14 Ιουλίου 2012

1ο Διεθνές Συνέδριο Νέων “Great Silk Way”


Ο “Δρόμος του Μεταξιού” είναι ένας σύγχρονος όρος που αναφέρεται στο ιστορικό δίκτυο διασύνδεσης των εμπορικών δρόμων σε όλη την Αφρο-Ευρασία που συνέδεε την ανατολική, νότια και δυτική Ασία με τη Μεσόγειο και την Ευρώπη, καθώς και τμήματα της βόρειας και ανατολικής Αφρικής. Με έκταση 6500 χιλιομέτρων, η διαδρομή αυτή πήρε το όνομά της από το κινέζικο εμπόριο μεταξιού κατά μήκος της, το οποίο ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν. Μέσω του Δρόμου του Μεταξιού γίνονταν οι πολιτισμικές, εμπορικές και τεχνολογικές συνδιαλλαγές για περίπου 3000 χρόνια. Σκλάβοι, αρώματα, μπαχαρικά, κοσμήματα, υαλικά και μετάξι ταξίδευαν από τα βάθη της Ανατολής μέχρι τις ακτές της Μεσογείου.

Θέλοντας να προωθήσει και να διευρύνει τη διεθνή συνεργασία σε θέματα πολιτικών για τη νεολαία, διαπολιτισμικού διαλόγου, ανεκτικότητας και αμοιβαίας κατανόησης, το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει το 1ο Διεθνές Συνέδριο Νέων “Great Silk Way” στο Μπακού στο διάστημα 26-30 Ιουνίου 2012. Παράλληλα με το συνέδριο διοργανώθηκε και ένα φεστιβάλ για νέους καλλιτέχνες σε τομείς, όπως η φωτογραφία, η ζωγραφική, ο χορός και το τραγούδι.

Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν περισσότεροι από 200 νέοι από 25 χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Αλβανία, Γεωργία, Ελλάδα, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Καζακστάν, Κιργιστάν, Κουβέιτ, Μάλτα, Μαρόκο, Μολδαβία, Μπανγκλαντές, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τυνησία) εκπροσωπώντας ΜΚΟ, θεσμικούς φορείς νεολαίας και κρατικούς φορείς. Τα panels είχαν ως θέμα την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών στον τομέα των πολιτικών για τη νεολαία, καθώς και την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου στους νέους.

Μέσα από τις διαβουλεύσεις του συνεδρίου διαμορφώθηκε και υπογράφηκε από τους συμμετέχοντες η Διακήρυξη του Μπακού. Πρόκειται για ένα κείμενο που αποτυπώνει βασικές αρχές των συμμετεχόντων στο συνέδριο λαμβάνοντας υπόψη τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αρχή της ισότητας και της ελευθερίας. Ανάμεσα στα άρθρα της διακήρυξης υπάρχει και η δημιουργία ενός νέου διεθνούς οργανισμού νεολαίας από τους συμμετέχοντες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Νέων “Great Silk Way” ιδρύθηκε από τους σύνεδρους και η καταστατική του χάρτα τέθηκε υπό διαπραγμάτευση στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου. Ο νέος αυτός οργανισμός θα αποτελείται από εκπροσώπους 26 χωρών (οι 25 συμμετέχουσες χώρες και η Κίνα) και θα έχει την έδρα του στο Αζερμπαϊτζάν. Σκοπός του είναι ο συντονισμός των δράσεων των συμμετεχόντων σε αυτόν, η εκπροσώπησή τους και η προστασία των συμφερόντων τους, η προώθηση της ανοχής και της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Αυτά θα επιτευχθούν μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων και συνεργασία με άλλους οργανισμούς, με διοργάνωση διεθνών σεμιναρίων, συνεδρίων και διαβουλεύσεων, καθώς και με τη διάδοση των σκοπών του. Ήδη από το συνέδριο του Μπακού εκλέχθηκε το προεδρείο και τα εκτελεστικά όργανα του οργανισμού που φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα της περιοχής στον τομέα της νεολαίας.

Έχοντας την τύχη και την τιμή να συμμετέχω στις εργασίες του συνεδρίου πιστεύω πως ήταν μια μοναδική εμπειρία για όσους ασχολούνται με τον τομέα της νεολαίας. Περισσότεροι από 200 νέοι από 25 χώρες μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, εξέφρασαν τις απόψεις τους και έδωσαν τις ιδέες τους για νέες δράσεις και πρωτοβουλίες. Οι διοργανωτές απέδειξαν πως είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα στο άμεσο μέλλον και δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να επενδύσουν στη νεολαία τους και να την ενισχύσουν όσο μπορούν. Σίγουρα ο νεοσύστατος οργανισμός θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νεολαία σε αυτές τις χώρες με τη δράση του. Η αρχή έχει γίνει, ελπίζω η συνέχεια να έχει ανάλογη επιτυχία...

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP