26 Μαΐου 2012

Your future is my future


Η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη έχει πλήξει σκληρότερα τους νέους. Σήμερα 5,5 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι στην Ευρώπη και ένα επιπλέον 1,5 εκατ. αναγκάζονται να εργάζονται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Σε ορισμένες χώρες, ένα νεαρό άτομο στα δύο δεν μπορεί να βρει μια δουλειά. Κάθε χρόνο, η ανεργία των νέων κοστίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερα από 100 δις ευρώ. Συγκριτικά, η Εγγύηση Νέων θα μπορούσε να δρομολογηθεί με 10 δις ευρώ, τα οποία θα προέρχονταν από αχρησιμοποίητα κοινοτικά διαρθρωτικά ταμεία. Η εκστρατεία “Το μέλλον σας είναι το μέλλον μου - μια Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία τώρα” ζητά την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία, ως τρόπο για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Η Ευρωπαϊκή Εγγύηση Νέων είναι μια εγγύηση που διασφαλίζει ότι σε κάθε νέο άτομο στην Ευρώπη προσφέρεται η δυνατότητα εργασίας, περαιτέρω εκπαίδευσης ή κατάρτιση με επίκεντρο την εργασία, το αργότερο τέσσερις μήνες μετά το τέλος των σπουδών ή μετά την έναρξη της ανεργίας. Μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό ή σε εθνικό επίπεδο. Με μια τέτοια σχετικά μικρή επένδυση, μπορούμε να βγάλουμε 2 εκατ. νέους από την ανεργία μέχρι το 2014. Η επένδυση στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, η βελτίωση των συστημάτων εκπαίδευσης και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία θα είναι επιτυχής και ότι οι νέες γυναίκες και άνδρες θα είναι εξίσου προετοιμασμένοι και θα έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Για τους νέους που δεν έχουν βρει μια θέση εργασίας ή μια θέση πρακτικής μετά από τέσσερις μήνες, τα κράτη-μέλη πρέπει να προβλέπουν δημόσιους χώρους μαθητείας με βάση το διττό σύστημα εκπαίδευσης. Οι επενδύσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της Εγγύησης για τη Νεολαία είναι πολύ χαμηλότερες από το κόστος της ανεργίας των νέων και ενός κακώς ειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

Η εγγύηση για τη νεολαία πρέπει να υποστηρίζεται από ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας που να συμβάλλουν ώστε εξίσου οι νέοι άνδρες και γυναίκες να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του συστήματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης και της αγορά εργασίας. Για αυτό το αποτέλεσμα, θα πρέπει να παρέχονται εξατομικευμένες υπηρεσίες εύρεσης εργασίας για τους, στελεχωμένες με επαρκή αριθμό υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν αρκετό χρόνο για κάθε νεαρό άτομο για να τους βρουν μια κατάλληλη κατάρτιση ή εργασία. Προς το τέλος της εκπαίδευσής τους, οι νέοι θα πρέπει να λαμβάνουν εξατομικευμένη συμβουλευτική σταδιοδρομίας και καθοδήγηση, που τους βοηθά να βρείτε τη σωστή προσφορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, μια θέση εκπαίδευσης στο διττό εκπαιδευτικό σύστημα ή μια εργασία. Η διαθεσιμότητα της επαγγελματικής κατάρτισης στα πλαίσια του διττού εκπαιδευτικού συστήματος πρέπει να βελτιωθεί. Με την πράξη της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση των Νέων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για όλους τους νέους μπορεί να υποστηρίζεται, ως εκ τούτου να γεφυρώνει ελλείψεις στην αγορά εργασίας για τη νεολαία.

Η Εγγύηση για τη Νεολαία θα πρέπει να κατοχυρώνεται σε ένα Σύμφωνο Ευρωπαϊκό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προόδου, το οποίο θα πρέπει να συμπληρώνει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία πρέπει να κατοχυρώνεται στην ετήσια επισκόπηση της ανάπτυξης 2012 ως ένα από τα κεντρικά μέσα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η εφαρμογή της πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Τα κράτη-μέλη που δεν καθιερώνουν την Εγγύηση για τη Νεολαία ως το τέλος του 2013 θα πρέπει να τιμωρούνται σύμφωνα με τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση των μέτρων στο πλαίσιο της Εγγύησης για τη Νεολαία.

Την εκστρατεία διοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), η ECOSY και το PES Γυναικών. Η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ομάδα του ΕΣΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών και οι ακτιβιστές του ΕΣΚ υποστηρίζουν ενεργά την εκστρατεία και συμμετέχουν στις δράσεις της. Μια τέτοια εγγύηση έχει ήδη καθιερωθεί από το SPÖ στην Αυστρία από το 2008. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι τόσο ενθαρρυντικά που η Φινλανδία και το Λουξεμβούργο εισάγουν μια παρόμοια εγγύηση για τη νεολαία, υπό την καθοδήγηση των εθνικών σοσιαλδημοκρατικών/εργατικών κομμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για την “Ευρωπαϊκή Εγγύηση για τη Νεολαία” μπορείτε να βρείτε στη σελίδα www.youth-guarantee.eu σε διάφορες γλώσσες.

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP