23 Οκτωβρίου 2009

e-Τρίκαλα



Για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Τρίκαλα βρίσκονται μεταξύ των 21 πιο έξυπνων κοινοτήτων στον κόσμο (Smart21), σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο ICF, το οποίο εδρεύει στη Νέα Υόρκη και εδώ και χρόνια έχει καθιερώσει το θεσμό ανάδειξης της πιο έξυπνης κοινότητας του κόσμου. Τα Τρίκαλα χαρακτηρίζονται ως «η ηλεκτρονική πρωτεύουσα της Ελλάδας» και όχι άδικα!
Όλα ξεκίνησαν αρκετά χρόνια πριν, το 2003. Οι πρώτες προσπάθειες έγιναν με στόχο να αποκτήσει ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης. Σήμερα, σε όλη την πόλη των Τρικάλων υπάρχει η δυνατότητα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο και μάλιστα με ταχύτητα αντίστοιχη εκείνης μίας ADSL σύνδεσης των 768 kbps. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το 2005 που λειτουργεί το ασύρματο δίκτυο στα Τρίκαλα εξυπηρετούνται πάνω από 6000 νοικοκυριά από συνολικά 14 κόμβους. Θα πρέπει να τονιστεί πως μέσω του ασύρματου δικτύου δεν επιτρέπονται τα online παιχνίδια, η πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο και η ανταλλαγή «πειρατικών» αρχείων μουσικής και βίντεο.
Οι προσδοκίες αυξήθηκαν κι έτσι δημιουργήθηκαν διάφορα προγράμματα για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρώτο πρόγραμμα που τέθηκε σε εφαρμογή είναι το ψηφιακό πρόγραμμα «Δημοσθένης». Ξεκίνησε το 2006 και αποτελεί ιδέα που ανήκει στο πρόγραμμα Iris που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στη Βαρκελώνη. Μέσω του «Δημοσθένη», ο πολίτης μπορεί να ενημερώσει τη δημοτική αρχή για οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει στην περιοχή του. Το πρόγραμμα λειτουργεί με ειδική χωρίς χρέωση τηλεφωνική γραμμή, αλλά και μέσω του διαδικτύου. Με μια απλή τηλεφωνική κλήση ή στέλνοντας μια αίτηση μέσω διαδικτύου, ο κάθε κάτοικος των Τρικάλων μπορεί να ενημερώσει το δήμο για πιθανές βλάβες στη γειτονιά του, για κάποιον κατεστραμμένο κάδο, ακόμα και για ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο. Το αίτημα αυτό καταχωρείται σε μία βάση δεδομένων και ενημερώνεται άμεσα η αρμόδια υπηρεσία, η οποία δίνει και εκτίμηση για το χρόνο ικανοποίησης του αιτήματος. Ο πολίτης μπορεί να ενημερώνεται κάθε στιγμή για την εξέλιξη του αιτήματος του.
Άλλη μια καινοτομία των «ηλεκτρονικών Τρικάλων» είναι η δυνατότητα που δίνεται στους κατοίκους να συμμετέχουν σε ανοιχτό διάλογο για τα θέματα που απασχολούν την πόλη, να συμβάλλουν στην επιλογή των θεμάτων που θα συζητηθούν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο και να το παρακολουθούν online. Όλα αυτά υλοποιούνται με το πρόγραμμα «e-dialogos» που περιλαμβάνει τρία εργαλεία: τις ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά αιτήματα και τις ηλεκτρονικές διαβουλεύσεις. Θεωρητικά, το e-dialogos είναι μία πρωτοποριακή ιστοσελίδα ανοιχτού διαλόγου που δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής δράσεων της πόλης τους. Στην ουσία αποτελεί ένα βήμα για την ψηφιακή δημοκρατία (e-democracy), καθώς δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά ακόμα και αν για συγκεκριμένους λόγους δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινά με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Έτσι, με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, οι δημότες του Δήμου Τρικάλων μπορούν να παρακολουθούν από το σπίτι τους τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κι αν οι ίδιοι διαθέτουν υποδομή όπως ένα απλό μικρόφωνο και μια κάμερα, να μπορούν να παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και άτομα που ζούνε εκτός Ελλάδας και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους. Επίσης, όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προκηρύξεις και δημόσιες διαβουλεύσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο και είναι εμφανείς και διαθέσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο!
Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που έχει υλοποιηθεί από το Δήμο Τρικκαίων είναι η «Τηλεπρόνοια». Έχει στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και πιλοτικά το πρόγραμμα οργανώθηκε με τη μορφή τηλεκαρδιολογίας σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια. Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια δόθηκαν δωρεάν από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας του Δήμου συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας. Τα αποτελέσματα της τηλεμετρίας αποστέλλονται στο δήμο μέσω τηλεφώνου και από εκεί μέσω του διαδικτύου στον ειδικό γιατρό. Το μεγάλο όφελος για τους ασθενείς είναι η τροποποίηση της αγωγής ή η ειδοποίηση για περαιτέρω εξετάσεις αν διαπιστωθεί παθολογική μέτρηση. Και όλα αυτά χωρίς καν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Λόγω των θετικών αποτελεσμάτων από αυτή την πιλοτική εφαρμογή, ο Δήμος Τρικκαίων επέκτεινε την «Τηλεπρόνοια» και σε ασθενείς με χρόνιο βρογχικό άσθμα μέσω τηλεσπιρομέτρησης.
Όμως, η τεχνολογία χρησιμοποιείται και για την εξυπηρέτηση των μεταφορών. Για το λόγο αυτό λειτουργεί στο Δήμο Τρικκαίων ένα ολοκληρωμένο σύστημα «ευφυών» μεταφορών με στόχο να απεγκλωβιστεί το κέντρο της πόλης από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα. Στα πλαίσια αυτού του μέτρου λειτουργεί ηλεκτρονική πληροφόρηση σε στάσεις των μέσων μαζικής κυκλοφορίας καθώς και σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.
Οι αρμόδιοι, όμως, στα Τρίκαλα δεν επαναπαύονται. Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία σύστημα οπτικών ινών μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων(!) με στόχο τη βελτίωση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες. Το δίκτυο αυτό συνδέει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες με τρόπο γρήγορο και αξιόπιστο. Έτσι, ο Δήμος Τρικκαίων έγινε ο πρώτος Δήμος σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιεί οπτικές ίνες!
Η πρωτοπορία, απ’ ότι φαίνεται, αποδίδει καρπούς στα Τρίκαλα. Συνεπώς, η πόλη της Θεσσαλίας αποτελεί τρανό παράδειγμα για το πως θα πρέπει να είναι και να λειτουργούν οι σύγχρονες πόλεις στο (άμεσο) μέλλον. Ανάλογες αξιέπαινες προσπάθειες αξίζουν την προσοχή μας, αλλά και τον παραδειγματισμό. Πραγματικά είναι κρίμα η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις, αν όχι στην τελευταία θέση, της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη χρήση και την αξιοποίηση του διαδικτύου…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP