την κούραση και στη συνέχεια οι Γερμανοί αξιωματικοί τους μαστίγωναν προς παραδειγματισμό των υπολοίπων! Η καταναγκαστική τους εργασία χρησιμοποιούνταν από τα SS για να αυξήσουν τα έσοδά τους, αφού εκμίσθωναν ουσιαστικά τους αιχμαλώτους σε, κρατικές και ιδιωτικές, επιχειρήσεις και βιομηχανίες.
Αυτός ο τρόπος ζωής κάθε άλλο παρά φυσιολογικός ήταν. Σιγά-σιγά το στρατόπεδο γέμισε αποστεωμένους ανθρώπους ανίκανους να σταθούν στα πόδια τους. Όμως, η σωματική καταπόνηση δεν ήταν τίποτα μπροστά στην ψυχική… Οι ίδιοι οι κρατούμενοι εξαναγκάζονταν από τα SS να μεταφέρουν τα άψυχα σώματα των συγκρατουμένων τους στο κρεματόριο για την αποτέφρωση. Δυσωδία παντού στο χώρο. Η μυρωδιά των καμένων ανθρωπίνων σωμάτων έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Το θέαμα, όμως, ήταν περισσότερο μακάβριο. Στοιβαγμένοι σε καρότσια άνθρωποι με πεταγμένα τα μάτια, με αίμα να τρέχει από τη μύτη και το σώμα τους. Ήταν τα θύματα των πειραμάτων που πραγματοποιούσαν πάνω τους οι γιατροί των SS.
Πολλοί προσπάθησαν να δραπετεύσουν τη νύχτα! Τους έβλεπαν όλοι καμένους και καρφωμένους στα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα το επόμενο πρωί. Οι Γερμανοί έπαιρναν δρακόντεια μέτρα για την αποφυγή δραπετεύσεων. Είχαν σκοπιές κάθε 8 μέτρα και πανύψηλα ηλεκτροφόρα πλέγματα περιμετρικά του στρατοπέδου. Ήθελαν να μην μαθευτεί παραέξω τίποτα από όσα συνέβαιναν εκεί. Έχει ακουστεί πως 2 Έλληνες κατάφεραν να δραπετεύσουν από το Νταχάου. Οι Γερμανοί τους συνέλαβαν, αλλά δεν τους τιμώρησαν επειδή τους θεώρησαν ήρωες με το κατόρθωμα που πέτυχαν!
Έπρεπε, λοιπόν, να βρουν άλλο τρόπο να διαφύγουν. Ένας Έλληνας, συντοπίτης του Δημόκριτου από την Κρήτη, υποδύθηκε τον άρρωστο στο πρωινό προσκλητήριο καταρρέοντας. Οι Γερμανοί αναγκάστηκαν να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Δεν ήταν ελεύθερος, μα είχε ένα πιάτο φαΐ να φάει! Έπειτα από μέρες επέστρεψε πίσω στο Νταχάου και ξαναπροσποιήθηκε τον άρρωστο. Αυτό το επανέλαβε άλλη μια φορά. Οι Γερμανοί αξιωματικοί κατάλαβαν το κόλπο που είχε σκαρώσει και τον απομάκρυναν από τους υπόλοιπους. Κανείς δεν τον ξαναείδε… Το μόνο που πρόλαβε να πει στον Δημόκριτο είναι: «Να μου φιλήσεις την Κρήτη!».
Τα χρόνια κυλούσαν βασανιστικά και μαρτυρικά. Οι περισσότεροι αιχμάλωτοι πέθαιναν, αλλά ο αριθμός των κρατουμένων διατηρούνταν αμείωτος. Κάθε μέρα νέοι αιχμάλωτοι εισάγονταν στο Νταχάου. Οι τιμωρίες συχνές και «δι’ ασήμαντον αφορμή». Βασανιστήρια με μαστίγια, «ψυχολογικός πόλεμος», αλλά και εν ψυχρώ εκτελέσεις αποτελούσαν την καθημερινότητα στο κολαστήριο του Νταχάου. Πενήντα Ρώσοι βρήκαν τραγικό θάνατο στους «φούρνους» των Ναζί επειδή την ώρα της εργασίας ψέλλισαν τον εθνικό τους ύμνο!
Το Νταχάου είχε τόσους κρατούμενους που «δάνειζε» μερικούς σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχαν ελλείψεις… Σε μια τέτοια «ανταλλαγή» συμμετείχε και ο Δημόκριτος Παυλάκης. Τους μετέφεραν με τρένο για άλλο στρατόπεδο στην Τσεχία. Με κάποιο τρόπο κατάφερε να διαφύγει και να βρει καταφύγιο στη σοφίτα ενός Τσέχου. Αυτός τον περιέθαλψε, του έδωσε φαΐ, ρούχα και στέγη για να μείνει! Μετά από λίγο καιρό ήρθε η απελευθέρωση. Όμως, ο Δημόκριτος ήταν σε άθλια κατάσταση και κινδύνευε να πεθάνει από τύφο. Χάρη στη συνδρομή ενός (άγνωστου) Ρώσου βρέθηκε κρεβάτι σε νοσοκομείο για τον Δημόκριτο. Ο Ρώσος έδειξε τέτοια προθυμία να προσφέρει στο Δημόκριτο μόλις πληροφορήθηκε την κράτησή του στο Νταχάου.
Έγινε καλά. Ήθελε να επιστρέψει, όμως, άμεσα στην Κρήτη, τη γενέτειρά του. Ο Ρώσος τον βοήθησε και πάλι, καθώς του ετοίμασε όλα τα απαραίτητα έγγραφα ταχύτατα και τον εφοδίασε με ένα συνοδευτικό πως πρέπει να προωθηθεί αμέσως στην Ελλάδα. Γύρισε ουσιαστικά γρήγορα. Όταν έφτασε στην Κρήτη έσκυψε και φίλησε το χώμα της, ενώ την ώρα που πήγε στο χωριό του βρήκε τους συγχωριανούς του να του κάνουν μνημόσυνο! Με τις μνήμες να τον βασανίζουν και τις εικόνες νωπές ακόμα στο μυαλό του έφτιαξε μια καινούργια ζωή. Από τα χαλάσματα γεννήθηκε ένα οικοδόμημα. Το νούμερο 52000 του Νταχάου ήταν και πάλι ο Δημόκριτος Παυλάκης από την Κρήτη…

Bookmark and Share
Read more...

28 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων



Ελάχιστοι γνωρίζουν πως, εκτός από την εθνική μας εορτή, σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων. Καθιερώθηκε το 2005 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την αξία της δωρεάς οργάνων σώματος που μέσω της μεταμόσχευσης χαρίζουν το πολύτιμο δώρο της ζωής σε πάσχοντες συνανθρώπους μας.
Η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση φθαρμένων ανθρωπίνων οργάνων από άλλα υγιή, αποτελεί για πολλούς συνανθρώπους μας τη μοναδική ρεαλιστική ελπίδα για μια υγιή και παραγωγική ζωή, έχει καθιερωθεί ως ευρέως αποδεκτό μέρος της ιατρικής θεραπείας και θεωρείται ως μία νίκη του ανθρώπου στην πάλη του με την αρρώστια και το θάνατο. Για να λάβει, όμως, σάρκα και οστά ένα ευρύ μεταμοσχευτικό πρόγραμμα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δωρεά οργάνων, ένα θέμα δύσκολο όχι τόσο ως ιατρικό-επιστημονικό επίτευγμα όσο γιατί προκαλεί κοινωνικά διλήμματα, και στην πατρίδα μας και σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ, παράλληλα, για την ανάπτυξή του απαιτείται η κοινωνική στήριξη, άνευ της οποίας δεν μπορεί να υπάρξει. Επιπλέον, όπως συμβαίνει με όλες τις ανθρώπινες εξελίξεις, αυτός ο ιδιαίτερος χώρος της ιατρικής επιστήμης, παρά την ελπίδα που προσφέρει, παρουσιάζει επίσης κάποια σοβαρά θέματα που πρέπει να εξεταστούν υπό το φως μιας διορατικής ανθρωπολογικής και ηθικής σκέψης.
Η δωρεά οργάνων αποτελεί δείγμα κοινωνικής ευαισθητοποίησης και είναι μια πράξη που μας αφορά όλους. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.
Δυστυχώς, ενώ τα μηνύματα από το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι επιτυχίες των Ελλήνων ιατρών μάς υπόσχονται πολλά και δίνουν ελπίδα για το μέλλον, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τον αριθμό των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2001 η αναλογία του αριθμού μεταμοσχεύσεων από πτωματικούς δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ελλάδα ήταν 2.9, τη στιγμή που στην Ισπανία ήταν 32.5, στην Πορτογαλία 20.2, στην Αυστρία 23.7 και στο Βέλγιο 21.6. Παρόμοια στασιμότητα ή ακόμα και κάμψη στον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως και οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε απροθυμία των συγγενών στο να συναινέσουν στη δωρεά οργάνων προσφιλών τους προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες της απροθυμίας αυτής είναι, σίγουρα, πολλές αλλά οι σημαντικότερες πρέπει να αναζητηθούν στην ελλιπή και εσφαλμένη ενημέρωση ή παραπληροφόρηση του πληθυσμού που συχνά πέφτει θύμα διογκωμένης φημολογίας, στην έλλειψη εμπιστοσύνης σε φορείς και γιατρούς και στο φόβο για εμπόριο οργάνων και στις διάφορες προλήψεις και προκαταλήψεις που συνοδεύουν το τέλος της ζωής.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων το α' τρίμηνο του 2008, η πορεία της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 56% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι Έλληνες ευαισθητοποιούνται ολοένα και περισσότερο απέναντι στη Δωρεά Ιστών και Οργάνων και αυτό αποτυπώνεται και στα νούμερα. Κατά τη διάρκεια του α' τριμήνου του 2008 αξιοποιήθηκε το ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό της τάξης του 64,5% των δυνητικών δοτών. Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2007, το ποσοστό αξιοποίησης άγγιζε μόλις το 29,2%.
Για να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αυτά τα ποσοστά χρειάζεται πάνω απ’ όλα να σπάσουμε τις προκαταλήψεις και τις ιδεοληψίες που ταλανίζουν και αποθαρρύνουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού από την πράξη της δωρεάς οργάνων και να εμπεδώσουμε ένα ισχυρό αίσθημα εμπιστοσύνης για τη λειτουργία των φορέων και των θεσμών. Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων συμβάλλει τα μέγιστα στην κατεύθυνση αυτή με τη δράση του. Δεν αρκεί, όμως, αυτό. Η Πολιτεία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα των μεταμοσχεύσεων και όχι μόνο. Η Εκκλησία έχει αποδεχτεί ανεπιφύλακτα την ιδέα της δωρεάς οργάνων θεωρώντας την υπέρτατη πράξη ανθρωπισμού και φιλαλληλίας. Όλοι, λοιπόν, συμφωνούν πως η δωρεά οργάνων αποτελεί «πράξη σωτηρίας» προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο. Ας το αποδείξουμε στην πράξη…

Bookmark and Share
Read more...

23 Οκτωβρίου 2009

e-Τρίκαλα



Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Τρίκαλα βρίσκονται μεταξύ των 21 πιο έξυπνων κοινοτήτων στον κόσμο (Smart21), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο ICF, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη και εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει το θεσμό ανάδειξης της πιο έξυπνης κοινότητας του κόσμου. Τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται ως «η ηλεκτρονική πρωτεύουσα της Ελλάδας» και όχι άδικα!
Όλα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν, το 2003. Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν με στόχο να αποκτήσει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης. Σήμερα, σε όλη την πόλη των Τρικάλων υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο και μάλιστα με ταχύτητα αντίστοιχη εκείνης μίας ADSL σύνδεσης των 768 kbps. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το 2005 που λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο στα Τρίκαλα εξυπηρετούνται πάνω από 6000 νοικοκυριά από συνολικά 14 κόμβους. Θα πρέπει να τονιστεί πως μέσω του ασύρματου δικτύου δεν επιτρέπονται τα online παιχνίδια, η πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο και η ανταλλαγή «πειρατικών» αρχείων μουσικής και βίντεο.
Οι προσδοκίες αυξήθηκαν κι έτσι δημιουργήθηκαν διάφορα προγράμματα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρώτο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή είναι το ψηφιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης». Ξεκίνησε το 2006 και αποτελεί ιδέα που ανήκει στο πρόγραμμα Iris που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στη Βαρκελώνη. Μέσω του «Δημοσθένη», ο πολίτης μπορεί να ενημερώσει τη δημοτική αρχή για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή του. Το πρόγραμμα λειτουργεί με ειδική χωρίς χρέωση τηλεφωνική γραμμή, αλλά και μέσω του διαδικτύου. Με μια απλή τηλεφωνική κλήση ή στέλνοντας μια αίτηση μέσω διαδικτύου, ο κάθε κάτοικος των Τρικάλων μπορεί να ενημερώσει το δήμο για πιθανές βλάβες στη γειτονιά του, για κάποιον κατεστραμμένο κάδο, ακόμα και για ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο. Το αίτημα αυτό καταχωρείται σε μία βάση δεδομένων και ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία, η οποία δίνει και εκτίμηση για το χρόνο ικανοποίησης του αιτήματος. Ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται κάθε στιγμή για την εξέλιξη του αιτήματος του.
Άλλη μια καινοτομία των «ηλεκτρονικών Τρικάλων» είναι η δυνατότητα που δίνεται στους κατοίκους να συμμετέχουν σε ανοιχτό διάλογο για τα θέματα που απασχολούν την πόλη, να συμβάλλουν στην επιλογή των θεμάτων που θα συζητηθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να το παρακολουθούν online. Όλα αυτά υλοποιούνται με το πρόγραμμα «e-dialogos» που περιλαμβάνει τρία εργαλεία: τις ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά αιτήματα και τις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις. Θεωρητικά, το e-dialogos είναι μία πρωτοποριακή ιστοσελίδα ανοιχτού διαλόγου που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής δράσεων της πόλης τους. Στην ουσία αποτελεί ένα βήμα για την ψηφιακή δημοκρατία (e-democracy), καθώς δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά ακόμα και αν για συγκεκριμένους λόγους δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινά με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Έτσι, με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, οι δημότες του Δήμου Τρικάλων μπορούν να παρακολουθούν από το σπίτι τους τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κι αν οι ίδιοι διαθέτουν υποδομή όπως ένα απλό μικρόφωνο και μια κάμερα, να μπορούν να παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και άτομα που ζούνε εκτός Ελλάδας και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους. Επίσης, όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προκηρύξεις και δημόσιες διαβουλεύσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο και είναι εμφανείς και διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο!
Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που έχει υλοποιηθεί από το Δήμο Τρικκαίων είναι η «Τηλεπρόνοια». Έχει στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και πιλοτικά το πρόγραμμα οργανώθηκε με τη μορφή τηλεκαρδιολογίας σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια δόθηκαν δωρεάν από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας του Δήμου συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας. Τα αποτελέσματα της τηλεμετρίας αποστέλλονται στο δήμο μέσω τηλεφώνου και από εκεί μέσω του διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. Το μεγάλο όφελος για τους ασθενείς είναι η τροποποίηση της αγωγής ή η ειδοποίηση για περαιτέρω εξετάσεις αν διαπιστωθεί παθολογική μέτρηση. Και όλα αυτά χωρίς καν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων από αυτή την πιλοτική εφαρμογή, ο Δήμος Τρικκαίων επέκτεινε την «Τηλεπρόνοια» και σε ασθενείς με χρόνιο βρογχικό άσθμα μέσω τηλεσπιρομέτρησης.
Όμως, η τεχνολογία χρησιμοποιείται και για την εξυπηρέτηση των μεταφορών. Για το λόγο αυτό λειτουργεί στο Δήμο Τρικκαίων ένα ολοκληρωμένο σύστημα «ευφυών» μεταφορών με στόχο να απεγκλωβιστεί το κέντρο της πόλης από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Στα πλαίσια αυτού του μέτρου λειτουργεί ηλεκτρονική πληροφόρηση σε στάσεις των μέσων μαζικής κυκλοφορίας καθώς και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.
Οι αρμόδιοι, όμως, στα Τρίκαλα δεν επαναπαύονται. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία σύστημα οπτικών ινών μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων(!) με στόχο τη βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες. Το δίκτυο αυτό συνδέει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με τρόπο γρήγορο και αξιόπιστο. Έτσι, ο Δήμος Τρικκαίων έγινε ο πρώτος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιεί οπτικές ίνες!
Η πρωτοπορία, απ’ ότι φαίνεται, αποδίδει καρπούς στα Τρίκαλα. Συνεπώς, η πόλη της Θεσσαλίας αποτελεί τρανό παράδειγμα για το πως θα πρέπει να είναι και να λειτουργούν οι σύγχρονες πόλεις στο (άμεσο) μέλλον. Ανάλογες αξιέπαινες προσπάθειες αξίζουν την προσοχή μας, αλλά και τον παραδειγματισμό. Πραγματικά είναι κρίμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, αν όχι στην τελευταία θέση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη χρήση και την αξιοποίηση του διαδικτύου…

Bookmark and Share
Read more...

2 Οκτωβρίου 2009

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση “Καλλιστώ”



Η «Καλλιστώ» γεννήθηκε στην ελληνική περιφέρεια το 2004, είναι όμως ήδη ένα 15χρονο «παιδί», που περπάτησε στην Πίνδο, στη Ροδόπη, στο Γράμμο. Εκεί εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της, μελετώντας τα βήματα της αρκούδας, τις διαδρομές του λύκου, τα ελάχιστα ίχνη του λύγκα.
Σήμερα, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, η αρχική ομάδα των ειδικών επιστημόνων πλαισιώθηκε από ανθρώπους ευαίσθητους σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλοι μαζί προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, σα δημόσιο και συλλογικό αγαθό, να ασκήσουν τον έλεγχο, που προβάλλει σαν δημοκρατικό καθήκον, απέναντι σε όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την ίδια την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
Η σύγχρονη «Καλλιστώ» προβάλλει την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή. Αγγίζει τη συνείδηση κάθε ενημερωμένου πολίτη, τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων, οικουμενικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας.
Με ένα δίκτυο οργανώσεων της Μεσογείου και της Ευρώπης (με ολοκληρωμένη παρουσία σε όλη τη νοτιοανατολική της πλευρά) έχει ήδη πολλούς τομείς παρέμβασης, αλλά εστιάζει τις δράσεις της στη διατήρηση της άγριας ζωής και της φύσης. Είναι παντού, σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις δασικές εκτάσεις των Βαλκανίων.
Πρώτο τους μέλημα: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας. Οι γνώσεις τους έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, με ολοκληρωμένες απαντήσεις και επιτυχείς εφαρμογές σε κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης οικοσυστημάτων, προστασίας της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.
Δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και όλη τη Ν.Α. Ευρώπη:
·Σχεδιάζουν και συντονίζουν εκστρατείες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
·Οργανώνουν την προσφορά εθελοντικής εργασίας, με στόχο την ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος.
·Παρεμβαίνουν για να εξουδετερωθούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από μεγάλα τεχνικά έργα και άλλες ανθρώπινες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.
· Ασκούν πίεση για τη θέσπιση και αποτελεσματική λειτουργία Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και εθνικών και διεθνών Δικτύων, όπως το NATURA 2000.
·Αναπτύσσουν πολύπλευρες συνεργασίες με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα και ιδρύματα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310252530
Fax: 2310272190
e-mail: info (at) callisto.gr

Γραφείο Θεσσαλίας
Ασκληπειού 3, 42100 Τρίκαλα
Τηλέφωνο: 2431077911
Fax: 2431077913
e-mail: thessalia (at) callisto.gr

Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας
Κηπουρειό Γρεβενών, 51031
Τηλέφωνο/Fax: 2462075392
e-mail: dytmak (at) callisto.gr

Γραφείο Αν. Μακεδονίας-Θράκης
Παρανέστι Δράμας, 66035
Τηλέφωνο: 6947825551
e-mail: amth (at) callisto.gr

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP