Τρανζίστορ: 62 χρόνια μετά
Πέρασαν 62 χρόνια από την εφεύρεση που άλλαξε μια για πάντα την επιστήμη των ηλεκτρονικών και τη ζωή όλων μας. Ήταν 23 Δεκεμβρίου 1947 όταν στα εργαστήρια Bell της εταιρίας AT&T ο John Bardeen και ο Walter Brattain παρατήρησαν πως όταν οι ηλεκτρικές επαφές εφαρμόζονταν σε έναν κρύσταλλο γερμανίου, η ισχύς εξόδου είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εισόδου. Ήταν η απαρχή της εφεύρεσης του τρανζίστορ ή κρυσταλλοτριόδου, όπως είναι η ελληνική του ονομασία.
Ο αρχηγός της Ομάδας Φυσικής της Στερεάς Κατάστασης William Shockley διέκρινε άμεσα τη δυναμική της νέας εφεύρεσης και τους προσεχείς μήνες εργάστηκε για να επεκτείνει σημαντικά τη γνώση των ημιαγωγών. Για το λόγο αυτό χαρακτηρίστηκε ως «πατέρας του τρανζίστορ». Ο όρος «transistor» επινοήθηκε από τον John Pierce και αποτελεί συνδυασμό των λέξεων transfer και resistor (μεταφορά αντίστασης).
Η εφεύρεση αυτή σήμανε την έναρξη της πρώτης «επανάστασης» των ηλεκτρονικών, διότι ξεκίνησε η αλματώδης ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, που οδήγησε στη δημιουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών συστημάτων. Σε πρώτη φάση αντικατέστησε την ενεργοβόρα και τεράστια σε μέγεθος δίοδο λυχνίας που χρησιμοποιούνταν στις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα και τους πρώτους υπολογιστές. Η σημασία του τρανζίστορ με τα χρόνια συνεχώς αυξανόταν. Σε αυτό συνέβαλαν επίσης το χαμηλό κόστος παραγωγής του, η ευελιξία και η αξιοπιστία του. Το τρανζίστορ αποτελεί πλέον το βασικό συστατικό όλων των σύγχρονων ηλεκτρονικών. Χάρη σε αυτό έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμε αξιόπιστες, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες από υπολογιστικά και τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα με χαμηλό κόστος και μικρό μέγεθος.
Το τρανζίστορ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες εφευρέσεις του εικοστού αιώνα και όχι άδικα. Ένας προηγμένος μικροεπεξεργαστής μπορεί να χρησιμοποιήσει μέχρι και 1,7 δισεκατομμύρια τρανζίστορ! Άλλωστε το 2002 παράχθηκαν περίπου 60 εκατομμύρια τρανζίστορ για κάθε (!) άνθρωπο πάνω στη γη…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου