Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Αρκτούρος
Ο Αρκτούρος εργάζεται για την προστασία και διαχείριση των ορεινών όγκων της Ελλάδας και των Βαλκανίων εστιάζοντας στις περιοχές εξάπλωσης των μεγάλων σαρκοφάγων.
Μέσω της έρευνας συλλέγει στοιχεία που επιτρέπουν δυναμικές παρεμβάσεις σε όλες τις περιπτώσεις όπου σημαντικοί βιότοποι απειλούνται ή καταστρέφονται από μεγάλα τεχνικά έργα (δρόμοι, φράγματα, λατομεία κτλ).
Φροντίζει για τον περιορισμό των επιπτώσεων και τον συνυπολογισμό αναγκών των ειδών της άγριας ζωής στη φάση σχεδιασμού των τεχνικών έργων.
Παράλληλα αναλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων διαχείρισης βιοτόπων και της πανίδας τους καθώς και την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών (ΕΠΜ).
Η προώθηση της επιστημονικής έρευνας καθώς και η εφαρμογή της σε ειδικά θέματα διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος και της άγριας ζωής συμβάλλουν στην έγκυρη και αποτελεσματική λήψη και εφαρμογή μέτρων διαχείρισης από τον Αρκτούρο.
Τα τελευταία 14 χρόνια με πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο Αρκτούρος πολλές από τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις βρήκαν εφαρμογή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις βελτιώθηκαν κανονισμοί ή ακόμη θεσπίστηκαν νέες διατάξεις.
Σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσαν η συμβολή στην εξάλειψη του φαινόμενου της «χορεύτριας αρκούδας» ενώ παράλληλα αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία και η παράνομη κατοχή λύκου από ιδιώτες.
Παράλληλα ο Αρκτούρος τόσο στην περίπτωση της Εγνατίας οδού όσο και στο σχεδιασμό άλλων μεγάλων τεχνικών έργων και οδικών αξόνων επενέβη αποτελεσματικά αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση ορεινών οικοσυστημάτων.
Επίσης με γνώμονα την αρμονική συμβίωση των κατοίκων της υπαίθρου με το φυσικό περιβάλλον πέτυχε την καλυτέρευση του καθεστώτος των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, αλλά και συνέβαλλε στην προώθηση των πολύ ωφέλιμων για την πανίδα της χώρας, αγρο-περιβαλλοντικών μέτρων.
Τα αγρο-περιβαλλοντικά μέτρα που είναι μια πρωτοβουλία του Αρκτούρου σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και του Υπουργείου Γεωργίας, αποσκοπούν στην πρόληψη και αποφυγή των ζημιών που προκαλούν τα μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα - λύκος) στους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Η εκπόνηση όλων των δράσεων του Αρκτούρου καθώς και η τεκμηρίωση των προτάσεων για τη διατήρηση της άγριας ζωής και για τη διαχείριση των ορεινών περιοχών απαιτεί τη συστηματική συλλογή στοιχείων για το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Βάσει των παραπάνω, δραστηριοποιούνται ομάδες ειδικών επιστημόνων που εκπονούν σχετικές έρευνες εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους παρατήρησης, μελέτης και αξιολόγησης στις περιοχές μελέτης, σε συνεργασία με αναγνωρισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα (π.χ. το Τμήμα Γενετικής του Α.Π.Θ., το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ κ.α.).
Χρησιμοποιώντας ποικιλία μεθόδων όπως δορυφορική τηλεμετρία ή τη συλλογή βιοδηλωτικών στοιχείων -ίχνη, τρίχες, περιττώματα-, αλλά και πιο σύγχρονα εργαλεία, όπως η ανάλυση DNA και τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS), οι επιστήμονες μαθαίνουν για τον αριθμό των ζώων, την ηλικία τους, τις τροφικές τους προτιμήσεις, τις συνήθειες τους, τις κινήσεις τους, την επικράτειά τους αλλά και για τον ίδιο το βιότοπο και τα υπόλοιπα είδη που ζουν στις ίδιες περιοχές.
Οι δράσεις του Αρκτούρου διεκπεραιώνονται με την εκπόνηση προγραμμάτων που υποστηρίζονται από εθνικά και ευρωπαϊκά αναπτυξιακά ταμεία. Κατά το παρελθόν έχουν υλοποιηθεί προγράμματα LIFE μέσω των οποίων εφαρμόστηκαν πιλοτικά, μέτρα για την προστασία των μεγάλων σαρκοφάγων και των βιοτόπων τους τα οποία αργότερα υιοθετήθηκαν από κρατικούς φορείς. Επίσης σημαντική πρωτοβουλία αποτέλεσε η δημιουργία του διακρατικού δικτύου BALKANET που έβαλε τις βάσεις για ένα κοινό σχέδιο προστασίας της πανίδας και χλωρίδας της βαλκανικής χερσονήσου. Τη χρονιά που διανύουμε ο Αρκτούρος υλοποίησε δράσεις μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, ενώ προς το τέλος του οδεύει πρόγραμμα που υλοποιείται μέσω της κοινωνικής πρωτοβουλίας INTERREG ΙΙΙ.
Περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων & Επικοινωνίας
Ρογκότη 3, 54624 Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310555920
http://www.arcturos.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου