7 Δεκεμβρίου 2009

Επειδή το AIDS μας αφορά όλους κι όχι μόνο τους ασθενείς!



Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988 αρχικά με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και εν συνεχεία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Γύρω στους 25.000.000 ανθρώπους έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 33.000.000 είναι φορείς του ιού HIV.
Το σύνθημα της καμπάνιας της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS είναι «Καθολική πρόσβαση και ανθρώπινα δικαιώματα». Αφορά την καθολική πρόσβαση στην πρόληψη, τη φροντίδα και τη θεραπεία του AIDS και του HIV, κάτι που ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα!
Ο ιός του AIDS, μολύνοντας τον ανθρώπινο οργανισμό, καταστρέφει σταδιακά το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να τον αφήνει εκτεθειμένο σε βαριές λοιμώξεις ή διάφορες μορφές καρκίνου. Από το 1981 που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός έως σήμερα, επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται εντατικά κατά του AIDS. Γνωρίζουμε πολλά για τον ιό και είναι απολύτως γνωστό το πως προκαλείται και πως προλαμβάνεται η μόλυνση. Δυστυχώς, όμως, δεν έχει ακόμη παρασκευαστεί εμβόλιο και δεν υπάρχει θεραπεία αποτελεσματική για τη νόσο.
Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά, στην Ελλάδα μέσα στο 2008 δηλώθηκαν περίπου 550 νέα περιστατικά οροθετικών ατόμων και διαγνώσθηκαν περισσότερες από 70 νέες περιπτώσεις AIDS. Ο συνολικός αριθμός των HIV οροθετικών ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και των περιστατικών AIDS ξεπέρασε τα 9230 άτομα. Οι θάνατοι από AIDS έχουν ανέλθει συνολικά σε περισσότερους από 1580 από το 1983 έως σήμερα!
Ειδικευμένοι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο ιός HIV που ευθύνεται για το AIDS εξαπλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη με ξέφρενο ρυθμό, κυρίως εξαιτίας των συνθηκών του σύγχρονου τρόπου ζωής (ελεύθερη σεξουαλική επαφή, κοινή χρήση συρίγγων, από τη μολυσμένη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό ή το θηλασμό και, σπανιότερα, από μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων του).
Η προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του AIDS αποτελεί σήμερα πρωταρχική φροντίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το AIDS μας αφορά όλους γιατί δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, ηλικίας και φύλου. Όλοι μας βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή του κινδύνου. Ας μην ξεχνάμε: τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται… Η ωραία εμφάνιση και το ακριβό ντύσιμο ας μην μας παραπλανούν! Δεν αποτελούν στοιχεία για την μη ύπαρξη του ιού… Ο κίνδυνος είναι πάντα υπαρκτός.
Για τους περισσότερους αυτή η μέρα είναι μια υπενθύμιση για τους κινδύνους, που υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να κρύβουν οι ερωτικές επαφές, η χρήση ναρκωτικών, οι μεταγγίσεις αίματος…. Για κάποιους άλλους είναι η υπόμνηση της φρικτής τους καθημερινότητας!
Όλοι μας οφείλουμε να αποβάλλουμε το φόβο και την προκατάληψη. Ανάμεσά μας βρίσκονται πολλοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Πολλοί που στάθηκαν άτυχοι, επειδή δεν γνώριζαν. Ζουν ανάμεσά μας αλλά είναι ουσιαστικά μόνοι τους, αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα ζωής και θανάτου. Σε όλους αυτούς χρωστάμε πολλά. Χάρη σε αυτούς σήμερα γνωρίζουμε, έχουμε κινητοποιηθεί και μπορούμε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και όσους αγαπάμε. Σε όλους αυτούς πρέπει να συμπαρασταθούμε, να βοηθήσουμε στον καθημερινό τους αγώνα, να απαλύνουμε την μοναξιά τους.
Όλοι μας θέλουμε να ζήσουμε σε ένα κόσμο χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και AIDS. Ας αντιληφθούμε όλοι τη σημαντικότητα του προβλήματος σαν να είναι κάτι που συμβαίνει σε εμάς! Ίσως, τότε, άλλη μια θλιβερή «Παγκόσμια Ημέρα» καταργηθεί.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP