2 Οκτωβρίου 2009

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Περιβαλλοντική οργάνωση για την άγρια ζωή και τη φύση “Καλλιστώ”



Η «Καλλιστώ» γεννήθηκε στην ελληνική περιφέρεια το 2004, είναι όμως ήδη ένα 15χρονο «παιδί», που περπάτησε στην Πίνδο, στη Ροδόπη, στο Γράμμο. Εκεί εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια τα μέλη της, μελετώντας τα βήματα της αρκούδας, τις διαδρομές του λύκου, τα ελάχιστα ίχνη του λύγκα.
Σήμερα, με ορμητήριο τη Θεσσαλονίκη, η αρχική ομάδα των ειδικών επιστημόνων πλαισιώθηκε από ανθρώπους ευαίσθητους σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Όλοι μαζί προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον, σα δημόσιο και συλλογικό αγαθό, να ασκήσουν τον έλεγχο, που προβάλλει σαν δημοκρατικό καθήκον, απέναντι σε όσους λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για την ίδια την ποιότητα της ανθρώπινης ζωής.
Η σύγχρονη «Καλλιστώ» προβάλλει την ομορφιά της φύσης, την αξία της ποικιλίας, το δικαίωμα στη ζωή. Αγγίζει τη συνείδηση κάθε ενημερωμένου πολίτη, τον καλεί να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μεγάλων, οικουμενικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών προβλημάτων της εποχής μας.
Με ένα δίκτυο οργανώσεων της Μεσογείου και της Ευρώπης (με ολοκληρωμένη παρουσία σε όλη τη νοτιοανατολική της πλευρά) έχει ήδη πολλούς τομείς παρέμβασης, αλλά εστιάζει τις δράσεις της στη διατήρηση της άγριας ζωής και της φύσης. Είναι παντού, σε όλους τους ορεινούς όγκους και τις δασικές εκτάσεις των Βαλκανίων.
Πρώτο τους μέλημα: Η μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας. Οι γνώσεις τους έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, με ολοκληρωμένες απαντήσεις και επιτυχείς εφαρμογές σε κρίσιμα ζητήματα διαχείρισης οικοσυστημάτων, προστασίας της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, συμβάλλοντας στην αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.
Δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αλλά και όλη τη Ν.Α. Ευρώπη:
·Σχεδιάζουν και συντονίζουν εκστρατείες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
·Οργανώνουν την προσφορά εθελοντικής εργασίας, με στόχο την ενημέρωση, ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στις προσπάθειες διατήρησης του περιβάλλοντος.
·Παρεμβαίνουν για να εξουδετερωθούν ή να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις από μεγάλα τεχνικά έργα και άλλες ανθρώπινες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.
· Ασκούν πίεση για τη θέσπιση και αποτελεσματική λειτουργία Προστατευόμενων Περιοχών, καθώς και εθνικών και διεθνών Δικτύων, όπως το NATURA 2000.
·Αναπτύσσουν πολύπλευρες συνεργασίες με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, δίκτυα και ιδρύματα, εντός και εκτός Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες:

Μητροπόλεως 123, 54621 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310252530
Fax: 2310272190
e-mail: info (at) callisto.gr

Γραφείο Θεσσαλίας
Ασκληπειού 3, 42100 Τρίκαλα
Τηλέφωνο: 2431077911
Fax: 2431077913
e-mail: thessalia (at) callisto.gr

Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας
Κηπουρειό Γρεβενών, 51031
Τηλέφωνο/Fax: 2462075392
e-mail: dytmak (at) callisto.gr

Γραφείο Αν. Μακεδονίας-Θράκης
Παρανέστι Δράμας, 66035
Τηλέφωνο: 6947825551
e-mail: amth (at) callisto.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP