29 Ιουλίου 2010

5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας

Το φετινό καλοκαίρι είναι υπερπλήρες από εκδηλώσεις που αφορούν άμεσα τη νεολαία σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν διεξαχθεί διάφορα φεστιβάλ και φόρουμ νεολαίας, αλλά τα σημαντικότερα έπονται, όπως το World Youth Conference που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου στο Μεξικό. Η εκδήλωση που θα ασχοληθώ, όμως, στο παρόν άρθρο είναι το World Υοuth Congress (Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας) που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το διάστημα 31 Ιουλίου-13 Αυγούστου. Ο λόγος είναι πως θα είμαι ένας από τους συμμετέχοντες συνέδρους σε αυτό ως Young Journalist (Νέος Δημοσιογράφος) με εμπειρία στις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα μετάδοσης.

Πολλοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τι είναι το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας, ενώ ακόμα περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του. Ομολογώ πως κι εγώ ελάχιστα γνώριζα πριν συμπληρώσω την αίτηση συμμετοχής σε αυτό. Στο διάστημα που μεσολάβησε κατάφερα να συλλέξω πολλές πληροφορίες για αυτό από πηγές του εξωτερικού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει παντελής άγνοια για τον εν λόγω θεσμό και θα προσπαθήσω να τον κάνω ευρύτερα γνωστό με τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου.

Η σειρά Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας γεννήθηκε το 1997, μετά την απογοήτευση της συνεδρίασης Rio +5, όπου κυβερνήσεις και οργανισμοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρόοδο που είχει σημειωθεί από την αρχική Διάσκεψη του Ρίο. Πως θα ήταν καλύτερα να διατηρηθεί η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος; Σχεδιασμένη ως ένα είδος Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Νέων, έγινε, αντίθετα, μια διαδικασία προσδιορισμού των προτεραιοτήτων για τη νέα Χιλιετία. Το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη τον Οκτώβριο του 1999, με τίτλο: Συνέδριο Νέων για τη νέα Χιλιετία (Millennium Young Peoples Congress). Προσδιόρισε δέκα βασικές προτεραιότητες για τη νέα Χιλιετία - 8 εκ των οποίων αντιστοιχούσαν σε μεγάλο βαθμό τους Αναπτυξιακούς Στόχους για τη νέα Χιλιετία των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήθηκαν ένα χρόνο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα Χιλιετία. Το βασικό μήνυμα του εν λόγω πρώτου συνεδρίου ήταν: “Οι νέοι άνθρωποι θέλουν να είναι ενεργοί στην ανάπτυξη, όχι απλά οι δικαιούχοι της αναπτυξιακής συνδρομής που προσφέρεται από τους άλλους ...” Έτσι γεννήθηκε η έννοια της ανάπτυξης υπό την ηγεσία της νεολαίας και το πρόγραμμα “Γίνε η αλλαγή” που βρίσκονται στο επίκεντρο του συνόλου της σειράς Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας.

Σε όλα μεταγενέστερες Συνέδρια - στο Μαρόκο το 2003, τη Σκωτία το 2005 και το Κεμπέκ του Καναδά το 2008 - συζητήθηκε έναν κύριο ερώτημα: “Ποιοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι ώστε οι κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ και οι λοιποί οργανισμοί αναπτυξιακής συνδρομής να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το απίστευτο ταλέντο, την ενέργεια και ιδεαλισμό των νέων στην κοινή προσπάθεια τους να κάνουν τη φτώχεια παρελθόν με βιώσιμο τρόπο και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχοων του ΟΗΕ για τη νέα Χιλιετία;” Κάθε συνέδριο είναι μοναδικό: οι εκάστοτε διοργανωτές ενθαρρύνονται να επισφραγίσουν με την ταυτότητα και τον πολιτισμό της χώρας τους το συνέδριο και να το κάνουν δικό τους.

Πάμε στο σήμερα! Στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, την Κωνσταντινούπολη, πάνω από 1000 νέα μυαλά από διαφορετικές χώρες θα συγκεντρωθούν για να μοιραστούν τα πράγματα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα: πολιτισμό, ιδέες, σκέψεις, γλώσσα, τέχνη, ειρήνη, φιλία και πολλά περισσότερα... Το Συνέδριο θα φέρει σε επαφή συνολικά 1000 νέους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νέων ακτιβιστών για την ανάπτυξη υπό την ηγεσία της νεολαίας, των νέων δημοσιογράφων, των νέων εκπαιδευτικών, των νέων καλλιτεχνών, των νέων επιχειρηματιών και των εικονικών συνέδρων. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς από ειδικούς της ανάπτυξης, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, καλλιτέχνες και  διπλωμάτες σε συζητήσεις, εργαστήρια, συνελεύσεις και τελετές έναρξης και λήξης!

Μερικοί από τους στόχους και τους σκοπούς του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας είναι η προώθηση της ανάπτυξης υπό την ηγεσία της νεολαίας για την επίλυση μερικών σοβαρών παγκοσμίων προβλημάτων, η ενθάρρυνση και ενδυνάμωση της παγκόσμιας συνεργασίας των νέων, η καλλιέργεια δεξιοτήτων για την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, καθώς και να υποστηριχθεί η ώθηση για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Όμως, το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας δεν είναι μια συνηθισμένη συνδιάσκεψη μόνο, είναι γιορτή, κατάρτιση, πρόγραμμα ανάπτυξης και διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος ταυτόχρονα. Προωθεί τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία της νεολαίας με δραστηριότητες όπως φεστιβάλ, εκθέσεις, έργα δράσης, κοινωνικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια δεξιοτήτων.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, ως Έλληνας σύνεδρος, έχω την τιμή και την υποχρέωση να εκπροσωπήσω επάξια την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και να προωθήσω το συνέδριο στην Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε οι αξίες και τα οράματα των χιλίων νέων από όλο τον κόσμο που θα συμμετάσχουν σε αυτό να εξαπλωθούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο (νεανικό) κοινό. Μάλιστα δημιούργησα το blog wyc2010gr.wordpress.com μέσα από το οποίο θα προσπαθήσω να μεταδίδω στην Ελλάδα τον παλμό του συνεδρίου και να ενημερώνω τους Έλληνες αναγνώστες για όλα τα τεκταινόμενα στις εργασίες του. Είναι ενός είδους “ανταπόκριση”, η οποία θα προσπαθήσω να είναι το κατα δυνατόν πληρέστερη!

Bookmark and Share
Read more...

12 Ιουλίου 2010

Η άλλη πλευρά του Μουντιάλ

Ο Casillas σηκώνει το κύπελλο στον ουρανό του Johannesburg! Μετά από τους πανηγυρισμούς τα φώτα κλείνουν στο Soccer City Stadium και το μεγάλο ποδοσφαιρικό γεγονός της χρονιάς φτάνει στο τέλος του. Επί ένα μήνα όλος ο (ποδοσφαιρικός και μη) πλανήτης είχε στραμμένο το βλέμμα του στη νοτιότερη χώρα της Αφρικής, τη Νότιο Αφρική.

Η Νότιος Αφρική έχει χαρακτηριστεί ως η χώρα των αντιθέσεων και όχι άδικα... Όταν στα μέσα Μαΐου του 2004 ο Sepp Blatter ανακοίνωνε πως η αφρικανική αυτή χώρα θα διοργανώσει την τελική φάση του παγκοσμιου κυπέλλου όλοι είδαν μέσα από αυτή την αλλαγή προς το καλύτερο που έρχεται για τη χώρα. Το απαρτχάιντ τελείωσε μόλις το 1991, αλλά να στοιχειώνει ακόμα τη χώρα και τους ανθρώπους που προσπαθούν να αναπτυχθούν.

Με μόλις 10100 $ κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανεργία που αγγίζει το 24% και το 50% των κατοίκων να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι αντιληπτό πως η χώρα του Nelson Mandela μαζεύει τα συντρίμια του παρελθόντος της. Στις συνοικίες των μεγαλουπόλεων, όπως το Johannesburg και το Cape Town, η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη και έχουν αναπτυχθεί γκέτο. Είναι πράγματι τραγική ειρωνεία. Η κατάρρευση του απαρτχάιντ που διέλυσε τα φυλετικά γκέτο έχει αντικατασταθεί από τα οικονομικά γκέτο! Συμμορίες λυμαίνονται τα προάστεια αυτά και είναι ικανές θα δολοφονήσουν ή να τραυματίσουν κάποιον για να του ληστέψουν μικρά χρηματικά ποσά. Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση του ΟΗΕ στη λίστα με τις περισσότερες (κατά κεφαλήν) δολοφονίες και στην πρώτη θέση όσον αφορά τις επιθέσεις και τους βιασμούς!

Ο Nelson Mandela παρ' όλες τις κακουχίες και την κακομεταχείριση που υπέστη στις φυλακές, στα 92 του χρόνια, συνεχίζει να αποτελεί “φάρο” για τους υπέρμαχους της φυλετικής ισότητας. Δυστυχώς πολλοί συμπατριώτες του δεν θα φτάσουν ποτέ στα χρόνια του. Ούτε καν θα πλησιάσουν... Μόλις το 5,5% του συνολικού πληθυσμού της Νοτίου Αφρικής είναι άνω των 65 ετών, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι από τα χαμηλότερα του πλανήτη: μόλις 49,2 έτη! Ο ίδιος ο Mandela έχει τεθεί επικεφαλής εκστρατείας κατά του AIDS από το οποίο νοσεί το 18,1% του πληθυσμού (ήτοι 5,7 εκατ.) και ετησίως χάνουν τη μάχη για τη ζωή 350 χιλιάδες άνθρωποι. Ένας από αυτούς ήταν ο γιός του Nelson Mandela, Makgatho, δίνοντας το έναυσμα στον πατέρα του για να συνεχίσει να αγωνίζεται για το καλό της ανθρωπότητας ακατάπαυστα!

Η “διαρροή εγκεφάλων”, δηλαδή η φυγή της πλειοψηφίας των μορφωμένων νέων της χώρας, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας. Μην παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης και διαβίωσης για τη νεολαία, οι πιο μορφωμένοι και καταρτισμένοι νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα για να αναζητήσουν σε χώρες της Δύσης ένα καλύτερο επιστημονικό και επαγγελματικό μέλλον. Δυστυχώς, ο κοινωνικός τομέας (εκπαίδευση, υγεία, πρόνοια) πάσχει κι αυτός και ακολουθεί το φαύλο κύκλο ενός κράτους που ουσιαστικά “υπολειτουργεί”... Και η χώρα χρειάζεται ισχυρές κοινωνικές δομές για να ανταπεξέλθει τις προκλήσεις που ξεπροβάλλουν. Μόλις τον Μάιο του 2008 ξέσπασε μια κοινωνική εχθρότητα προς τους Αφρικανούς μετανάστες που οδήγησε σε μια σειρά από πογκρόμ. Το αποτέλεσμα ήταν 100 νεκροί και 100 χιλιάδες εκτοπισμένοι!

Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, πολλοί ξένοι απεσταλμένοι δεν πίστευαν στα μάτια τους και τα αυτιά τους όταν ενημερώθηκαν πως μερίδα του προσωπικού ασφαλείας των γηπέδων απεργούσε ζητώντας αύξηση των (πενιχρών) μισθών τους! Μάλιστα, είχαν ως κεντρικό σύνθημα: “Δώστε μας τα λεφτά μας και θα το αισθανθούμε (το Μουντιάλ)”. Αυτή δεν ήταν, όμως, η πρώτη απεργία σχετική με το Μουντιάλ. Στις 8 Ιουλίου 2009, 70 χιλιάδες εργάτες απείχαν από τις κατασκευαστικές εργασίες των σταδίων ζητώντας τα δεδουλευμένα. Πόσα; Περίπου 224 € ήταν ο μέσος μηνιαίος μισθός του εργάτη με πολλούς εξ αυτών να καταγγέλουν πως δεν εισέπρατταν ούτε καν τα συμφωνημένα! Και όλα αυτά όταν η κατασκευή πέντε νέων σταδίων και η ανακαίνιση άλλων πέντε κόστισε στη Νότιο Αφρική πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια...

Εκτός, όμως, από όλα τα δεινά που υπάρχουν στη Νότιο Αφρική υπάρχουν και πολλά θετικά στοιχεία που έφερε η διοργάνωση του Μουντιάλ. Καταρχάς, όλες οι συγκοινωνιακές υποδομές αναβαθμίστηκαν και δημιουργήθηκαν νέες, π.χ. νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέο συγκοινωνιακό δίκτυο, νέο μετρό κτλ. Τα στάδια-κοσμήματα παραμένουν παρακαταθήκη στη νέα γενιά για την ανάπτυξη του αθλητισμού. Ο τουριστικός τομέας της χώρας γνώρισε λαμπρές στιγμές με τα εκατομμύρια των επισκεπτών, ενώ η (τουριστική) εικόνα της χώρας προβλήθηκε σε όλα τα σπίτια του πλανήτη μέσω της τηλεόρασης. Εν τέλει η Νότιος Αφρική για ένα μήνα υπήρξε το επίκεντρο της προσοχής όλων μας και έδωσε την ευκαιρία στους κατοίκους της να αισθανθούν υπερήφανοι για το επίτευγμά τους και τη χώρα τους! Ήταν, ίσως, μια τονωτική ένεση για να συνεχίσουν να αντέχουν την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν και να χαμογελάσουν για λίγο...

Για να αποτελέσουν όλα τα παραπάνω εστίες περαιτέρω ανάπτυξης για τη Νότιο Αφρική θα πρέπει να γίνει η σωστή διαχείριση των πόρων από εδώ και πέρα. Σίγουρα, η Ελλάδα που διοργάνωσε πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων. Ελπίζω η Νότιος Αφρική να μην χάσει την ευκαιρία της μετα-μουντιαλικής ανάπτυξης και καταντήσει στα χέρια του ΔΝΤ και των κερδοσκόπων. Τα ποσά που δαπανήθηκαν ήταν τεράστια, αλλά οι υποδομές θα μείνουν σε αυτούς και καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο μέλλον για να πετύχει η χώρα τους την πολυπόθητη ανάπτυξη.

'Ισως τα λεφτά που δαπανήθηκαν για όλα τα παραπάνω να αποτελούσαν μια σοβαρή κρατική επένδυση για την ανάπτυξη της χώρας με άλλο τρόπο. Πολλά νοσοκομεία, σχολεία, κέντρα πολιτισμού, αθλητισμού και νεότητας θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί στη θέση των 5 υπερπολυτελών σταδίων. Το κοινωνικό κράτος θα μπορούσε να ευημερεί παρέχοντας παροχές υψηλού επιπέδου στους πολίτες και πολλά άλλα... Ίσως, όμως, η Νότιος Αφρική να μην επένδυε σε τίποτα απ' όλα αυτά και η (ήδη μίζερη) κατάσταση στην καλύτερη των περιπτώσεων να μην επιδεινωνόταν, αλλά να παρέμενε στάσιμη. Ίσως οι παραπάνω επενδύσεις να υλοποιηθούν με τα κέρδη από το Μουντιάλ. Ίσως... Άλλωστε οι δράσεις είναι σαν τη βουβουζέλα, αν δεν φυσήξεις δεν θα την ακούσεις!

Όλα αυτά συνέβησαν και συμβαίνουν στη Νότιο Αφρική που ξεπέρασε το απαρτχάιντ και ετοιμάζεται να γιορτάσει σε μια εβδομάδα περίπου (18 Ιουλίου) τη Διεθνή Ημέρα Nelson Mandela, του φιλειρηνιστή που συνεχίζει να προσφέρει στην ανθρωπότητα ακόμα και στα βαθειά γηρατειά του!

Bookmark and Share
Read more...

6 Ιουλίου 2010

Νέα Γενιά σε Δράση

Δύο Γάλλοι, τρεις Γερμανοί, ένας Ισπανός, δύο Λιθουανοί, τρεις Ιταλοί, ένας Πολωνός, ένας Ρουμάνος και δύο Έλληνες συζητούν για την κλιματική αλλαγή σε μια μικρή κωμόπολη λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Δεν πρόκειται για παράφραση του ανέκδοτου “με το Γερμανό, τον Ιταλό και τον Έλληνα”, αλλά για ένα τυπικό σκηνικό στις εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση” (Youth in Action). Τι είναι, όμως, ακριβώς αυτό το πρόγραμμα;

Στις 15 Νοεμβρίου 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσαν την απόφαση υπ' αριθ. 1719/2006/EC, το οποίο θεσπίζει το πρόγραμμα "Νέα Γενιά σε Δράση” για την περίοδο 2007 έως 2013. Το έγγραφο αυτό αποτελεί τη νομική βάση του προγράμματος για όλη τη διάρκειά του.

Η "Νέα Γενιά σε Δράση" είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους ηλικίας 15 έως 28 ετών (σε ορισμένες περιπτώσεις 13-30). Στόχος του είναι να εμπνεύσει την αίσθηση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα μεταξύ των νέων Ευρωπαίων και να τους εμπλέξει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα πρόγραμμα για όλους! Προάγει την κινητικότητα εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, τη μη τυπική μάθηση και το διαπολιτισμικό διάλογο και ενθαρρύνει την ένταξη όλων των νέων, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τους υπόβαθρο.

Η “Νέα Γενιά σε Δράση" είναι ο διάδοχος του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ/YOUTH (2000-2006). Με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα προγράμματα για τη νεολαία, η “Νέα Γενιά σε Δράση" είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαβούλευσης με τους διάφορους φορείς στον τομέα της νεολαίας και έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις εξελίξεις και τις ανάγκες των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με συνολικό προϋπολογισμό 885 εκατ. € για επτά χρόνια (2007-2013), το πρόγραμμα υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για τους νέους ανθρώπους και νέους εργαζόμενους μέσα από πέντε Δράσεις.

Οι πέντε Δράσεις είναι οι ακόλουθες:

Νεολαία για την Ευρώπη: Στόχος της δράσης αυτής είναι να υποστηρίζει τις ανταλλαγές νέων για την αύξηση της κινητικότητάς τους, καθώς και να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των νέων και τα σχέδια και τις δραστηριότητες συμμετοχής στο δημοκρατικό βίο που επιτρέπουν την ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη και την αμοιβαία κατανόηση των νέων.

Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία: Στόχος της δράσης αυτής είναι να υποστηρίξει τη συμμετοχή των νέων σε διάφορες μορφές εθελοντικών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός Εθρωπαϊκής Ένωσης.

Νεολαία στον κόσμο: Στόχος της δράσης αυτής είναι να υποστηρίζει σχέδια με τις χώρες εταίρους, ειδικότερα τις ανταλλαγές νέων και ατόμων που δραστηριοποιούνται σε εργασίες για τη νεολαία και σε οργανώσεις νεολαίας,, καθώς και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αμοιβαία κατανόηση των νέων, το αίσθημα αλληλεγγύης και την ανεκτικότητα, καθώς και την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών σε αυτές τις χώρες.

Συστήματα υποστήριξης των νέων: Η δράση αυτή αποσκοπεί να υποστηρίξει τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της νεολαίας, ιδίως τη λειτουργία ΜΚΟ νέων, τη δικτύωσή τους, την παροχή συμβουλών σε άτομα που καταρτίζουν σχέδια, εξασφαλίζοντας την ποιότητα μέσω των ανταλλαγών, της κατάρτισης και της διασύνδεσης των ατόμων που εργάζονται για τη νεολαία και σε οργανώσεις νεολαίας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ποιότητας, την ενημέρωση των νέων και την ανάλυση των δομών και δραστηριοτήτων που είναι αναγκαίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και ενθαρρύνοντας τις συμπράξεις με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές.

Υποστήριξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Στόχος της δράσης αυτής είναι η διοργάνωση διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ των διάφορων φορέων που ασχολούνται με θέματα νεολαίας, ιδιαίτερα των ίδιων των νέων, των ατόμων που εργάζονται για τη νεολαία και σε οργανώσεις νεολαίας και των πολιτικών υπευθύνων, η υποστήριξη σεμιναρίων της νεολαίας για κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι νέοι, η συμβολή στην ανάπτυξη της συνεργασίας όσον αφορά τις πολιτικές στον τομέα της νεολαίας, καθώς και η διευκόλυνση της ανάπτυξης των δικτύων που απαιτούνται για μια καλύτερη κατανόηση των νέων.

Οι παραπάνω Δράσεις αφορούν από μικρά σεμινάρια και ανταλλαγές μέχρι πολυετή σχέδια δράσης για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Τα θέματα ποικίλουν: από τα τυπικά (π.χ. κλιματική αλλαγή, ανθρώπινα δικαιώματα κτλ) μέχρι θέματα-ταμπού (π.χ. διαθρησκευτικός ή διαγενεακός διάλογος κτλ). Η εντρύφιση στα θέματα της κάθε δράσης γίνεται βιωματικά μέσω της μη-τυπικής μάθησης και πιο αποτελεσματικά από την τυπική μέθοδο διδασκαλίας που ενισχύει την παπαγαλία. Σκοπός άλλωστε δεν είναι απλά η γνώση κανόνων και καταστάσεων, αλλά η βιωματική προσέγγισή τους και η επίλυση φλεγόντων προβλημάτων που ταλανίζουν την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες...

Σίγουρα, η “Νέα Γενιά σε Δράση” είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά βήματα για την προώθηση και την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως “Ευρώπης των λαών”, όπως την εμπνεύστηκε ο Altiero Spinelli, και όχι απλά μια οικονομικής ένωσης συμφερόντων που ίσως έχει καταντήσει... Οι νέοι έχουν τη δύναμη να φέρουν την ΕΕ στο σωστό δρόμο και οι ευκαιρίες που τους δίνονται δεν πρέπει να πάνε χαμένες!

Bookmark and Share
Read more...

1 Ιουλίου 2010

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: PRAKSIS

Η PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη, Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που βασικό στόχο έχει τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Με παρακαταθήκη την κληρονομιά των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», η PRAKSIS διαθέτει δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία προσφέρουν εδώ και 13 χρόνια:
  • άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
  • ψυχολογική υποστήριξη
  • κοινωνική υποστήριξη (συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες)
  • νομική βοήθεια
  • στέγαση
  • εργασιακή συμβουλευτική

Χωρίς Αποκλεισμούς
Απευθύνεται σε κάθε κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, κοινωνικής και νομικής υποστήριξης, όπως:
  • οικονομικούς μετανάστες
  • αιτούντες άσυλο /πρόσφυγες
  • άπορους, άστεγους, ανασφάλιστους
  • παιδιά των φαναριών
  • μονογονεϊκές οικογένειες
  • ROMA
  • θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking)
  • αποφυλακισμένους

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
  • Η δωρεάν παροχή κοινωνικών και ιατρικών υπηρεσιών στους τομείς της θεραπείας, της πρόληψης, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής υποδομής, κλπ.
  • Η προώθηση της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού. Εκπαίδευση εθελοντών σε θέματα καταπολέμησης κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού.
  • Η συνεργασία με άλλες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με στόχο την ανάπτυξη διαλόγου, με την ελληνική κοινωνία καθώς και με επίσημους κρατικούς φορείς.
  • Η συνεργασία με φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών καθώς και η δημιουργία Δικτύων, FORUM και consortium για την εξυπηρέτηση των αναγκών και την επίτευξη των σκοπών της PRAKSIS.
  • Η δημιουργία συστημάτων συλλογής και αξιοποίησης κοινωνικών και ιατρικών δεδομένων με στόχο τηνπροώθηση της έρευνας για τις ευπαθείς κοινωνικάομάδες, και τον κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό γενικότερα.
  • Η μαρτυρία (στην οποία εντάσσεται κατά περίπτωση και η καταγγελία) σε Ελληνικούς και διεθνείς πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς οργανισμούς καθώς και ενώπιον πάσης Αρχής, στην Ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη, της κατάστασης των κοινωνικών ομάδων σε κίνδυνο και της διαφθοράς ή εν γένει αδικίας που διαπιστώνονται από τη δράση μας.
  • Όλες ανεξαιρέτως οι ανωτέρω δραστηριότητες απευθύνονται σε άτομα ή ομάδες πληθυσμών που παρουσιάζουν αντίστοιχες ανάγκες ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρησκεία, ηλικία, εθνικότητα, ιδεολογία ή πολιτικές πεποιθήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες: PRAKSIS
Στουρνάρη 57, 10432 Αθήνα
Τηλ.: 210 520 5200
Fax: 210 520 5201

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP