23 Αυγούστου 2011

2011 Έτος Νεολαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας


Το 2011 ορίστηκε ως Έτος Νεολαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας στη 12η σύνοδο κορυφής Ε.Ε.-Κίνας  που πραγματοποιήθηκε στο Nanjing τον Νοέμβριο του 2009. Τον Οκτώβριο του 2010 η Επίτροπος κα Βασιλείου και ο Αντιπρόεδρος της Πανκινεζικής Ομοσπονδίας Νεολαίας υπέγραψαν ένα κοινό σχέδιο δράσης για την Έτος Νεολαίας Ε.Ε.-Κίνας. Αυτό όριζε ένα γενικό πλαίσιο για το έτος, το οποίο θα περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις στην Ε.Ε. και την Κίνα.

Ορίζει επίσης τη βάση για ένα πολιτικό διάλογο με τακτικές ανταλλαγές σε θέματα νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων των εθελοντικών δραστηριοτήτων, που συνδέονται ιδίως με το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα των νέων, τη συμμετοχή των νέων στην κοινωνία και την ανάπτυξη της εργασίας στον τομέα της νεολαίας. Σεμινάρια, εργαστήρια και συναντήσεις εμπειρογνωμόνων διοργανώνονται από κοινού. Η κοινή διακήρυξη συμπληρώνει προηγούμενες συμφωνίες στον τομέα της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης (2007), του πολιτισμού (2007) και της πολυγλωσσίας (2009).

Οι κύριοι στόχοι του Έτους είναι:
  • Η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και της φιλίας μεταξύ των Ευρωπαίων και Κινέζων νέων.
  • Η ενθάρρυνση των νέων να φροντίζουν και να υποστηρίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων Ε.Ε.-Κίνας.
  • Η επίτευξη εκτεταμένων και θετικών επιπτώσεων και η διασφάλιση ότι η συνεργασία μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, καθώς και μεταξύ των οργανώσεων της νεολαίας είναι βιώσιμη μετά το 2011.


Το πρόγραμμα της Ε.Ε. “Νέα Γενιά σε Δράση” είναι η κύρια πηγή πιθανής υποστήριξης από την πλευρά της Ε.Ε. για τα συγκεκριμένα κοινά προγράμματα νέων με στόχο την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων, δικτύων, εθελοντικών προγραμμάτων, ανταλλαγών νέων μεταξύ των οργανώσεων νεολαίας από την Ε.Ε. και τους ομολόγους τους στην Κίνα. Προγράμματα προώθησης της συνεργασίας με την Κίνα μπορούν να υποστηριχθούν στο πλαίσιο δύο δράσεων του προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση”:
  • Δράση 3.2: “Συνεργασία με άλλες χώρες του κόσμου”. Η συγκεκριμένη επιμέρους Δράση αφορά τη συνεργασία στον τομέα της νεολαίας, και ειδικότερα την ανταλλαγή καλών πρακτικών με χώρες εταίρους από άλλα μέρη του κόσμου. Ενθαρρύνει τις ανταλλαγές και την κατάρτιση νέων και οργανωτών δραστηριοτήτων για τη νεολαία, τις συμπράξεις και τα δίκτυα οργανώσεων νέων.
  • Δράση 2: “Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία”. Σκοπός της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας είναι να υποστηρίζει τη συμμετοχή των νέων σε διάφορες μορφές εθελοντικών δραστηριοτήτων, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της Δράσης αυτής, νέοι συμμετέχουν σε εθελοντική βάση, μεμονωμένα ή ομαδικά, σε μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες.


Στα πλαίσια του Έτους Νεολαίας Ε.Ε.-Κίνας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εκδηλώσεις στην Ευρώπη και την Κίνα. Οι πιο σημαντικές είναι η τελετή έναρξης στις Βρυξέλλες τον Ιανουάριο και η αντίστοιχη στο Πεκίνο το Φεβρουάριο, η Συνδιάσκεψη Νέων στη Βουδαπέστη τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων σε πολλές πόλεις της Ευρώπης τον Μάιο και το Φεστιβάλ Νέων για την Πανεπιστημιάδα στη Σενζέν της Κίνας τον Αύγουστο!


Το Έτος Νεολαίας Ε.Ε.-Κίνας αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Ευρωπαίους και τους Κινέζους νέους να ταξιδέψουν, να γνωριστούν μεταξύ τους, να αλληλεπιδράσουν και εν τέλει να αναπτύξουν στενούς δεσμούς συνεργασίας για το μέλλον. Οι νέοι αυτοί με τις ιδέες και τη δράση τους μπορούν να “γεφυρώσουν” τα όποια γλωσσικά, πολιτισμικά ή φυλετικά χάσματα υπάρχουν μεταξύ των λαών τους και να συμβιώσουν αρμονικά στο παρόν και το μέλλον!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP