9 Απριλίου 2012

Διάλογος Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία


Το 2011 είχε οριστεί ως Έτος Νεολαίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κίνας. Πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είτε στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε στην Κίνα. Εκατοντάδες νέοι συμμετείχαν διαμορφώνοντας πολιτικές και κάνοντας προτάσεις για τη σύμπραξη των δυο πλευρών. Μετά το έτος αυτό, αρκετά νέα προγράμματα κοινής δράσης σχεδιάστηκαν και έχουν αρχίσει να υλοποιούνται. Ένα από τα πιο σημαντικά από αυτά είναι ο “Διάλογος Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία” που υλοποιείται μέσα στο 2012.

Ο “Διάλογος Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία” είναι ένα project του ευρωπαϊκού προγράμματος “Νέα Γενιά σε Δράση”, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού) και του ιδρύματος Guanghua. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ασιατικών Μελετών (EIAS) και της Κινεζικής Ένωσης Ευρωπαϊκών Μελετών (CAES). Βελτιώνοντας την κατανόηση, προωθώντας το διάλογο και επεκτείνοντας τη συνεργασία μεταξύ των νέων τόσο στην Κίνα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημαντικά ζητήματα που διακυβεύονται στην Ε.Ε. και στην Κίνα θα συζητηθούν σε διαφορετικές δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τον Αύγουστο του 2012.

Ο “Διάλογος Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία” στοχεύει στο να φέρει κοντά νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη συνεργασία και εμπλοκή σε περαιτέρω συζητήσεις και διαλόγους σε διάφορα επίπεδα. Ο διάλογος που επιδιώκει το πρόγραμμα αυτό θα επικεντρωθεί σε μέτρα πολιτικής που ελήφθησαν από Ευρωπαίους και Κινέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, εστιάζοντας στις προοπτικές των νέων ανθρώπων. Με την ανταλλαγή απόψεων και καλών πρακτικών με βάση εργασίες γραμμένες από τους συμμετέχοντες, ο στόχος είναι να παρέχει σχέδια δράσης και προτάσεις πολιτικής σε Ευρωπαίους και Κινέζους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και άλλους ενδιαφερόμενους στους διάφορους τομείς προτεραιότητας του προγράμματος.

Ενισχύοντας και προωθώντας τις βαθύτερες συζητήσεις πάνω σε θέματα, όπως η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, η νεολαία, η αστικοποίηση, οι κοινωνικές πολιτικές και σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας, οι δραστηριότητες του “Διαλόγου Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία” θα λάβουν χώρα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα.

Επιπρόσθετα στο χτίσιμο γεφυρών μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη δημιουργία δεσμών και συνεργασία με μακροπρόθεσμη προοπτική, ο “Διάλογος Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία” θα παρέχει μια πλατφόρμα συζήτησης και ανταλλαγής, καθώς και ένα online διαδικτυακό forum. Κατά τη διάρκεια του έτους, τρεις κύριες δραστηριότητες θα πραγματοποιηθούν. Η πρώτη, ο “Διάλογος Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία στην αστικοποίηση, τις κοινωνικές πολιτικές και τις σχέσεις Ε.Ε.-Κίνας” έλαβε χώρα το Φεβρουάριο στην πόλη Chengdu της Κίνας. Η δεύτερη εκδήλωση, ο “Διάλογος Ε.Ε.-Κίνας για τις πολιτικές για τη νεολαία στην κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την πολιτική νεολαίας και την εκπαίδευση” έλαβε χώρα το Μάρτιο στις Βρυξέλλες. Ως αποτέλεσμα των δυο κύριων εκδηλώσεων, μια έκδοση θα δημοσιευθεί, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συζητήσεων, καθώς και τις προτάσεις πολιτικής για τα διάφορα θέματα. Τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων θα παρουσιαστούν στην τελική διάσκεψη στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο.

Οι νέοι που συμμετείχαν στις δυο πρώτες κύριες εκδηλώσεις στην Chengdu και τις Βρυξέλλες, μέσα από ουσιαστικό και βαθύ διάλογο, έκαναν προτάσεις καινοτόμες και ρηξικέλευθες. Προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες που δίνουν λύσεις σε πολλά σημαντικά διμερή ζητήματα και ανοίγουν νέους δρόμους για τη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας. Οι πολιτικές για τους νέους, η βιώσιμη ανάπτυξη, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές πολιτικές αποτελούν θέματα ύψιστης σημασίας και για τις δυο πλευρές για προφανείς λόγους, αλλά ταυτόχρονα και τους τομείς βαρύτητας του διαλόγου.

Κανένας δεν παραβλέπει τις διαφορές και τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ευρώπη και η Κίνα θα πρέπει να συνεργαστούν στενά για την οικοδόμηση μιας λειτουργικής σχέσης. Πρέπει να δημιουργηθεί μια σταθερή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς δραστηριότητας. Μπορούμε να πούμε πως στο σύγχρονο παγκόσμιο πολιτικοοικονομικό σκηνικό η υιοθέτηση μιας μακροπρόθεσμης κοινής στρατηγικής συνεργασίας κρίνεται επιτακτική σε Σινο-Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP