6 Ιουλίου 2010

Νέα Γενιά σε Δράση

Δύο Γάλλοι, τρεις Γερμανοί, ένας Ισπανός, δύο Λιθουανοί, τρεις Ιταλοί, ένας Πολωνός, ένας Ρουμάνος και δύο Έλληνες συζητούν για την κλιματική αλλαγή σε μια μικρή κωμόπολη λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Στοκχόλμη της Σουηδίας. Δεν πρόκειται για παράφραση του ανέκδοτου “με το Γερμανό, τον Ιταλό και τον Έλληνα”, αλλά για ένα τυπικό σκηνικό στις εκδηλώσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση” (Youth in Action). Τι είναι, όμως, ακριβώς αυτό το πρόγραμμα;

Στις 15 Νοεμβρίου 2006, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσαν την απόφαση υπ' αριθ. 1719/2006/EC, το οποίο θεσπίζει το πρόγραμμα "Νέα Γενιά σε Δράση” για την περίοδο 2007 έως 2013. Το έγγραφο αυτό αποτελεί τη νομική βάση του προγράμματος για όλη τη διάρκειά του.

Η "Νέα Γενιά σε Δράση" είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τους νέους ηλικίας 15 έως 28 ετών (σε ορισμένες περιπτώσεις 13-30). Στόχος του είναι να εμπνεύσει την αίσθηση της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, την αλληλεγγύη και την ανεκτικότητα μεταξύ των νέων Ευρωπαίων και να τους εμπλέξει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα πρόγραμμα για όλους! Προάγει την κινητικότητα εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, τη μη τυπική μάθηση και το διαπολιτισμικό διάλογο και ενθαρρύνει την ένταξη όλων των νέων, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τους υπόβαθρο.

Η “Νέα Γενιά σε Δράση" είναι ο διάδοχος του προγράμματος ΝΕΟΛΑΙΑ/YOUTH (2000-2006). Με βάση την εμπειρία από τα προηγούμενα προγράμματα για τη νεολαία, η “Νέα Γενιά σε Δράση" είναι το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαβούλευσης με τους διάφορους φορείς στον τομέα της νεολαίας και έχει ως στόχο να ανταποκριθεί στις εξελίξεις και τις ανάγκες των νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με συνολικό προϋπολογισμό 885 εκατ. € για επτά χρόνια (2007-2013), το πρόγραμμα υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων για τους νέους ανθρώπους και νέους εργαζόμενους μέσα από πέντε Δράσεις.

Οι πέντε Δράσεις είναι οι ακόλουθες:

Νεολαία για την Ευρώπη: Στόχος της δράσης αυτής είναι να υποστηρίζει τις ανταλλαγές νέων για την αύξηση της κινητικότητάς τους, καθώς και να υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες των νέων και τα σχέδια και τις δραστηριότητες συμμετοχής στο δημοκρατικό βίο που επιτρέπουν την ανάπτυξη της ιδιότητας του πολίτη και την αμοιβαία κατανόηση των νέων.

Ευρωπαϊκή εθελοντική υπηρεσία: Στόχος της δράσης αυτής είναι να υποστηρίξει τη συμμετοχή των νέων σε διάφορες μορφές εθελοντικών δραστηριοτήτων, εντός και εκτός Εθρωπαϊκής Ένωσης.

Νεολαία στον κόσμο: Στόχος της δράσης αυτής είναι να υποστηρίζει σχέδια με τις χώρες εταίρους, ειδικότερα τις ανταλλαγές νέων και ατόμων που δραστηριοποιούνται σε εργασίες για τη νεολαία και σε οργανώσεις νεολαίας,, καθώς και να υποστηρίζει πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αμοιβαία κατανόηση των νέων, το αίσθημα αλληλεγγύης και την ανεκτικότητα, καθώς και την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών σε αυτές τις χώρες.

Συστήματα υποστήριξης των νέων: Η δράση αυτή αποσκοπεί να υποστηρίξει τους φορείς που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της νεολαίας, ιδίως τη λειτουργία ΜΚΟ νέων, τη δικτύωσή τους, την παροχή συμβουλών σε άτομα που καταρτίζουν σχέδια, εξασφαλίζοντας την ποιότητα μέσω των ανταλλαγών, της κατάρτισης και της διασύνδεσης των ατόμων που εργάζονται για τη νεολαία και σε οργανώσεις νεολαίας, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ποιότητας, την ενημέρωση των νέων και την ανάλυση των δομών και δραστηριοτήτων που είναι αναγκαίες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος και ενθαρρύνοντας τις συμπράξεις με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές.

Υποστήριξη της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας: Στόχος της δράσης αυτής είναι η διοργάνωση διαρθρωμένου διαλόγου μεταξύ των διάφορων φορέων που ασχολούνται με θέματα νεολαίας, ιδιαίτερα των ίδιων των νέων, των ατόμων που εργάζονται για τη νεολαία και σε οργανώσεις νεολαίας και των πολιτικών υπευθύνων, η υποστήριξη σεμιναρίων της νεολαίας για κοινωνικά, πολιτιστικά και πολιτικά ζητήματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι νέοι, η συμβολή στην ανάπτυξη της συνεργασίας όσον αφορά τις πολιτικές στον τομέα της νεολαίας, καθώς και η διευκόλυνση της ανάπτυξης των δικτύων που απαιτούνται για μια καλύτερη κατανόηση των νέων.

Οι παραπάνω Δράσεις αφορούν από μικρά σεμινάρια και ανταλλαγές μέχρι πολυετή σχέδια δράσης για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Τα θέματα ποικίλουν: από τα τυπικά (π.χ. κλιματική αλλαγή, ανθρώπινα δικαιώματα κτλ) μέχρι θέματα-ταμπού (π.χ. διαθρησκευτικός ή διαγενεακός διάλογος κτλ). Η εντρύφιση στα θέματα της κάθε δράσης γίνεται βιωματικά μέσω της μη-τυπικής μάθησης και πιο αποτελεσματικά από την τυπική μέθοδο διδασκαλίας που ενισχύει την παπαγαλία. Σκοπός άλλωστε δεν είναι απλά η γνώση κανόνων και καταστάσεων, αλλά η βιωματική προσέγγισή τους και η επίλυση φλεγόντων προβλημάτων που ταλανίζουν την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες...

Σίγουρα, η “Νέα Γενιά σε Δράση” είναι ένα από τα πιο ουσιαστικά βήματα για την προώθηση και την εδραίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως “Ευρώπης των λαών”, όπως την εμπνεύστηκε ο Altiero Spinelli, και όχι απλά μια οικονομικής ένωσης συμφερόντων που ίσως έχει καταντήσει... Οι νέοι έχουν τη δύναμη να φέρουν την ΕΕ στο σωστό δρόμο και οι ευκαιρίες που τους δίνονται δεν πρέπει να πάνε χαμένες!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP