23 Αυγούστου 2011

2011 Έτος Νεολαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας


Το 2011 ορίστηκε ως Έτος Νεολαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας στη 12η σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας  που πραγματοποιήθηκε στο Nanjing τον Νοέμβριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2010 η Επίτροπος κα Βασιλείου και ο Αντιπρόεδρος της Πανκινεζικής Ομοσπονδίας Νεολαίας υπέγραψαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την Έτος Νεολαίας Ε.Ε.-Κίνας. Αυτό όριζε ένα γενικό πλαίσιο για το έτος, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις στην Ε.Ε. και την Κίνα.

Ορίζει επίσης τη βάση για ένα πολιτικό διάλογο με τακτικές ανταλλαγές σε θέματα νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών δραστηριοτήτων, που συνδέονται ιδίως με το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων, τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία και την ανάπτυξη της εργασίας στον τομέα της νεολαίας. Σεμινάρια, εργαστήρια και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων διοργανώνονται από κοινού. Η κοινή διακήρυξη συμπληρώνει προηγούμενες συμφωνίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης (2007), του πολιτισμού (2007) και της πολυγλωσσίας (2009).

Οι κύριοι στόχοι του Έτους είναι:
  • Η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της φιλίας μεταξύ των Ευρωπαίων και Κινέζων νέων.
  • Η ενθάρρυνση των νέων να φροντίζουν και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας.
  • Η επίτευξη εκτεταμένων και θετικών επιπτώσεων και η διασφάλιση ότι η συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς και μεταξύ των οργανώσεων της νεολαίας είναι βιώσιμη μετά το 2011.


Το πρόγραμμα της Ε.Ε. “Νέα Γενιά σε Δράση” είναι η κύρια πηγή πιθανής υποστήριξης από την πλευρά της Ε.Ε. για τα συγκεκριμένα κοινά προγράμματα νέων με στόχο την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων, δικτύων, εθελοντικών προγραμμάτων, ανταλλαγών νέων μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας από την Ε.Ε. και τους ομολόγους τους στην Κίνα. Προγράμματα προώθησης της συνεργασίας με την Κίνα μπορούν να υποστηριχθούν στο πλαίσιο δύο δράσεων του προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση”:
  • Δράση 3.2: “Συνεργασία με άλλες χώρες του κόσμου”. Η συγκεκριμένη επιμέρους Δράση αφορά τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας, και ειδικότερα την ανταλλαγή καλών πρακτικών με χώρες εταίρους από άλλα μέρη του κόσμου. Ενθαρρύνει τις ανταλλαγές και την κατάρτιση νέων και οργανωτών δραστηριοτήτων για τη νεολαία, τις συμπράξεις και τα δίκτυα οργανώσεων νέων.
  • Δράση 2: “Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία”. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας είναι να υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων σε διάφορες μορφές εθελοντικών δραστηριοτήτων, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της Δράσης αυτής, νέοι συμμετέχουν σε εθελοντική βάση, μεμονωμένα ή ομαδικά, σε μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες.


Στα πλαίσια του Έτους Νεολαίας Ε.Ε.-Κίνας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις στην Ευρώπη και την Κίνα. Οι πιο σημαντικές είναι η τελετή έναρξης στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο και η αντίστοιχη στο Πεκίνο το Φεβρουάριο, η Συνδιάσκεψη Νέων στη Βουδαπέστη τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων σε πολλές πόλεις της Ευρώπης τον Μάιο και το Φεστιβάλ Νέων για την Πανεπιστημιάδα στη Σενζέν της Κίνας τον Αύγουστο!


Το Έτος Νεολαίας Ε.Ε.-Κίνας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Ευρωπαίους και τους Κινέζους νέους να ταξιδέψουν, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλεπιδράσουν και εν τέλει να αναπτύξουν στενούς δεσμούς συνεργασίας για το μέλλον. Οι νέοι αυτοί με τις ιδέες και τη δράση τους μπορούν να “γεφυρώσουν” τα όποια γλωσσικά, πολιτισμικά ή φυλετικά χάσματα υπάρχουν μεταξύ των λαών τους και να συμβιώσουν αρμονικά στο παρόν και το μέλλον!

Bookmark and Share
Read more...

12 Αυγούστου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας 2011


Η 12η Αυγούστου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας. Το σύνθημα των φετινών εκδηλώσεων, αλλά και το θέμα των διεργασιών είναι “Διάλογος και αμοιβαία κατανόηση”. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αντικατοπτρίζει πλήρως την εκτίμηση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στην αξία του διαλόγου μεταξύ των νέων που προέρχονται από χώρες με διαφορετικούς πολιτισμούς, καθώς και μεταξύ των διαφορετικών γενεών!

Ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας συμπίπτει με την ταυτόχρονη λήξη του Παγκοσμίου Έτους Νεολαίας! Πέρυσι τέτοια μέρα με μια μαζικότατη και εντυπωσιακή παρέλαση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης χιλιάδες νέοι, συμμετέχοντες στο 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας και μη, υποδέχτηκαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο το έτος αυτό. Με κεντρικό σύνθημα “Το έτος μας, η φωνή μας”, εκατοντάδες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη στα πλαίσια του έτους αυτού, με κύριο σκοπό πάντα την προώθηση των ζητημάτων της νεολαίας και την εγκαθίδρυσή της στο προσκήνιο των παγκοσμίων εξελίξεων.

Το 5ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας στην Κωνσταντινούπολη και η Παγκόσμια Διάσκεψη Νεολαίας στο Μεξικό ήταν οι αρχικές και μαζικότερες εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Έτους Νεολαίας που σήμερα τελειώνει. Η συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας και ο από κοινού ορισμός του 2011 ως έτους νεολαίας με κεντρικό σύνθημα “Γέφυρες φιλίας” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια ακόμα σημαντική παράλληλη δράση με σημαντικό αντίκτυπο στη νεολαία! Οι νέοι της Ευρώπης γνωρίζονται με τους νέους της Κίνας, αλληλεπιδρούν και εν τέλει κάνουν πράξη τα σχέδια για συνεργασία της νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Τέλος, το 2011 έχει χαρακτηριστεί ως “Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού” με σκοπό την ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ευρώπη και την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των νέων σε ανάλογα ζητήματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Είναι λογικό πολλοί νέοι, κυρίως στην Ελλάδα, να μην δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις. Οι συγκυρίες με την οικονομική κρίση, την αυξανόμενη ανεργία και την διαρκή αβεβαιότητα για το μέλλον τούς δικαιολογούν απόλυτα. Πως είναι δυνατόν να σε ενδιαφέρει ο εθελοντισμός όταν είσαι μακροχρόνια άνεργος νέος; Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας είναι για αυτούς, όσους τουλάχιστον την γνωρίζουν, άλλη μια παγκόσμια ημέρα χωρίς ιδιαίτερο νόημα στο ημερολόγιο. Πολλοί άλλοι ίσως ενδιαφέρονται αλλά δεν έχουν πρόσβαση στις ανάλογες και κατάλληλες πηγές ή ακόμα και γνώση αυτών…

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους νέους και όχι από άποψη καθαρά συμβολική! Οι νέοι είναι η δύναμη της προόδου και της δημιουργίας, καθώς και οι διαχρονικοί φορείς της αλλαγής. Είναι αυτοί που έχουν ιδέες και προτάσεις για το μέλλον στο οποίο θα πρωταγωνιστήσουν. Είναι οι αγωνιστές που πρωταγωνιστούν με κάθε μορφή πάλης ενάντια στην υπονόμευση των δικαιωμάτων και του μέλλοντός τους! Είναι αυτοί που ονειρεύονται και αγωνίζονται για έναν κόσμο όπου θα κυριαρχούν η ειρήνη, η δημοκρατία, η δικαιοσύνη και η ισότητα.

Είναι ξεκάθαρο πως αν οι νέοι το θελήσουν πραγματικά και το επιδιώξουν συστηματικά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο! Αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία και είναι ικανοί για το καλύτερο δυνατό. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας είναι απλά η αφορμή για μια τέτοια προσπάθεια. Ας μην κάμψουν την νεολαία οι οικονομικές και λοιπές δυσκολίες της χώρας και ας κάνουμε την αγανάκτηση και την οργή δύναμη δημιουργίας και προόδου για το μέλλον! Το αξίζουμε…

Bookmark and Share
Read more...

6 Αυγούστου 2011

Πόσο σοσιαλιστική είναι η Σοσιαλιστική Διεθνής;


Πριν από μήνες έγιναν οι γνωστές εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί και η αξιολόγησή τους είναι ανέφικτη έπειτα από τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ένα αξιοσημείωτο αυτών των εξεγέρσεων είναι πως οι περισσότεροι από τους ηγέτες εναντίον των οποίων στράφηκαν οι διαδηλωτές δήλωναν σοσιαλιστές και τα κόμματά τους ήταν μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς! Παράδοξο; Ίσως αν δεν δούμε σε βάθος κάποια επιπλέον στοιχεία και κάποιες ιδιαιτερότητες…

Καταρχάς, η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι μια διεθνής οργάνωση, στην οποία συμμετέχουν σοσιαλιστικά, εργατικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1951 ως συνέχεια της Διεθνούς των Εργατικών και Σοσιαλιστικών Κομμάτων, η οποία αποτελούσε μετεξέλιξη της Β΄ Διεθνούς που υπήρχε από το 1889 και είχε σημαντική διεθνή πολιτική δράση μέχρι τα χρόνια του μεσοπολέμου. Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου που μόνο σοσιαλιστική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κυβερνητική του πολιτική…

Η πρώτη χώρα από την οποία ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις ήταν η Τυνησία. Στόχος ήταν η εκδίωξη του Προέδρου Zine El Abidine Ben Ali. Ο Ben Ali, 75 ετών, είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση στη Γαλλία και ακολούθησε στρατιωτική και μετέπειτα πολιτική καριέρα. Διορίστηκε Πρωθυπουργός από τον Habib Bourguiba την 1η Οκτωβρίου του 1987 και με βάση το Σύνταγμα θα ήταν διάδοχος του. Πέντε εβδομάδες μετά, κήρυξε το γηραιό πολιτικό Bourguiba ασθενή και ανίκανο να κυβερνήσει, αναλαμβάνοντας ο ίδιος Πρόεδρος, το Νοέμβριο του 1987. Κυβέρνησε συνεχόμενα ως το 2011! Το κόμμα του, Συνταγματικός Δημοκρατικός Συναγερμός, άνηκε στη Σοσιαλιστική Διεθνή, από την οποία διεγράφη μετά τις αναταραχές…

Μετά την Τυνησία, σειρά στις εξεγέρσεις πήρε η Αλγερία. Οι διαδηλωτές εκεί καλούσαν τον Πρόεδρο Abdelaziz Bouteflika σε παραίτηση. Ο Bouteflika, 74 ετών, είχε πρωτοστατήσει στον απελευθερωτικό αγώνα της Αλγερίας ενάντια στη Γαλλία και από το 1962 εκλέχθηκε βουλευτής. Ο Bouteflika κατήλθε υποψήφιος στις εκλογές το 1999 ως ανεξάρτητος και εξελέγη με το 74% των ψήφων. Πριν την ψηφοφορία αποχώρησαν από το γύρο όλοι οι άλλοι υποψήφιοι, επικαλούμενοι φόβους για νοθεία. Επανεξελέγη το 2004 με ποσοστό 85% και το 2009 με ποσοστό 90,24%. Κυβερνά ως σήμερα, ενώ το κόμμα του, Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, αν και δεν ανήκει στη Σοσιαλιστική Διεθνή υποστηρίζει τον μαρξισμό και χαρακτηρίζεται αριστερό.

Τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου κάνουν τη δική τους επανάσταση οι Αιγύπτιοι με κύριο αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Hosni Mubarak. Ο Mubarak, 83 ετών, υπηρέτησε σε πολλές διοικητικές θέσεις στην Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία και προήχθη μέχρι το βαθμό του πτεράρχου. Μετά τη δολοφονία του προκατόχου του, Προέδρου Anwar Sadat, το 1981, έγινε Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Επανεξελέγη στις εκλογές του 1987, 1993, 1999 και 2005, δηλαδή κυβέρνησε για τριάντα συνεχόμενα χρόνια από το 1981 ως το 2011! Το κόμμα του, Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα, διεγράφη από τη Διεθνή Σοσιαλιστική και διαλύθηκε…

Σειρά στις αραβικές εξεγέρσεις έχει η Λιβύη. Ο εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται γίνεται για να ανατραπεί το καθεστώς του Muammar al-Gaddafi. Ο Gaddafi, 69 ετών, ήταν ο ηγέτης μιας μικρής ομάδας Λίβυων αξιωματικών του στρατού που έκανε πραξικόπημα και ανέτρεψε τον βασιλιά Idris το 1969. Από τότε μέχρι σήμερα, ο Gaddafi αποτελεί τον de facto ηγέτη της Λιβύης παρά τις όποιες αμφισβητήσεις και διαμαρτυρίες. Τα 42 χρόνια στην εξουσία τον κάνουν έναν από τους μακροβιότερους μη-βασιλικούς ηγέτες στην ιστορία! Όσον αφορά την ιδεολογία του, ο Gaddafi έχει ενσωματώσει τις ιδέες του αραβικού σοσιαλισμού και του αραβικού εθνικισμού στην πολιτική φιλοσοφία του που δημοσιεύθηκε στο Πράσινο Βιβλίο το 1975…

Από τις πιο πρόσφατες χρονικά εξεγέρσεις που σημειώνονται είναι αυτή στη Συρία. Περισσότεροι από 1300 διαδηλωτές έχουν δολοφονηθεί σε μια άνευ προηγουμένου κυβερνητική αντίδραση από τον Πρόεδρο Bashar al-Assad. Ο Assad, 46 ετών, είναι Πρόεδρος της Συρίας από το 2000, οπότε και διαδέχθηκε τον πατέρα του. Σπούδασε οφθαλμολογία στο Λονδίνο και αρχικά δεν σκόπευε να γίνει Πρόεδρος. Αντ' αυτού, για το αξίωμα προαλειφόταν ο αδερφός του, ο οποίος, όμως, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο Assad έλαβε στρατιωτική εκπαίδευση και το 1999 έφθασε στο βαθμό του συνταγματάρχη. Το 2007 επανεξελέγη στην προεδρία με το 97,6% των ψηφισάντων να τάσσεται υπέρ του! Το κόμμα του, Σοσιαλιστικό Αναγεννησιακό Κόμμα ή όπως είναι γνωστό Ba'ath, υποστηρίζει τον αραβικό σοσιαλισμό και εθνικισμό, αντιτίθεται στον δυτικό ιμπεριαλισμό και καλεί σε ένωση τους Άραβες, αλλά δεν ανήκει στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ένα από τα κόμματα που άνηκαν στη Σοσιαλιστική Διεθνή και διεγράφη, αλλά δεν συνδέεται άμεσα με τις αραβικές εξεγέρσεις, είναι το Ιβοριανό Λαϊκό Μέτωπο στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ηγέτης του ήταν ο 66 ετών καθηγητής ιστορίας Laurent Gbagbo, ο οποίος αντιστάθηκε στο καθεστώς του Félix Houphouët-Boigny. Έγινε Πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού το 2000 και παρέμεινε ως το 2011 όταν συνελήφθη. Στη θητεία του υπήρξαν πολλές κρίσεις κι ένας εμφύλιος πόλεμος!

Τα παραπάνω είναι τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα πολιτικών που δήλωναν σοσιαλιστές ή άνηκαν στη Σοσιαλιστική Διεθνή, ενώ στην ουσία ήταν στυγνοί δικτάτορες. Οι περισσότεροι ξεκίνησαν ως απελευθερωτές για το λαό τους ενάντια σε απολυταρχικά καθεστώτα και κατείχαν θέσεις στο στρατό. Με την πάροδο, όμως, του χρόνου μεταλλάχτηκαν οι ίδιοι σε ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων που ουδεμία σχέση είχαν με το σοσιαλισμό και τη δημοκρατία. Φυσικά, πολλοί Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πολιτικοί ακολουθούν απόλυτα νεοφιλελεύθερη πολιτική, αλλά αυτοί τουλάχιστον δεν έχουν εγκαθιδρύσει καθεστώτα και σέβονται τους δημοκρατικούς θεσμούς…

Ήταν τελικά όλοι αυτοί οι Άραβες ηγέτες σοσιαλιστές; Σε αυτό το σημείο πρέπει να “βάλουμε στο παιχνίδι” έναν νέο πολιτικό όρο: τον αραβικό σοσιαλισμό. Ο όρος “αραβικός σοσιαλισμός” επινοήθηκε από τον Σύριο φιλόσοφο Michel Aflaq, έναν από τους ιδρυτές του κόμματος Ba'ath, για να διακρίνει τη δική του εκδοχή της σοσιαλιστικής ιδεολογίας από το διεθνιστικό μαρξιστικό σοσιαλισμό στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Ασία, και την σοσιαλδημοκρατία στην Δυτική Ευρώπη. Για τους υποστηρικτές της ιδεολογίας αυτής, ο αραβικός σοσιαλισμός ήταν αναγκαία συνέπεια της αναζήτησης για αραβική ενότητα και ελευθερία, καθώς μόνο ένα σοσιαλιστικό σύστημα ιδιοκτησίας και ανάπτυξης θα ξεπερνούσε την κοινωνική και οικονομική κληρονομιά του ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Ο αντι-πνευματικός σοσιαλισμός της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας με την αθεΐα θεωρήθηκε ακατάλληλος για τον αραβικό κόσμο. Όπως με τη σοσιαλιστική ιδεολογία σε όλο τον κόσμο υπήρξε ιστορικά ισχυρή διεθνιστική τάση, έτσι συνέβη και στον αραβικό σοσιαλισμό. Ωστόσο, βασιζόταν κυρίως στον αντι-ιμπεριαλισμό και τη μη-δέσμευση, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ενώ ο Αραβικός σοσιαλισμός στα χρόνια της ακμής του προώθησε ένα μεγάλο μέρος του οικονομικού και κοινωνικού προγράμματος του σοσιαλισμού της Ανατολικής Ευρώπης, τα πνευματικά θεμέλια του επέβαλλαν κάποια όρια στην επαναστατική δυναμική του: η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής θα έπρεπε να εθνικοποιηθεί, αλλά μόνο στο πλαίσιο περιορισμού των παραδοσιακών αξιών, όπως η ατομική ιδιοκτησία και κληρονομιά. Οι αποκαλούμενες πρωτόγονες κοινωνικές δομές, όπως η φεουδαρχία, ο νομαδισμός, οι θρησκευτικές φατρίες και η καταπίεση των γυναικών, θα έπρεπε να ξεπεραστούν, αλλά όχι εις βάρος της διάρρηξης των κοινωνικών δεσμών που αποτελούσαν την αραβική ταυτότητα! Με λίγα λόγια, ο αραβικός σοσιαλισμός είναι η ισλαμική έκδοση του μαρξιστικού σοσιαλισμού κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των μουσουλμάνων που αρνούνται την απόρριψη κάποιων στερεοτύπων και ξεπερασμένων παραδόσεων, εντούτοις θέλουν να αποκαλούνται σοσιαλιστές και μάχονται για την αραβική ενότητα…

Γιατί, όμως, η Σοσιαλιστική Διεθνής επί τόσα χρόνια υπέθαλπε την απολυταρχία των αραβικών καθεστώτων; Αυτή είναι μια ρητορική ερώτηση που δύσκολα θα απαντηθεί όσα χρόνια κι αν περάσουν! Η μόνη λογική απάντηση είναι πως ίσως δεν είχε πλήρη εικόνα των τεκταινόμενων εντός του αραβικού κόσμου και της αρκούσαν οι διατυπώσεις των Αράβων αξιωματούχων. Είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης που βοηθά και τις δυο πλευρές. Από τη μια, οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές δεν έχουν πλήρη εικόνα για τη ζωή στις αραβικές χώρες, αλλά συνεργάζονται με τις ηγεσίες τους για διάφορα ζητήματα, είτε οικονομικά, είτε πολιτικά. Από την άλλη, οι Άραβες ηγέτες δεν δίνουν ξεκάθαρη εικόνα στους υπολοίπους για τον τρόπο διοίκησής τους, αλλά φροντίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, ώστε να προωθήσουν τις διεκδικήσεις τους αργότερα… Δούναι και λαβείν κατά κάποιο τρόπο με θύματα τους Άραβες πολίτες!

Δυστυχώς, το συμπέρασμα όλων των παραπάνω, αλλά και όσων ζούμε και μαθαίνουμε καθημερινώς, είναι πως ελάχιστοι δηλωμένοι σοσιαλιστές ηγέτες δρουν ως τέτοιοι. Οι περισσότεροι εφαρμόζουν νεοφιλελεύθερες τακτικές κυρίως όταν κυβερνούν και η Σοσιαλιστική Διεθνής δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί από αυτό. Οι εποχές που ηγέτες σαν τον Willy Brandt έδιναν το στίγμα τους στη Σοσιαλιστική Διεθνή έχουν περάσει. Η Σοσιαλιστική Διεθνής τείνει να γίνει ένας απλός σύνδεσμος ετερόκλητων κομμάτων. Ιδιαίτερα σε αυτές τις εποχές της κρίσης, θα έπρεπε η Σοσιαλιστική Διεθνής να δείχνει το δρόμο προς την αριστερά και το σοσιαλισμό στους πολίτες του κόσμου. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές πολιτικοί να μην επηρεαστούν από τον αραβικό σοσιαλισμό και τον υιοθετήσουν…

Bookmark and Share
Read more...

1 Αυγούστου 2011

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: CISV Ελλάδας


Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις καταστροφικές συνέπειές του, πολλοί ήταν εκείνοι που εστίαζαν την προσοχή τους σε πρωτοβουλίες με στόχο την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης. Το 1946, η παιδοψυχολόγος Δρ. Ντόρις Άλλεν συνέλαβε την ιδέα για την ίδρυση της οργάνωσης Διεθνή Θερινά Παιδικά Χωριά (Children's International Summer Villages, σήμερα γνωστής ως CISV International). Ειδική σε θέματα ανάπτυξης, η Δρ. Άλλεν δεν συμφωνούσε ότι η έμφαση για την εκπαίδευση για την ειρήνη έπρεπε να δοθεί στους ενήλικες, αλλά πίστευε ακράδαντα πως “η απόλυτη πηγή ειρήνης, μακροπρόθεσμα, είναι τα παιδιά.”

Από την πεποίθησή της αυτή προέκυψε το όραμά της να φέρει σε επαφή παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να μάθουν να σέβονται διαφορετικές και κοινές αξίες. Το 1951, το όνειρό της έγινε πραγματικότητα, όταν παιδιά από οκτώ χώρες συγκεντρώθηκαν στο Σινσινάτι των ΗΠΑ, στο πρώτο Διεθνές Παιδικό Θερινό Χωριό (Children’s International Summer Village, CISV). Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η οργάνωση γιγαντώθηκε σε αριθμούς, χώρες-μέλη και δραστηριότητες. Το 1979, η Ντόρις Άλλεν προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης – την ίδια χρονιά δηλαδή που το Βραβείο κέρδισε τελικά η Μητέρα Τερέζα.

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, μετά το πρώτο Χωριό, το πρόγραμμα αυτό παραμένει ακόμα ο ακρογωνιαίος λίθος των διεθνών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. Το φάσμα των προγραμμάτων του CISV διευρύνθηκε από ένα σε έξι διαφορετικά είδη διεθνών δραστηριοτήτων και από το 1 Χωριό σε περίπου 180 διεθνή προγράμματα κάθε χρόνο. Σήμερα το CISV λειτουργεί σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ από το 1951 πάνω από 190.000 άτομα έχουν λάβει μέρος σε περισσότερες από 5.000 διεθνείς δραστηριότητες.

Το CISV Ελλάδας είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, εθελοντικό, μέλος του διεθνούς οργανισμού CISV International, που αριθμεί πάνω από 70 χώρες-μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το CISV είναι μια παγκόσμια κοινότητα εθελοντών, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για άτομα κάθε ηλικίας να βιώσουν μέσα από τα εκπαιδευτικά της προγράμματα την ποικιλία των πολιτισμών. Πεποίθησή της είναι ότι η ειρήνη είναι δυνατή μέσα από τη φιλία και ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αν ξεκινήσουμε με τα παιδιά. Βρίσκεται σε επιχειρησιακή σχέση με την UNESCO και είναι μέλος της Συνδιάσκεψης των Διεθνών ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το CISV παρέχει ένα φάσμα μοναδικών ομαδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναπτύσσουν τη διαπολιτισμική κατανόηση σε παιδιά, νέους και ενήλικες από ολόκληρο τον κόσμο. Ενθαρρύνοντας το σεβασμό στην πολιτισμική διαφορετικότητα και ευνοώντας την ανάπτυξη της αυτογνωσίας, το CISV δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο που συμμετέχει στα προγράμματά του να ενσωματώσει αυτές τις αξίες στη ζωή του, καθώς γίνεται πολίτης του κόσμου και μάχεται για έναν πιο ειρηνικό κόσμο.

Το έργο του CISV επικεντρώνεται στα παρακάτω βασικά σημεία:
·    Δίνει ευκαιρίες στα άτομα να μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία της φιλικής συμβίωσης με άλλους, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό προέλευσής τους.
·      Συμβάλλει μέσα από έρευνα σε μια επιστήμη διεθνών σχέσεων και μη βίαιης επίλυσης διαφορών.
·        Συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις που έχουν παρόμοιους σκοπούς.
·  Εμπνέει ανθρώπους κάθε ηλικίας να μάχονται για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες:
CISV Ελλάδας
Λεάνδρου 39, 16561 Γλυφάδα
Τηλ., Fax:  2109615201
e-mail:  greece@gr.cisv.org
www.gr.cisv.org

Bookmark and Share
Read more...
Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP