6 Αυγούστου 2012

Πολιτικές για τη νεολαία κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Η Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναλλάσσεται μεταξύ των κρατών μελών κάθε έξι μήνες. Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Κύπρος θα ασκήσει την Προεδρία καθοδηγώντας με αυτό τον τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας υπάρχει μια ατζέντα για τον τομέα της νεολαίας, η οποία θα κυριαρχήσει των εργασιών του Συμβουλίου.

Βασική κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος των νέων να συμμετέχουν στην ανάπτυξη των πολιτικών που τους αφορούν. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχει καθιερωθεί από το 2009 ο Δομημένος Διάλογος με τους νέους και τις οργανώσεις νεολαίας. Ο Δομημένος Διάλογος εφαρμόζεται σε 18-μηνους κύκλους και περιλαμβάνει διαβουλεύσεις σε όλα τα κράτη μέλη, στη βάση μιας γενικής προτεραιότητας που θέτει το κάθε τρίο προεδρίας. Με την Κυπριακή Προεδρία ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος του δομημένου διαλόγου (Πολωνία-Δανία-Κύπρος), στον οποίο είχε τεθεί ως γενική προτεραιότητα η Συμμετοχή των Νέων στη Δημοκρατική Ζωή. Η Κυπριακή Προεδρία σκοπεύει να προβεί σε μια επισκόπηση της εφαρμογής του Δομημένου Διαλόγου και να υιοθετήσει Ψήφισμα του Συμβουλίου για το θέμα αυτό.

Προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της νεολαίας είναι η Συμμετοχή και Κοινωνική Ενσωμάτωση όλων των νέων με ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωση των νέων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Η σημασία της συμμετοχής των νέων και των οργανώσεων νεολαίας, ιδιαίτερα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα επισημανθεί ως σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία ολοκληρωμένων, δημοκρατικών και ευημερουσών κοινωνιών. Οι απόψεις των νέων και των οργανώσεων νεολαίας για την προτεραιότητα αυτή θα συλλεχθούν μέσω διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Δομημένου Διαλόγου και θα αποτελέσουν σημαντική συμβολή για την παραγωγή σχετικών Συμπερασμάτων Συμβουλίου, που επιδιώκει να προωθήσει η Κυπριακή Προεδρία.

Για να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές για τη νεολαία είναι στοχευόμενες και αποτελεσματικές είναι σημαντικό να βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την ζωή των νέων. Η πρώτη αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία, η οποία περιελάμβανε τέτοια στοιχεία από όλα τα κράτη μέλη εκδόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009, συνοδεύοντας την ανακοίνωση της Επιτροπής με θέμα “Μια στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νεολαία - Επένδυση και ενδυνάμωση”. Το 2012 ολοκληρώνεται ο πρώτος τριετής κύκλος από την εφαρμογή της νέας στρατηγικής για τη νεολαία και η Επιτροπή έχει ήδη προχωρήσει στη συλλογή στοιχείων για την σύνθεση της αναφοράς για τη νεολαία 2012. Στα πλαίσια του Συμβουλίου η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει την υιοθέτηση Ψηφίσματος βασισμένου σε αυτή την αναφορά.

Τα σημερινά προγράμματα που περιλαμβάνουν το “Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης” και τη “Νέα Γενιά σε Δράση” θα λήξουν στα τέλη του 2013. Τη θέση τους θα πάρει το πρόγραμμα “Έρασμος για όλους”. H πρόταση για το νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό “Έρασμος για Όλους”, αποσκοπεί στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Με το νέο πρόγραμμα αναμένεται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άτομα, σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο στα υφιστάμενα προγράμματα, θα έχουν ευκαιρία για σπουδές ή κατάρτιση στο εξωτερικό με υποτροφία. Το “Έρασμος για όλους” θα ενοποιήσει όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, υποκαθιστώντας επτά υφιστάμενα προγράμματα και επιδιώκοντας την απλούστευση των διαδικασιών, την αποφυγή του κατακερματισμού και των επικαλύψεων μεταξύ των προγραμμάτων. Η Κυπριακή Προεδρία θα προχωρήσει τις συζητήσεις, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης.

Η Κυπριακή Προεδρία τελείται μέσα σε μια κρίσιμη περίοδο για όλη την Ευρώπη. Σίγουρα θα αποτελέσει κομβικό σημείο ανάμεσα στο προηγούμενο τρίο Προεδριών (Πολωνία-Δανία-Κύπρος) και στο επόμενο (Ιρλανδία-Λιθουανία-Ελλάδα) για την τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στη νεολαία, αλλά και την ανάπτυξη νέων δράσεων με τους νέους στο επίκεντρο. 

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP