1 Αυγούστου 2012

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ινστιτούτο Κοινωνικής Αλληλεγγύης “Γέφυρες Φιλίας”


Οι Γέφυρες Φιλίας είναι μια μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση εθελοντών-πολιτών που επέλεξαν τον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης ως κύριο τομέα της κοινωνικής τους δράσης. Εμπνεόμενοι από τα ιδανικά της φιλίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, έχοντας μελετήσει τη διεθνή εμπειρία-τεχνογνωσία και την ελληνική πραγματικότητα, ίδρυσαν τον Οκτώβριο του 1987 το Ινστιτούτο Φιλανθρωπίας, το οποίο μετονομάσαμε τον Ιούνιο του 2002 σε Γέφυρες Φιλίας - Ινστιτούτο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τίτλο που τονίζει καλύτερα την ισότιμη και αμφίδρομη σχέση της σύγχρονης κοινωνικής προσφοράς.

Θεωρούν τη φιλία, που υπογραμμίζει την προσωπική, ειλικρινή και ισότιμη σχέση ανάμεσα στους ανθρώπους, ως τη σωστή στάση του εθελοντή-ανθρωπιστή, και αυτή η αρχή θέλουν να διαπνέει τις σχέσεις τους, τόσο με τα άτομα και τις ομάδες που υποστηρίζουν, όσο και με τους εθελοντές και τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) με τις οποίες συνεργάζονται. Εργάζονται και χτίζουν γέφυρες, Γέφυρες Φιλίας που συμβάλλουν στην κάλυψη των ουσιαστικών αναγκών των συνανθρώπων μας και των κενών που υπάρχουν στον ανθρωπιστικό χώρο, που βελτιώνουν τη ροή της πληροφόρησης και του δυναμικού ανάμεσά μας, με στόχο την καλύτερη επικοινωνία, συνεργασία και λειτουργία όλων μας ως παραγόντων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Αποστολή της οργάνωσης είναι η υπηρέτηση και προώθηση των αρχών και ιδεωδών του εθελοντισμού, της ανθρωπιστικής συνεργασίας και της αναπτυξιακής δράσης, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο θεσμικών προτάσεων - παρεμβάσεων και πρακτικών δράσεων στο πεδίο, που στηρίζεται στην ενεργοποίηση, την εκπαίδευση, τη συνεργασία και τη γεφύρωση των ατομικών και συλλογικών δυνάμεων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι Γέφυρες Φιλίας, από την αρχή της λειτουργίας τους, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών στην ελληνική κοινωνία. Η καταγραφή σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων των ανθρωπιστικών οργανώσεων (1998) και οι δύο εκδόσεις του Οδηγού Οργανώσεων Ανθρωπιστικής Δράσης (2000 & 2001), καθώς και η έκδοση δύο τευχών του Περιοδικού Φιλάνθρωπος (1999 & 2001), ήλθαν να καλύψουν βασικές ανάγκες πληροφόρησης και επικοινωνίας. Σημαντικές πρωτοβουλίες αποτέλεσαν επίσης η διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου Ανθρωπιστικής Δράσης (2000), με θέμα “Για μια κοινή πολιτική και στρατηγική Φιλανθρωπίας-Ανθρωπιστικής Βοήθειας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”, που προήγαγε το διάλογο ανάμεσα στις ΜΚΟ, στην Πολιτεία, τον Εταιρικό τομέα και τα ΜΜΕ, καθώς και η διοργάνωση της 1ης Έκθεσης Εθελοντισμού και Ανθρωπιστικών Οργανώσεων (2001), που προέβαλε το ανθρωπιστικό έργο 77 Οργανώσεων, ελκύοντας νέους εθελοντές. Ήδη το Σεπτέμβριο του 2002, διοργανώνεται η 2η Έκθεση Εθελοντισμού για τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον. Το 2002, κατόπιν σχετικής ανάθεσης του Υπουργείου Πολιτισμού, οι Γέφυρες Φιλίας εκπόνησαν έρευνα-μελέτη με θέμα τις “Κοινωνικές επιπτώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 στους άπορους - άστεγους της Αθήνας” και υπέβαλαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, με προτάσεις-προγράμματα, για την κοινωνικά αποκλεισμένη αυτή ομάδα συνανθρώπων μας.

H πρακτική δράση στο πεδίο (on the field) αποτελεί κύριο άξονα προγραμμάτων που αναπτύσσει και στηρίζει. Οι Γέφυρες Φιλίας οργανώνουν ομάδες εθελοντών-δράσης που στα πλαίσια μικρών αποστολών, αναλαμβάνουν να βοηθήσουν και να ανακουφίσουν περιπτώσεις ανθρώπων και οικογενειών που έχουν ανάγκη, καθώς και να υποστηρίξουν και να ενισχύσουν άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στο έργο τους.

Το 2001 ίδρυσαν την “Τράπεζα Χρόνου”, πρώτο στάδιο στη δημιουργία ενός Κέντρου Εθελοντών, που διαχειρίζεται εθελοντικό χρόνο, προσελκύοντας και διοχετεύοντας εθελοντές σε ανθρωπιστικές δράσεις. Στα πλαίσια που προγράμματος Φιλίας “Εκπαίδευση για την Άρση των Ανισοτήτων”, εθελοντές, εκπαιδευτικοί και μη, ίδρυσαν βιβλιοθήκη και παρέχουν ενισχυτική υποστηρικτική διδασκαλία και δημιουργική απασχόληση στα παιδιά και τους εφήβους του ΠΙΚΠΑ Βούλας. Με πρωτοβουλία εθελοντών αναπτύσσεται ένα Πρόγραμμα Αιμοδοσίας, στο οποίο ένας πυρήνας εθελοντών αιμοδοτών, σε τακτά χρονικά διαστήματα προσφέρει αίμα στις μονάδες μεταμοσχεύσεων, ογκολογίας και εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία. Κάθε χρόνο συγκεντρώνουν και διανέμουν οικονομική βοήθεια και “δωρεές σε είδος” (τρόφιμα, ρούχα, σχολική ύλη-βιβλία, έπιπλα, εξοπλισμό γραφείου, κλπ.) σε παιδιά και οικογένειες, καθώς και σε άλλες οργανώσεις που έχουν ανάγκη.

Από τα πρώτα τους βήματα, οι Γέφυρες Φιλίας ανέπτυξαν διεθνή δραστηριότητα. Στα πλαίσια του προγράμματος Φλόγα Καρδιάς και του Ινστιτούτου Φιλανθρωπίας Βουλγαρίας που ιδρύσαμε σε συνεργασία με άλλους φορείς, και με την υποστήριξη της Υ.Δ.Α.Σ.- Hellenic Aid του Υπουργείου Εξωτερικών, χρηματοδοτήθηκαν δύο προγράμματα ιατρικής αναπτυξιακής βοήθειας στην Κούβα (εκπαίδευση και αποστολή ιατρικού εξοπλισμού και αναλωσίμων σε νοσοκομεία) και στη Βουλγαρία (αποστολή ιατρικού εξοπλισμού σε ίδρυμα με παιδάκια - Α.Μ.Ε.Α.). Σε συνεργασία με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, υποστηρίζουμε οικονομικά και με αποστολές ειδών ορφανοτροφεία και ιδρύματα στη Βουλγαρία, καθώς και την συνέχιση των παραπάνω αυτόνομων προγραμμάτων.

Επίσης, οι Γέφυρες Φιλίας ανέπτυξαν στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς-αναγνωρισμένες οργανώσεις που κατέχουν ηγετική θέση παγκοσμίως. Από τον Οκτώβριο του 2000, οι Γέφυρες Φιλίας αποτελούν διαπιστευμένο μέλος και αδειούχο χρήσης του ονόματος και της τεχνογνωσίας της United Way International, ενός δικτύου που ξεκίνησε από τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη-ανθρωπιστική μη κυβερνητική οργάνωση των ΗΠΑ (United Way America), και δραστηριοποιείται σε 41 χώρες του κόσμου μέσα από 260 τοπικές αυτόνομες οργανώσεις. Η United Way, ανάμεσα στα άλλα, κινητοποιεί σε παγκόσμιο επίπεδο τον εταιρικό τομέα για την κάλυψη κρίσιμων τοπικών ανθρωπιστικών αναγκών. Οι Γέφυρες Φιλίας αντιπροσωπεύουν επίσης (Οκτώβριος 2001) την Gifts in Kind International, μία διεθνή οργάνωση που συνεργάζεται με επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την αποτελεσματική συγκέντρωση και διανομή δωρεών σε είδος.


Περισσότερες πληροφορίες:
Ινστιτούτο Κοινωνικής Αλληλεγγύης “Γέφυρες Φιλίας”
Μενεκράτους 15, 11636 Αθήνα
Τηλ.:  2109021111
Fax:  2109016144
e-mail:  instphil@hol.gr
www.friendship.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP