Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: WWF
Παγκόσμια δράση
Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ή WWF όπως είναι γνωστό, είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμίος για την διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες και υποστηρίζοντας 100 προγράμματα διατήρησης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί επίσης φιλανθρωπία, με περίπου το 9% της χρηματοδότησής του να προέρχεται από εθελοντικές δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Αποστολή του οργανισμού είναι "να σταματήσει και να αντιστρέψει την καταστροφή του περιβάλλοντός μας". Σήμερα, μεγάλο μέρος από την προσπάθειά του επικεντρώνεται στην διατήρηση των τριών βιωμάτων που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, τα δάση, τα οικοσυστήματα γλυκού νερού, τους ωκεανούς και τις ακτές. Παράλληλα ασχολείται με την προστασία των απειλούμενων ειδών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.
Ο οργανισμός ιδρύθηκε ως φιλανθρωπικό ταμείο στις 11 Σεπτεμβρίου 1961, στην πόλη Morges της Ελβετίας, με το όνομα Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Φύσης (World Wildlife Fund). Αποτέλεσε πρωτοβουλία των Julian Huxley και Max Nicholson, οι οποίοι είχαν τριανταετή εμπειρία στο να φέρνουν σε επαφή προοδευτικούς διανοούμενους με μεγάλες επιχειρήσεις δια μέσω της δεξαμενής σκέψης Πολιτικού και Οικονομικού Σχεδιασμού (Political and Economic Planning think tank).
Στο ιδρυτικό καταστατικό του, ο οργανισμός ανέφερε ότι η αρχική αποστολή του ήταν η "διατήρηση της παγκόσμιας χλωρίδας, πανίδας, των δασών, του τοπίου, του νερού, του εδάφους και άλλων φυσικών πόρων μέσω της διαχείρισης της γης, την έρευνα και τη δημοσιότητα, το συντονισμό των προσπαθειών, τη συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο μέλος και με όλους τους άλλους κατάλληλους τρόπους".
Τα χρόνια που ακολούθησαν ο οργανισμός άνοιξε γραφεία και ξεκίνησε δράσεις ανά τον κόσμο. Ο αρχικός στόχος των δραστηριοτήτων του ήταν η προστασία των απειλούμενων ειδών. Καθώς περισσότεροι πόροι γίνονταν διαθέσιμοι, οι δράσεις του επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως η διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, της μείωσης της μόλυνσης και της αλόγιστης κατανάλωσης.
Το 1986 ο οργανισμός άλλαξε την ονομασία του σε Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature), διατηρώντας τα αρχικά WWF, ώστε να απεικονίζει καλύτερα τον σκοπό των δράσεών του. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να λειτουργεί με το αρχικό του όνομα στις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Δράση στην Ελλάδα
Η δράση του στην Ελλάδα ξεκινά το 1969, είκοσι και πλέον χρόνια πριν τη σύσταση της εθνικής οργάνωσης WWF Ελλάς. Πρώτος σταθμός ήταν η αποκατάσταση του δάσους της Καισαριανής στον Υμηττό ενώ στη συνέχεια το WWF στήριξε το πρόγραμμα προστασίας των Πρεσπών.
Το 1990 ιδρύθηκε το WWF Ελλάς ως αυτόνομη εθνική οργάνωση από τον Λούκ Χόφμαν με την υποστήριξη του έλληνα αρχιτέκτονα Θύμιου Παπαγιάννη. Από τότε η οργάνωσή έχει υλοποιήσει περισσότερα από 90 προγράμματα πάντα με στόχο:
- την ενεργή προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος
- τη διοργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών
- την τεκμηριωμένη παρέμβαση σε θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας
- την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Το WWF Ελλάς έχει τη νομική μορφή του Κοινωφελούς Ιδρύματος και η σύστασή του εγκρίθηκε με το από 11-1-1994 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Β’ 22/18-1-1994). Ως αυτόνομη εθνική οργάνωση, το WWF Ελλάς έχει το δικό του Διοικητικό Συμβούλιο.
Το σύστημα οικονομικής διαχείρισης της οργάνωσης είναι έτσι δομημένο ώστε αφενός να εγγυάται την χρηστή και αποτελεσματική διαχείριση των οικονομικών πόρων της οργάνωσης, και αφετέρου να εξασφαλίζει την μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια των οικονομικών στοιχείων. Για αυτό το λόγο ακολουθεί τα αυστηρότερα λογιστικά και διαχειριστικά πρότυπα, και υπόκεινται σε συνεχείς ελέγχους, τόσο εσωτερικούς όσο και από ανεξάρτητους οικονομικούς ελεγκτές (ορκωτοί λογιστές). Όλα τα οικονομικά στοιχεία της οργάνωσης είναι ανοικτά διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη ή φορέα, μέσω της οικονομικής διεύθυνσης και της μονάδας ανάπτυξης και διαχείρισης προγραμμάτων, οι οποίες και είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των οικονομικών πόρων και την υλοποίηση των προγραμμάτων μας, αντίστοιχα.
Το WWF Ελλάς απασχολεί 60 μόνιμους συνεργάτες. Η έδρα της οργάνωσης είναι στην Αθήνα. Ωστόσο, μόνιμες ομάδες υπάρχουν στις οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δαδιάς, της Πρέσπας, της Βόρειας Πίνδου και της Ζακύνθου. Για την υλοποίηση της πολύπλευρης δράσης της οργάνωσης συνδυάζουμε τη γνώση και την εμπειρία πολλών, διαφορετικών επαγγελμάτων και ειδικοτήτων: Περιβαλλοντολόγοι, βιολόγοι, δασολόγοι και νομικοί, αλλά και ειδικοί συνεργάτες από το χώρο των οικονομικών και της επικοινωνίας εργάζονται εντατικά για ένα ζωντανό πλανήτη!
Οι πραγματικοί όμως άνθρωποι του WWF Ελλάς είναι αυτοί που το υποστηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια ηθικά, με την εθελοντική τους προσφορά ή με την οικονομική τους ενίσχυση. Είναι οι 20.000 υποστηρικτές μας και οι 600 και πλέον ενεργοί εθελοντές μας.
Περισσότερες πληροφορίες
WWF Ελλάς
Φιλελλήνων 26, 10558 Αθήνα
Τηλ.: 2103314893
Fax: 2103247578
e-mail: support@wwf.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου