29 Αυγούστου 2010

Εντυπώσεις από το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας 2010

Στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, την Κωνσταντινούπολη, πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας. Προσωπικά, είχα την τύχη και την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα μας σε αυτό το μεγάλο γεγονός για την παγκόσμια νεολαία!


Η σειρά Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας γεννήθηκε το 1997, μετά την απογοήτευση της συνεδρίασης Rio +5, όπου κυβερνήσεις και οργανισμοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν την πρόοδο που είχει σημειωθεί από την αρχική Διάσκεψη του Ρίο. Το 1ο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Χαβάη τον Οκτώβριο του 1999, με τίτλο: Συνέδριο Νέων για τη νέα Χιλιετία (Millennium Young People’s Congress). Το βασικό μήνυμα του εν λόγω πρώτου συνεδρίου ήταν: “Οι νέοι άνθρωποι θέλουν να είναι ενεργοί στην ανάπτυξη, όχι απλά οι δικαιούχοι της αναπτυξιακής συνδρομής που προσφέρεται από τους άλλους ...” Σε όλα τα μεταγενέστερα Συνέδρια -στο Μαρόκο το 2003, τη Σκωτία το 2005 και το Κεμπέκ του Καναδά το 2008- συζητήθηκε έναν κύριο ερώτημα: “Ποιοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι ώστε οι κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ και οι λοιποί οργανισμοί αναπτυξιακής συνδρομής να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το απίστευτο ταλέντο, την ενέργεια και ιδεαλισμό των νέων στην κοινή προσπάθεια τους να κάνουν τη φτώχεια παρελθόν με βιώσιμο τρόπο και την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων του ΟΗΕ για τη νέα Χιλιετία;”

Φέτος, στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 νέοι από 147 χώρες του κόσμου! Το συνέδριο κατάφερε να φέρει σε επαφή όλους αυτούς τους νέους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νέων ακτιβιστών, των νέων δημοσιογράφων, των νέων εκπαιδευτικών, των νέων καλλιτεχνών και των νέων επιχειρηματιών. Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν πολλούς από τους ειδικούς της ανάπτυξης, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, καλλιτέχνες και διπλωμάτες σε συζητήσεις, εργαστήρια και συνελεύσεις έλαβαν τόπο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου!

Μερικοί από τους στόχους και τους σκοπούς του 5ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας ήταν η προώθηση της ανάπτυξης υπό την ηγεσία της νεολαίας για την επίλυση μερικών σοβαρών παγκοσμίων προβλημάτων, η ενθάρρυνση και ενδυνάμωση της παγκόσμιας συνεργασίας των νέων, η καλλιέργεια δεξιοτήτων για την προώθηση της βιώσιμης επιχειρηματικότητας, καθώς και να υποστηριχθεί η ώθηση για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Όμως, το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας δεν είναι μια συνηθισμένη συνδιάσκεψη μόνο. Είναι γιορτή, κατάρτιση, πρόγραμμα ανάπτυξης και διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος ταυτόχρονα. Προωθεί τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία της νεολαίας με δραστηριότητες όπως φεστιβάλ, εκθέσεις, έργα δράσης, κοινωνικά προγράμματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια δεξιοτήτων.

Από τις εργασίες αυτού του συνεδρίου θα συνταχθεί σύντομα το Istanbul Action Plan, ένα παγκόσμιο πλάνο δράσης που θα παρουσιαστεί στον ΟΗΕ και τους υπουργούς νεολαίας όλων των χωρών του κόσμου στην Παγκόσμια Διάσκεψη Νεολαίας στο Μεξικό! Άλλωστε, η προσφορά του συνεδρίου στη νεολαία είναι τεράστια. Άνοίξε νέους δρόμους επικοινωνίας και έχτισε γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο. Πολλές επαφές και γνωριμίες που ξεκίνησαν στην Κωνσταντινούπολη θα καταλήξουν σε διεθνή projects ανάπτυξης στο μέλλον, αφού πολλά από τα προβλήματα είναι κοινά.

Η επόμενη επίσημη συνάντηση ανάμεσα στους νέους ηγέτες έχει οριστεί για το 2012 στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας που θα πραγματοποιηθεί στη Βραζιλία! Μέχρι τότε όλοι θα ασχοληθούν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο για την επίτευξη της ανάπτυξης και την ενίσχυση του ρόλου της νεολαίας. Όλα αυτά στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Νεολαίας που ξεκίνησε στις 12 Αυγούστου. Η ευκαιρία για τη νεολαία είναι τεράστια και δεν πρέπει να πάει χαμένη…

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP