1 Σεπτεμβρίου 2011

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών MEDASSET


Ο Μεσογειακός Σύνδεσμος για την Σωτηρία των Θαλασσίων Χελωνών είναι διεθνής, μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) που ιδρύθηκε το 1988 με στόχο την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους σε όλη τη Μεσόγειο, μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, ενημερωτικών εκστρατειών, της εκπαίδευσης και της ενεργού παρέμβασης σε αρμόδιους φορείς.

Από το 1988 η οργάνωση συνεργάζεται με το UNEP/MAP και είναι μόνιμο Μέλος / Παρατηρητής της Τακτικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής και του Φυσικού Περιβάλλοντος της Ευρώπης (Σύμβαση της Βέρνης).

Κάθε χρόνο, μελέτες αξιολόγησης των κύριων περιοχών ωοτοκίας όπως το Ακιατάν, Ντάλιαν, Καζανλί, Πατάρα και Σαμαντάγκ της Τουρκίας, τον Ακάμα της Κύπρου, τον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, παρουσιάζονται στην Τακτική Επιτροπή της Σύμβασης της Βέρνης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δίνοντας την ευκαιρία στη Γραμματεία της Σύμβασης να δράσει, συχνά με σημαντικά αποτελέσματα.

Επιστημονικές μελέτες για περισσότερες από 7.800 χλμ. Μεσογειακές ακτές, από τη Σαρδηνία έως το βορειοανατολικό Αιγαίο και από το Ιόνιο έως τις ακτές της Τουρκίας, της Συρίας, του Λιβάνου, της Αιγύπτου και της Λιβύης, δημοσιοποίησαν για πρώτη φορά πολύτιμα στοιχεία για τις θαλάσσιες χελώνες της Μεσογείου καθιστώντας την προστασία τους πιο εφικτή. Ορισμένα από τα προγράμματα αυτά συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Προστατευόμενες Περιοχές (RAC/SPA), το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP/MAP), Εθνικά Ινστιτούτα και ΜΚΟ (BCG, GAWF, HCI, WWF, κλπ.).

Από το 1988 πραγματοποιούνται αξιολογήσεις για να προσδιοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις περιοχές ωοτοκίας των χελωνών, όπως είναι ο τουρισμός και η παράκτια ανάπτυξη. Το 1989 ερευνήθηκε ο αντίκτυπος του τουρισμού και άλλων τύπων ανάπτυξης στις περιοχές ωοτοκίας στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. (Whitmore, 1989). Το 1999, υλοποιήθηκε μελέτη το αντίκτυπο του τουρισμού στους αμμόλοφους στην κύρια παραλία ωοτοκίας στο νησί της Κεφαλλονιάς (Roche, 1999) καθώς και μια αξιολόγηση της κατάστασης τριών από τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας την πράσινης χελώνας στην Τουρκία (Demirayak, 1999).

Από το 1989 μέχρι το 1995, υποστηρίχθηκε μια μακροπρόθεσμη μελέτη των τυχαίων συλλήψεων Καρέττα καρέττα στο Ιόνιο Πέλαγος με τη συνεργασία καπετάνιων από οκτώ σκάφη, που ερευνούσαν τον αντίκτυπο της έντονης αλιείας των ξιφιών σε σχέση με τις θαλάσσιες χελώνες. (Πάνου κ.α, 1999).

Το 1998 και το 1999 έγιναν επίσης μελέτες για το είδος Trionyx triunguis στην Τουρκία (Kasparek, 1999) ώστε να καθοριστεί η κατάσταση αυτού του είδους που αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης και που χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο δίκτυο θαλάσσιων, υφάλμυρων και ποταμίσιων ενδιαιτημάτων.

Οι ακτές του Λιβάνου μελετήθηκαν το 2001-6 μέσα από το πρόγραμμα με τίτλο ‘Marine Turtle Conservation Programme in Lebanon'.

Το MEDASSET με τη χρήση της τεχνολογία της δορυφορικής παρακολούθησης έχει χαρτογραφήσει την μεταναστευτική πορεία χελωνών το 1997 -1999 σε συνεργασία με το «Stazione Zoologica – Anton Dohrn» (Νάπολη, Ιταλία) και με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και του Swansea University (Αγγλία) στην Κύπρο (Greentrack).

Περισσότερες πληροφορίες:
MEDASSET - Ελλάς
Λυκαβηττού 1(Γ), 10672 Αθήνα
Τηλ.:  2103640389 begin_of_the_skype_highlighting            2103640389      end_of_the_skype_highlighting      
Τηλ./Fax:  2103613572
e-mail:  medasset@medasset.gr
www.medasset.org

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP