1 Σεπτεμβρίου 2012

Η Μ.Κ.Ο. του μήνα: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων


Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα το οποίο παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά από το 1937. Σήμερα διαθέτει 6 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Η ΕΛΕΠΑΠ μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, ενδεικτικά: Εγκεφαλική παράλυση, Νευρομυικές παθήσεις, Σύνδρομα με συνοδά κινητικά προβλήματα, Εγκεφαλοπάθειες, Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, Κακώσεις νωτιαίου μυελού, Μυελομηνιγγοκήλη, Σκολίωση, Κύφωση, Βλαισοπλατυποδία φροντίζοντας παράλληλα για την πλαισίωση των οικογενειών τους.

Με το πλούσιο έργο της, η ΕΛΕΠΑΠ έχει ουσιαστικά χαρτογραφήσει, τα τελευταία 70 χρόνια, την επιδημιολογία της παιδικής κινητικής αναπηρίας στην Ελλάδα. Η ΕΛΕΠΑΠ ξεκινά το 1937 με στόχο να βάλει κατά μέρος «τα σωματικά μειονεκτήματα» του ανάπηρου παιδιού και να το βγάλει «από το περιθώριο της ζωής». Ο αγώνας ανακόπτεται στη διάρκεια του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, οπότε και παρατηρείται έξαρση των αναπηριών- οι τραυματισμοί από τον πόλεμο δυσχεραίνουν την κατάσταση ενώ κάνουν την εμφάνισή τους  στερητικές παιδικές νόσοι όπως η ραχίτιδα. Με την επιδημία της πολιομυελίτιδας που ξεσπά το 1949, η ΕΛΕΠΑΠ περιθάλπει 599 παιδιά. Για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, τα παιδιά με κινητικά προβλήματα λόγω της πολιομυελίτιδας αποτελούν το 1/3 των περιστατικών που χρήζουν περίθαλψη. Τα περιστατικά πολιομυελίτιδας μειώνονται δραστικά στη δεκαετία του ’70, ενώ παύουν να υφίστανται στη δεκαετία του ’80.

Τη δεκαετία του ’70, ένα σημαντικό ποσοστό της παιδικής κινητικής αναπηρίας οφείλεται  σε μαιευτικές παραλύσεις. Το ποσοστό αρχίζει να μειώνεται σημαντικά στις αρχές του ’80, λόγω της καλύτερης περίθαλψης κατά τη διάρκεια του τοκετού και την αύξηση των καισαρικών τομών. Η συχνότητα της εγκεφαλικής παράλυσης ωστόσο παραμένει σταθερή, καθώς επιβιώνουν όλο και μικρότερα πρόωρα νεογνά.  Η εγκεφαλική παράλυση αφορά το 1-2‰ των παιδιών που γεννιούνται ζωντανά. Οι παθήσεις που μεταβιβάζονται γενετικά και επηρεάζουν το σχηματισμό του εμβρυακού σκελετού παρουσιάζουν μείωση-μπορούν να εντοπιστούν με υπερήχους. Τα μεταβολικά όμως νοσήματα αποτελούν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό, το οποίο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Με βάση το πλούσιο έργο της ΕΛΕΠΑΠ στον τομέα της θεραπείας και αποκατάστασης του παιδιού με αναπηρία, προκύπτει ότι σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κινητική αναπηρία χρειάζονται μια συντονισμένη, ολιστική και εξατομικευμένη αποκαταστασιακή προσέγγιση. Εκτός από την ιατρική παρακολούθηση και τη θεραπεία, το παιδί πρέπει να παρακολουθεί προγράμματα ενδυνάμωσης των λειτουργιών μάθησης (όπως η προσοχή, η συγκέντρωση, η ομιλία, η συνθετική και αναλυτική σκέψη), αλλά και προγράμματα πρώιμης παρέμβασης, ειδικής εκπαίδευσης, εργονομίας, συμβουλευτικής υποστήριξης και κοινωνικής στήριξης.

Η ΕΛΕΠΑΠ σήμερα λειτουργεί σε άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά, Βόλο και Αγρίνιο), στελεχωμένη με υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης προσωπικό, εφαρμόζει ολιστική προσέγγιση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες, ανταποκρινόμενη σε όλες τις εξελικτικές ανάγκες του κάθε παιδιού ψυχοκινητική ανάπτυξη, λειτουργικότητα, αυτοεξυπηρέτηση, λόγος και επικοινωνία, γνωστική και ψυχοσυναισθηματική  ενδυνάμωση, ενίσχυση κοινωνικών και μαθησιακών –σχολικών  δεξιοτήτων, υποστήριξη στη  σχολική και κοινωνική ένταξη  και αντιμετωπίζει την ανάπτυξη ως μια πολυδιάστατη και δυναμική διαδικασία.

Η ΕΛΕΠΑΠ προσφέρει μια σειρά προγραμμάτων ολιστικής παρέμβασης για παιδιά βρεφικής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Παρακολουθεί συνεχώς τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις. Συμμετέχει και διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες. Φροντίζει παράλληλα για την πλαισίωση των οικογενειών των παιδιών που παρακολουθούν τα προγράμματά της, κτίζοντας μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ διεπιστημονικής ομάδας της ΕΛΕΠΑΠ και της κάθε οικογένειας και παιδιού μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης, συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις της ΕΛΕΠΑΠ οργανώνονται σε προγράμματα ολιστικής προσέγγισης ανάλογα με τις αναπτυξιακές ανάγκες και δυνατότητες του κάθε παιδιού και διακρίνονται σε ατομικά, ομαδικά και διεπιστημονικά. Στα τακτικά διεπιστημονικά συμβούλια αξιολογείται η πορεία του κάθε παιδιού, τίθενται οι νέοι στόχοι  και  διαμορφώνονται τα ατομικά προγράμματα. Στόχος όλων των  προγραμμάτων και παρεμβάσεων στην ΕΛΕΠΑΠ είναι η  ενίσχυση της κινητικής, αισθητηριακής, λεκτικής γνωστικής, κοινωνικής, συναισθηματικής, μαθησιακής  εξέλιξης. Μέσα από τη λειτουργία των προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ, οι ατομικές συνεδρίες συνδυάζονται με ομαδικές δραστηριότητες, η ψυχαγωγία και το παιχνίδι ενσωματώνονται στη λειτουργική αποκατάσταση, η ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση συνυπάρχει με την ιατρική εποπτεία.

Το επιστημονικό, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό των 220 ατόμων συνθέτει μια ομάδα η οποία μπορεί να παρέχει ένα  σφαιρικό αποκαταστασιακό έργο στα 6 Παραρτήματα Ημερήσιας φροντίδας στην Αθήνα  Θεσσαλονίκη, Χανιά, Ιωάννινα, Βόλο, Αγρίνιο. Στις εγκαταστάσεις λειτουργούν και υποστηρίζονται 6 Ειδικά Δημόσια Νηπιαγωγεία και 7 Ειδικά Δημόσια Δημοτικά Σχολεία. Η ομάδα Αποκατάστασης της ΕΛΕΠΑΠ στελεχώνεται με άριστα εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία, ώστε να καλύπτει ολιστικά τις ανάγκες του κάθε εξυπηρετούμενου και της οικογένειάς του.


Περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων
Κόνωνος 16, 11634 Αθήνα
Τηλ.:  2107228360, 2107233860, 2107212780
Fax:  2107228380
e-mail:  epikoinonia@elepap.gr
www.elepap.gr

Related Posts with Thumbnails

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP