Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Εταιρία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας “MOm”
Με τη συνεχή παρουσία της, εδώ και 20 χρόνια η MOm συγκαταλέγεται στις πιο δραστήριες και αναγνωρίσιμες ελληνικές Περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις!
Το 1988, μια ομάδα νεαρών πτυχιούχων βιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποφασίζει να μελετήσει την ελάχιστα γνωστή μέχρι τότε Μεσογειακή φώκια. Για αυτόν τον σκοπό, ιδρύεται η Mom. Αντιμετωπίζοντας το θέμα φώκια και θάλασσα συνολικά, η MOm δρα τοπικά και εθνικά, υλοποιεί ερευνητικές, ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργεί συμμαχίες και προωθεί την προστασία του είδους και των ελληνικών θαλασσών στην εθνική και ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα.
Η ΜΟm, ακολουθώντας τις διεθνώς παραδεκτές κατευθύνσεις για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας, όπου η περίθαλψη άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων θεωρείται ως βασικό εργαλείο της στρατηγικής για την προστασία του είδους, ξεκίνησε το 1990 τη δράση της Διάσωσης και Περίθαλψης άρρωστων, τραυματισμένων και ορφανών ζώων.
Σκοπός της δράσης αυτής είναι η αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης ζώων, που χωρίς ανθρώπινη επέμβαση είναι καταδικασμένα να πεθάνουν. Τα ζώα που θα επιβιώσουν θα επιστρέψουν υγιή και ικανά να επιβιώσουν ανεξάρτητα στο φυσικό περιβάλλον.
Υπολογίζεται ότι ως τώρα έχουν επιστρέψει στο φυσικό περιβάλλον υγιή ζώα που αντιστοιχούν στο 5% του σημερινού πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια της περίθαλψης των ζώων καταγράφονται στοιχεία για τη βιολογία και οικολογία της Monachus monachus και εμπλουτίζεται με δείγματα η τράπεζα δειγμάτων. Επιπλέον, η περίθαλψη συμβάλλει με μοναδικό τρόπο στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Η υλοποίηση των θεσμικών προγραμμάτων αποδεικνύει τη 19χρονη συνεχή παρουσία της MOm στο πεδίο. Πιο συγκεκριμένα:
· Με την εφαρμογή των προγραμμάτων φύλαξης στο ΕΘΠΑΒΣ από το 1991 και Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης, του τοπικού πληθυσμού, δεν έχει παρατηρηθεί περιστατικό θανάτωσης Μεσογειακής φώκιας στην περιοχή.
· Το πρόγραμμα παρακολούθησης του πληθυσμού της Μεσογειακής φώκιας έχει αποδώσει πολύτιμα στοιχεία για τη βιολογία και την οικολογία του είδους. Συγκεκριμένα, στην περιοχή των Σποράδων έχουν ταυτοποιηθεί 60 ζώα, ενώ στην Κίμωλο ο πληθυσμός εκτιμάται γύρω στα 43 ζώα και στην Β.Κάρπαθο στα 23 ζώα.
· Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει σε ιστοσελίδα της τα προγράμματα LIFE-Nature που έχει υλοποιήσει η MOm ως «Καλές Πρακτικές Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος».
· Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια της παρακολούθησης των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων που υλοποιεί η MOm έχει εκφράσει πολλές φορές ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια σε σχέση με τα όλα τα επίπεδα υλοποίησης των προγραμμάτων: επιστημονικό, επικοινωνιακό, διαχειριστικό, οικονομικής παρακολούθησης.
· Το Πρόγραμμα Περίθαλψης με αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε παγκόσμιο επίπεδο μετράει 15 επιτυχημένα παραδείγματα ζώων που επανεντάχθηκαν υγιή στο φυσικό τους περιβάλλον, σε σύνολο 25 ζώων που έχουν περιθαλπεί.
· Πολλά προγράμματα της MOm οδήγησαν σε ουσιαστική ανταλλαγή τεχνογνωσίας με φορείς και επιστημονικά ιδρύματα με απτά αποτελέσματα.
· Όλα τα προγράμματα της MOm υλοποιούνται με τη συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού, αλλά και τη συνεργασία σε επίπεδο σχεδιασμού και διαβούλευσης και προώθησης δράσεων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος των περιοχών.
· Ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας στις περιοχές δράσης της MOm, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αλοννήσου όπου παρατηρήθηκε αύξηση των επιχειρηματικών δράσεων από την ίδρυση του Θαλάσσιου Πάρκου το 1992 μέχρι σήμερα.
· Ευαισθητοποίηση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος περισσότερων από 200.000 επισκεπτών των Κέντρων Ενημέρωσης που διατηρεί η MOm σε σημαντικές περιοχές όπως η Αλόννησος, η Κίμωλος, η Σκόπελος και η Σκιάθος, καθώς και 150.000 παιδιών μέσα από τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Περισσότερες πληροφορίες:
Mom, Εταιρία για τη μελέτη και προστασία της μεσογειακής φώκιας
Σολωμού 18, 10682 Αθήνα
Τηλέφωνο: 2105222888
Fax: 2105222450
e-mail: support@mom.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου