15 Σεπτεμβρίου 2012

Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού 2012


Στις 15 Σεπτεμβρίου κοινότητες σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού. Πρόκειται για μια ετήσια παγκόσμια γιορτή του Ελεύθερου Λογισμικού και του Ανοιχτού Κώδικα. Η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού είναι μια προσπάθεια με στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη της χρήσης ελεύθερου λογισμικού στην εκπαίδευση, στην δημόσια διοίκηση και στις επιχειρήσεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού καθιερώθηκε το 2004 και παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Αυγούστου του ίδιου έτους. Περίπου 12 ομάδες συμμετείχαν στην πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού. Από τότε έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα και ενώ οι διοργανωτές ανέμεναν πάνω από 1.000 ομάδες το 2010, η εκδήλωση έχει περιοριστεί σε περίπου 400 τοποθεσίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, που αντιπροσωπεύει μείωση κατά 30% το 2009. Από το 2006, η Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού διοργανώνεται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Software Freedom International διοργανώνει την Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού σε συνεργασία με πολλές χώρες παγκοσμίως και προσφέρει υποστήριξη, συνεργασία και ομάδες εθελοντών για την διοργάνωση εορτασμών σε όλο τον κόσμο. Κύριος στόχος παραμένει η διευκόλυνση του κόσμου στο να επικοινωνεί, να δημιουργεί, και να μοιράζετε σε ένα ψηφιακό επίπεδο!

Κάθε εκδήλωση αφήνεται για να διοργανωθεί από τις τοπικές ομάδες σε όλο τον κόσμο. Οι προ-εγγεγραμμένες ομάδες (2 μήνες πριν την εκδήλωση ή νωρίτερα) λαμβάνουν δωρεάν προωθητικό υλικό που τους αποστέλλεται από τον οργανισμό Software Freedom International για να συμβάλλουν στις εκδηλώσεις. Το wiki της Παγκόσμιας Ημέρας Ελεύθερου Λογισμικού περιέχει μεμονωμένες σελίδες ομάδων που περιγράφουν τα σχέδιά τους, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για να τους κρατούν ενήμερους. Οι εκδηλώσεις ποικίλλουν μεταξύ τους. Διοργανώνονται συνέδρια που εξηγούν τα οφέλη του Ελεύθερου Λογισμικού και του Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα, εργαστήρια, παρουσιάσεις, παιχνίδια, δενδροφυτεύσεις, συζητήσεις και InstallFests.

Το ελεύθερο λογισμικό όπως ορίζεται από το Ίδρυμα Ελευθέρου Λογισμικού (Free Software Foundation), είναι λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αντιγραφεί, μελετηθεί, τροποποιηθεί και αναδιανεμηθεί χωρίς περιορισμό. Η ελευθερία από τέτοιους περιορισμούς είναι βασικό στοιχείο στην ιδέα του “ελεύθερου λογισμικού”, έτσι ώστε το αντίθετο του ελεύθερου λογισμικού είναι το ιδιόκτητο λογισμικό, και όχι το λογισμικό που πωλείται για κέρδος, όπως το εμπορικό λογισμικό. Το ελεύθερο λογισμικό ορισμένες φορές αναφέρεται και σαν ανοιχτό λογισμικό ή λογισμικό ανοιχτού κώδικα αλλά οι δύο έννοιες δεν είναι ταυτόσημες. Σύμφωνα με τον Richard Stallman δεν είναι κάθε λογισμικό ελεύθερο μόνο και μόνο επειδή είναι ανοιχτού κώδικα.

Η οικονομική βιωσιμότητα του ελεύθερου λογισμικού έχει αναγνωριστεί από μεγάλες εταιρείες όπως η IBM, η Red Hat, και η Sun Microsystems. Πολλές εταιρίες που η κύρια δραστηριότητά τους δεν είναι στον τομέα IT επιλέγουν το Ελεύθερο Λογισμικό για την διαδικτυακή τους πληροφορία και τις ιστοσελίδες των πωλήσεων, λόγω του χαμηλότερου αρχικού κεφαλαίου επένδυσης και την ικανότητα να προσαρμόζουν ελεύθερα τα πακέτα εφαρμογών του. Επίσης, μερικές βιομηχανίες (όχι λογισμικού) αρχίζουν να χρησιμοποιούν τεχνικές παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη του ελεύθερου λογισμικού για τις έρευνές τους και την αναπτυξιακή διαδικασία. Οι επιστήμονες, για παράδειγμα, αναζητούν ακόμα περισσότερο ανοιχτές διαδικασίες ανάπτυξης, και σε εξοπλισμό όπως τα μικροτσίπ αρχίζουν να αναπτύσσονται με εξειδικεύσεις όρων που δημοσιεύονται κάτω από άδειες copyleft (π.χ. το εγχείρημα OpenCores). Τα Creative Commons και το free culture movement έχουν επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το κίνημα του Ελεύθερου Λογισμικού.

Ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η αξία του Ελεύθερου Λογισμικού έχει αναγνωριστεί και μάλιστα στην ιταλική περιφέρεια της Απούλια τον Ιούλιο ψηφίστηκε ένας νόμος που απαιτεί από το δημόσιο τομέα να αξιοποιήσει περισσότερο το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και να διαθέτει περισσότερα ανοιχτά δεδομένα ελεύθερα στο κοινό. Ακόμα, η περιφέρεια της Λάτσιο ψήφισε σχετικό νόμο για τα ανοιχτά δεδομένα το Μάιο. Η περιφέρεια του Πιεντμόντ ζητά επίσης να προτιμάται το λογισμικό ανοιχτού κώδικα για την προμήθεια λογισμικού που αφορά το δημόσιο τομέα. Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ο δημόσιος τομέας της Μεγάλης Βρετανίας εξοικονομεί ετησίως 28 εκατομμύρια λίρες από την Ανοικτή Πρόσβαση!

Το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα διατίθεται δωρεάν, απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και καταργεί τους περιορισμούς. Πρόκειται για λογισμικό του οποίου η άδεια επιτρέπει στον καθένα να το διαβάσει, να το αλλάξει και να το διαθέσει σε τρίτους. Αξίζει η ενίσχυση και διάδοσή του!

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP