1 Ιουλίου 2012

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: One Earth

Η One Earth είναι μια ελληνική οργάνωση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές του 2002 με στόχο να συμβάλλει στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και προσφοράς στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Αφετηρία για την ίδρυση της One Earth ήταν το όραμα και η πίστη των μελών της σε ένα καλύτερο και δικαιότερο κόσμο. Με συστηματική δουλειά, καλή οργάνωση, διαφάνεια και καθαρό όραμα, δούλεψαν ενάντια στην ανισότητα, ενάντια στη φτώχεια και την εξαθλίωση, ενάντια στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καθημερινά βιώνουν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας σε φτωχές χώρες του πλανήτη.


Η One Earth υλοποιεί προγράμματα επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας και αναπτυξιακά προγράμματα με εστίαση στην εξασφάλιση νερού και τροφής, στη δημιουργία υποδομών εκπαίδευσης και στην αξιοποίηση φυσικών πόρων, σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της μέσης Ανατολής. Η δράση της One Earth εστιάζεται στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί που το πρόβλημα της φτώχειας είναι εντονότερο και οι ανάγκες τεράστιες. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα  έχει υλοποιήσει προγράμματα στην Αιθιοπία, το Νταρφούρ του Σουδάν, το Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Κένυα, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, τα ελληνόφωνα χωριά της Αλβανίας και το Λίβανο.

Η One Earth εστιάζει την προσοχή μας στην καταπολέμηση της φτώχειας σε φτωχές χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη και οι άνθρωποι στερούνται ακόμη και τα βασικά αγαθά για την επιβίωσή τους. Αυτό το κάνει μέσα από παροχή επείγουσας βοήθειας όπου υπάρχει ανάγκη και με αναπτυξιακά προγράμματα, με στόχο την καταπολέμηση της μακροχρόνιας φτώχειας και των γενεσιουργών της αιτίων και για το σκοπό αυτό τα μέλη της εργάζονται χέρι με χέρι με οργανώσεις στις ίδιες τις αναπτυσσόμενες χώρες. Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων στηρίζεται σε πόρους που προέρχονται όλο και περισσότερο από δωρεές, χορηγίες και συνδρομές φίλων και υποστηρικτών της οργάνωσης, αξιοποιώντας παράλληλα, όπου είναι δυνατόν, θεσμικούς πόρους.

Η δραστηριότητα της One Earth βασίζεται σε τρεις αδιαπραγμάτευτες αρχές:
  • Η αρχή της διαφάνειας. Τα μέλη της πιστεύουν ότι το έργο, η δραστηριότητά τους και τα οικονομικά στοιχεία που τη συνοδεύουν, πρέπει να είναι διαθέσιμα σε κάθε πολίτη, φίλο και συνδρομητή της οργάνωσης.
  • Η αρχή της αποτελεσματικότητας. Τα μέλη της θέλουν το έργο που αναλαμβάνουν να είναι αποτελεσματικό και οι διαθέσιμοι πόροι να αξιοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των πληθυσμών στους οποίους απευθύνονται. Οι διοικητικές δαπάνες περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ μεγάλη είναι η συμμετοχή των εθελοντών σε όλα τα επίπεδα οργάνωσης και υλοποίησης του έργου.
  • Η αρχή της διαβούλευσης και της συνεργασίας. Τα μέλη της πιστεύουν ότι για να μπορέσουν να υπηρετήσουν το στόχο της καταπολέμησης της φτώχειας, είναι ανάγκη να συνεργάζονται με τοπικές οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών, αναζητώντας κάθε φορά την καλύτερη δυνατή λύση που ενσωματώνει τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των επωφελούμενων.


Η One Earth διοικείται σύμφωνα με το καταστατικό της από 5μελή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών που απαρτίζουν την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Μέλος και συνδρομητής της One Earth, μπορεί να γίνει κάθε πολίτης που ταυτίζεται με τους σκοπούς της οργάνωσης και επιθυμεί να κάνει κάτι πρακτικά για να τερματιστεί η φτώχεια και η αδικία που μαστίζει την ανθρωπότητα.


Περισσότερες πληροφορίες:
One Earth
Ξενοφώντος 17 - 2ας Νοεμβρίου, 38334 Βόλος
Τηλ.:  2421023231
www.oneearth.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP