4 Ιουνίου 2012

6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας


Το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας είναι μια διετής συγκέντρωση νεαρών ακτιβιστών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επικεντρώνονται στην επέκταση του ρόλου της νεολαίας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Η σειρά Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας γεννήθηκε το 1997 μετά από τις απογοητεύσεις της Συνόδου Κορυφής για τη Γη Rio+5, η οποία υπογράμμισε το γεγονός ότι, αντί να αυξάνεται, όπως είχε προτείνει η αρχική Σύνοδος Κορυφής για τη Γη στο Ρίο το 1992, η Αναπτυξιακή Βοήθεια είχε μειωθεί στην πραγματικότητα κατά 17% από το 1992!

Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 13 Ιουνίου 2012 στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας. Αφορμή για την επιλογή του τόπου και της ημερομηνίας αποτελεί η διοργάνωση της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, γνωστή ως Rio+20, στην ίδια πόλη το διάστημα 20-22 Ιουνίου 2012. Τα προηγούμενα συνέδρια έλαβαν τόπο στη Χαβάη το 1999, το Μαρόκο το 2003, τη Σκωτία το 2005, τον Καναδά το 2008 και την Τουρκία το 2010.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας δεν είναι απλώς ένα συνέδριο, είναι ένα φεστιβάλ, μια διασκεδαστική και πολύπλευρη σειρά μαθημάτων κατάρτισης, μια άσκηση υποστήριξης για την ανάπτυξη υπό την ηγεσία της νεολαίας, μια σειρά σχεδίων δράσης με τους ντόπιους και πολλά άλλα πράγματα. Τα κύρια συστατικά του είναι οι εκθέσεις, τα σχέδια δράσης, οι κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τα εργαστήρια δεξιοτήτων, οι ολομέλειες, οι στρογγυλές τράπεζες και οι συζητήσεις. Ταυτόχρονα με το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το εικονικό Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας, το οποίο θα έχει το δικό του περιεχόμενο του και ευκαιρίες για τη νεολαία, ενώ θα συνδεθεί με το πρόγραμμα του συνεδρίου, τα εργαστήρια, τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και τις παρουσιάσεις.

Ο κύριος στόχος αυτού του συνεδρίου είναι να συνεχίσει να διερευνά την κεντρική ερώτηση των Παγκοσμίων Συνεδρίων Νεολαίας: “Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός ρόλος που οι νέοι άνθρωποι μπορούν να παίξουν στη βιωσιμότητα;” και να πιέσει τις κυβερνήσεις και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να θέσουν τη Νεολαία στο επίκεντρο της ανάπτυξης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς πλησιάζουμε προς το τέλος της εποχής των Αναπτυξιακών Στόχων για τη νέα Χιλιετία και οι επαγγελματίες της ανάπτυξης αρχίζουν να σκέφτονται πως θα αντικαταστήσουν αυτούς τους στόχους. Στόχος είναι, επίσης, να συγκεντρώσει νέους ανθρώπους από διαφορετικές εθνικότητες και να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ τους για να τους εμπνεύσει και να τους ενδυναμώσει να αναλάβουν δράση σε θέματα όπως η εξάλειψη της φτώχειας, η κλιματική αλλαγή, η ειρήνη, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα, επειδή το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται λίγο πριν από το Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Βιώσιμη Ανάπτυξη Rio+20, το συνέδριο αυτό θα επικεντρωθεί στη συμβολή που μπορούν να έχουν οι νέοι στην οικοδόμηση της Πράσινης Οικονομίας.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας είναι τόσο σημαντικό επειδή είναι μια συγκέντρωση νεαρών ακτιβιστών από όλες τις εκφάνσεις της ζωής -από κάθε χώρα, κάθε οργάνωση, κάθε επάγγελμα, κάθε υπόβαθρο. Δεν χρειάζεται να ανήκουν κάπου για να συμμετέχουν: απλά πρέπει να έχουν εμπειρία πώς να κάνουν τη διαφορά στην κοινότητά τους. Οι νεαροί ακτιβιστές που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεολαίας είναι οι ηγέτες, οι οποίοι μεταφέρουν τους ανθρώπους του πλανήτη μας σε έναν βιώσιμο 21ο αιώνα. Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν αυτόν τον αιώνα ως τον “τελευταίο αιώνα” -επειδή οι προηγούμενες γενιές ρήμαξαν το περιβάλλον του πλανήτη μας και λεηλάτησαν τους πόρους του, κάποιοι παλαιότεροι σχολιαστές πιστεύουν ότι είναι αδύνατον ο κόσμος να μπορέσει να αντέξει άλλα εκατό χρόνια ανθρώπινης παρουσίας: η δουλειά μας -και η δουλειά του Παγκοσμίου Συνεδρίου Νεολαίας- είναι να αποδείξει πανηγυρικά πως αυτοί οι άνθρωποι κάνουν λάθος!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP