1 Αυγούστου 2011

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: CISV Ελλάδας


Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις καταστροφικές συνέπειές του, πολλοί ήταν εκείνοι που εστίαζαν την προσοχή τους σε πρωτοβουλίες με στόχο την οικοδόμηση και τη διατήρηση της ειρήνης. Το 1946, η παιδοψυχολόγος Δρ. Ντόρις Άλλεν συνέλαβε την ιδέα για την ίδρυση της οργάνωσης Διεθνή Θερινά Παιδικά Χωριά (Children's International Summer Villages, σήμερα γνωστής ως CISV International). Ειδική σε θέματα ανάπτυξης, η Δρ. Άλλεν δεν συμφωνούσε ότι η έμφαση για την εκπαίδευση για την ειρήνη έπρεπε να δοθεί στους ενήλικες, αλλά πίστευε ακράδαντα πως “η απόλυτη πηγή ειρήνης, μακροπρόθεσμα, είναι τα παιδιά.”

Από την πεποίθησή της αυτή προέκυψε το όραμά της να φέρει σε επαφή παιδιά από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να μάθουν να σέβονται διαφορετικές και κοινές αξίες. Το 1951, το όνειρό της έγινε πραγματικότητα, όταν παιδιά από οκτώ χώρες συγκεντρώθηκαν στο Σινσινάτι των ΗΠΑ, στο πρώτο Διεθνές Παιδικό Θερινό Χωριό (Children’s International Summer Village, CISV). Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η οργάνωση γιγαντώθηκε σε αριθμούς, χώρες-μέλη και δραστηριότητες. Το 1979, η Ντόρις Άλλεν προτάθηκε για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης – την ίδια χρονιά δηλαδή που το Βραβείο κέρδισε τελικά η Μητέρα Τερέζα.

Εδώ και πάνω από 50 χρόνια, μετά το πρώτο Χωριό, το πρόγραμμα αυτό παραμένει ακόμα ο ακρογωνιαίος λίθος των διεθνών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της οργάνωσης. Το φάσμα των προγραμμάτων του CISV διευρύνθηκε από ένα σε έξι διαφορετικά είδη διεθνών δραστηριοτήτων και από το 1 Χωριό σε περίπου 180 διεθνή προγράμματα κάθε χρόνο. Σήμερα το CISV λειτουργεί σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ από το 1951 πάνω από 190.000 άτομα έχουν λάβει μέρος σε περισσότερες από 5.000 διεθνείς δραστηριότητες.

Το CISV Ελλάδας είναι σωματείο μη κερδοσκοπικό, εθελοντικό, μέλος του διεθνούς οργανισμού CISV International, που αριθμεί πάνω από 70 χώρες-μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο. Το CISV είναι μια παγκόσμια κοινότητα εθελοντών, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για άτομα κάθε ηλικίας να βιώσουν μέσα από τα εκπαιδευτικά της προγράμματα την ποικιλία των πολιτισμών. Πεποίθησή της είναι ότι η ειρήνη είναι δυνατή μέσα από τη φιλία και ότι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά αν ξεκινήσουμε με τα παιδιά. Βρίσκεται σε επιχειρησιακή σχέση με την UNESCO και είναι μέλος της Συνδιάσκεψης των Διεθνών ΜΚΟ του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το CISV παρέχει ένα φάσμα μοναδικών ομαδικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναπτύσσουν τη διαπολιτισμική κατανόηση σε παιδιά, νέους και ενήλικες από ολόκληρο τον κόσμο. Ενθαρρύνοντας το σεβασμό στην πολιτισμική διαφορετικότητα και ευνοώντας την ανάπτυξη της αυτογνωσίας, το CISV δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο που συμμετέχει στα προγράμματά του να ενσωματώσει αυτές τις αξίες στη ζωή του, καθώς γίνεται πολίτης του κόσμου και μάχεται για έναν πιο ειρηνικό κόσμο.

Το έργο του CISV επικεντρώνεται στα παρακάτω βασικά σημεία:
·    Δίνει ευκαιρίες στα άτομα να μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία της φιλικής συμβίωσης με άλλους, ανεξάρτητα από τον πολιτισμό προέλευσής τους.
·      Συμβάλλει μέσα από έρευνα σε μια επιστήμη διεθνών σχέσεων και μη βίαιης επίλυσης διαφορών.
·        Συνεργάζεται με άλλες οργανώσεις που έχουν παρόμοιους σκοπούς.
·  Εμπνέει ανθρώπους κάθε ηλικίας να μάχονται για έναν πιο δίκαιο και ειρηνικό κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες:
CISV Ελλάδας
Λεάνδρου 39, 16561 Γλυφάδα
Τηλ., Fax:  2109615201
e-mail:  greece@gr.cisv.org
www.gr.cisv.org

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP