29 Ιουλίου 2010

5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας

Το φετινό καλοκαίρι είναι υπερπλήρες από εκδηλώσεις που αφορούν άμεσα τη νεολαία σε όλο τον κόσμο. Ήδη έχουν διεξαχθεί διάφορα φεστιβάλ και φόρουμ νεολαίας, αλλά τα σημαντικότερα έπονται, όπως το World Youth Conference που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου στο Μεξικό. Η εκδήλωση που θα ασχοληθώ, όμως, στο παρόν άρθρο είναι το World Υοuth Congress (Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας) που θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη το διάστημα 31 Ιουλίου-13 Αυγούστου. Ο λόγος είναι πως θα είμαι ένας από τους συμμετέχοντες συνέδρους σε αυτό ως Young Journalist (Νέος Δημοσιογράφος) με εμπειρία στις νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά μέσα μετάδοσης.

Πολλοί στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν τι είναι το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας, ενώ ακόμα περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του. Ομολογώ πως κι εγώ ελάχιστα γνώριζα πριν συμπληρώσω την αίτηση συμμετοχής σε αυτό. Στο διάστημα που μεσολάβησε κατάφερα να συλλέξω πολλές πληροφορίες για αυτό από πηγές του εξωτερικού. Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχει παντελής άγνοια για τον εν λόγω θεσμό και θα προσπαθήσω να τον κάνω ευρύτερα γνωστό με τα μέσα που έχω στη διάθεσή μου.

Η σειρά Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας γεννήθηκε το 1997, μετά την απογοήτευση της συνεδρίασης Rio +5, όπου κυβερνήσεις και οργανισμοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρόοδο που είχει σημειωθεί από την αρχική Διάσκεψη του Ρίο. Πως θα ήταν καλύτερα να διατηρηθεί η έννοια της αειφόρου ανάπτυξης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος; Σχεδιασμένη ως ένα είδος Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής Νέων, έγινε, αντίθετα, μια διαδικασία προσδιορισμού των προτεραιοτήτων για τη νέα Χιλιετία. Το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη τον Οκτώβριο του 1999, με τίτλο: Συνέδριο Νέων για τη νέα Χιλιετία (Millennium Young Peoples Congress). Προσδιόρισε δέκα βασικές προτεραιότητες για τη νέα Χιλιετία - 8 εκ των οποίων αντιστοιχούσαν σε μεγάλο βαθμό τους Αναπτυξιακούς Στόχους για τη νέα Χιλιετία των Ηνωμένων Εθνών, συμφωνήθηκαν ένα χρόνο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη νέα Χιλιετία. Το βασικό μήνυμα του εν λόγω πρώτου συνεδρίου ήταν: “Οι νέοι άνθρωποι θέλουν να είναι ενεργοί στην ανάπτυξη, όχι απλά οι δικαιούχοι της αναπτυξιακής συνδρομής που προσφέρεται από τους άλλους ...” Έτσι γεννήθηκε η έννοια της ανάπτυξης υπό την ηγεσία της νεολαίας και το πρόγραμμα “Γίνε η αλλαγή” που βρίσκονται στο επίκεντρο του συνόλου της σειράς Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας.

Σε όλα μεταγενέστερες Συνέδρια - στο Μαρόκο το 2003, τη Σκωτία το 2005 και το Κεμπέκ του Καναδά το 2008 - συζητήθηκε έναν κύριο ερώτημα: “Ποιοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι ώστε οι κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ και οι λοιποί οργανισμοί αναπτυξιακής συνδρομής να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το απίστευτο ταλέντο, την ενέργεια και ιδεαλισμό των νέων στην κοινή προσπάθεια τους να κάνουν τη φτώχεια παρελθόν με βιώσιμο τρόπο και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχοων του ΟΗΕ για τη νέα Χιλιετία;” Κάθε συνέδριο είναι μοναδικό: οι εκάστοτε διοργανωτές ενθαρρύνονται να επισφραγίσουν με την ταυτότητα και τον πολιτισμό της χώρας τους το συνέδριο και να το κάνουν δικό τους.

Πάμε στο σήμερα! Στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010, την Κωνσταντινούπολη, πάνω από 1000 νέα μυαλά από διαφορετικές χώρες θα συγκεντρωθούν για να μοιραστούν τα πράγματα που είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα: πολιτισμό, ιδέες, σκέψεις, γλώσσα, τέχνη, ειρήνη, φιλία και πολλά περισσότερα... Το Συνέδριο θα φέρει σε επαφή συνολικά 1000 νέους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νέων ακτιβιστών για την ανάπτυξη υπό την ηγεσία της νεολαίας, των νέων δημοσιογράφων, των νέων εκπαιδευτικών, των νέων καλλιτεχνών, των νέων επιχειρηματιών και των εικονικών συνέδρων. Οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς από ειδικούς της ανάπτυξης, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, καλλιτέχνες και  διπλωμάτες σε συζητήσεις, εργαστήρια, συνελεύσεις και τελετές έναρξης και λήξης!

Μερικοί από τους στόχους και τους σκοπούς του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας είναι η προώθηση της ανάπτυξης υπό την ηγεσία της νεολαίας για την επίλυση μερικών σοβαρών παγκοσμίων προβλημάτων, η ενθάρρυνση και ενδυνάμωση της παγκόσμιας συνεργασίας των νέων, η καλλιέργεια δεξιοτήτων για την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, καθώς και να υποστηριχθεί η ώθηση για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Όμως, το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας δεν είναι μια συνηθισμένη συνδιάσκεψη μόνο, είναι γιορτή, κατάρτιση, πρόγραμμα ανάπτυξης και διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος ταυτόχρονα. Προωθεί τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία της νεολαίας με δραστηριότητες όπως φεστιβάλ, εκθέσεις, έργα δράσης, κοινωνικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια δεξιοτήτων.

Όσον αφορά εμένα προσωπικά, ως Έλληνας σύνεδρος, έχω την τιμή και την υποχρέωση να εκπροσωπήσω επάξια την Ελλάδα στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και να προωθήσω το συνέδριο στην Ελλάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε οι αξίες και τα οράματα των χιλίων νέων από όλο τον κόσμο που θα συμμετάσχουν σε αυτό να εξαπλωθούν σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο (νεανικό) κοινό. Μάλιστα δημιούργησα το blog wyc2010gr.wordpress.com μέσα από το οποίο θα προσπαθήσω να μεταδίδω στην Ελλάδα τον παλμό του συνεδρίου και να ενημερώνω τους Έλληνες αναγνώστες για όλα τα τεκταινόμενα στις εργασίες του. Είναι ενός είδους “ανταπόκριση”, η οποία θα προσπαθήσω να είναι το κατα δυνατόν πληρέστερη!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP